Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valintatalot ja Siwat Keskolle – asiakkaat pelkäävät kilpailun vähenemistä

Talous
 
Asiakkaat pelkäävät kaupan vähenevää kilpailua
Asiakkaat pelkäävät kaupan vähenevää kilpailua
Kesko kirittää asemiaan kahden suuren kauppajätin välisessä kilpailussa, Kesko ilmoitti keskiviikkona ostavansa Suomen Lähikaupan ja saa ensi vuonna toteutuvassa kaupassa 502 Siwaa ja 141 Valintaloa leiriinsä. Asiakkaita askarruttaa, hupeneeko kilpailu. Toimittaja Eeva Palojärvi HS, kuvaaja: Kimmo Räisänen HS, Esa Syväkuru HS.

Päivittäistavarakaupan jätti Kesko ostaa Suomen Lähikaupan 60 miljoonalla eurolla pääomasijoittaja Tritonilta. Suomen Lähikauppa omista 643 Siwaa ja Valintataloa.

Kauppa kasvattaa K-ryhmän markkinaosuuden päivittäistavarakaupasta noin 40 prosenttiin. Se jää yhä S-ryhmästä, joka pitää johtoasemaa huikealla lähes 46 prosentin osuudella. Markkinaosuustietoja kerää Nielsen.

Suomen lähikaupan markkinaosuus on laskenut viime vuosina tasaisesti alle seitsemään prosenttin. Lidl on jo noussut yli sen 7,6 prosentin osuuteen.

Suomen Lähikaupan yhdistyminen Keskoon tarvitsee vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

Viranomaiset ovat viime vuosina tarkkailleet suurennuslasilla nimenomaan päivittäistavarakaupan kilpailua. Suomessa ala on keskittyneempi kuin missään muualla Euroopassa.

Kuluneen vuoden aikana kilpailu on tosin selvästi kiristynyt suurten kaupparyhmien erilaisten kampanjoiden ansiosta.

Kilpailuviraston pääjohtajan Juhani Jokisen mukaan kilpailu kaupassa on selvästi piristynyt.

Suomen lähikauppa on pärjännyt huonosti Keskon, S-ryhmän ja Lidlin kovassa kilpailussa.

Se ei ole onnistunut katkaisemaan tappiokierrettään, vaan miljardin euron liikevaihdolla tappiota ennen veroja tuli viime vuonna yhä 12 miljoonaa euroa.

Omistajien tilanne on ollut hyvin hankala ja neuvotteluasema huono, koska ryhmällä on ollut käytännössä vain yksi mahdollinen ostaja.

S-ryhmän osuus markkinoista on liian suuri, jotta se olisi voinut sitä enää kaupalla kasvattaa.

Nordnet-pankin osakestrategin Jukka Oksaharjun mukaan tämä näkyy kauppahinnassa. Se on hyvin matala.

”Neuvottelutilanne on ollut myyjän kannalta verinen. Kaupan keskittyminen näkyy myös siinä, että toimijalla, joka ei ole kilpailussa pärjännyt, on hyvin vähän vaihtoehtoja”, Oksaharju sanoo.

Kesko kannattaa hyvin. Keskon päivittäistavarakaupan liikevaihto oli viime vuonna 4,8 miljardia, josta liikevoittoa ilman kertaluontoisia eriä tuli 223 miljoonaa euroa.

Keskon osake oli Helsingin pörssissä puolen päivän aikaan 10,7 prosentin nousussa.

Siwoissa ja Valintataloissa on runsaat 4 000 työntekijää. Palvelualan ammattiliitto peräsi heti keskiviikkona ostajalta vastuullisuutta työntekijöiden kohtelussa.

Kesko hakee kaupalla kasvua. Uusien kauppapaikkojen hankkiminen on helpompaa ostamalla kuin itse perustamalla.

”Strategiansa mukaisesti Kesko hakee kasvua päivittäistavarakaupassa. Suomen Lähikaupalla on erinomaisia liikepaikkoja, ja yrityskaupan myötä pystymme toteuttamaan strategiaamme suunniteltua nopeammin ja merkittävästi pienemmillä investoinneilla. Kilpailu Suomen päivittäistavarakaupassa on kovaa”, sanoo Keskon pääjohtaja Mikko Helander tiedotteessa.

Kesko arvioi yrityskaupan toteutuvan vuoden 2016 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Timo Aalto
Vaasan Gebyntiellä sijaitseva Siwa-ruokakauppa.
Vaasan Gebyntiellä sijaitseva Siwa-ruokakauppa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat