Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailuviraston pääjohtaja: Kaupan kilpailu on piristynyt

Talous
 

Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtajan Juhani Jokisen mukaan virasto ottaa kantaa Keskon ja Lähikaupan yhdistymiseen viimeistään neljän kuukauden sisällä.

Päivittäistavarakaupan kilpailua on tarkkailtu Suomessa viime vuosina erityisellä suurennuslasilla. Kauppa on Suomessa keskittyneempää kuin missään muualla Euroopassa. S-ryhmän markkinaosuus on lähes 46 prosenttia.

Keskon osuus nousee kaupan myötä 40 prosenttiin.

Jokisen mukaan markkinoiden keskittyminen ei kerro koko totuutta kilpailun tilasta.

”Kilpailu toimii huomattavasti paremmin kuin, mitä kaupan keskittymisestä voisi päätellä. Hintakilpailu on tänä vuonna piristynyt selvästi eri toimijoiden kampanjoiden ansiosta. S-ryhmällä on ollut oma kampanjansa ja kilpailijat ovat vastanneet siihen”, Jokinen sanoo.

Sari Gustafsson / Lehtikuva
Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Juhani Jokinen
Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Juhani Jokinen

Kilpailun vireydestä kertoo Jokisen mukaan myös se, että päivittäistavarakaupassa on nähty suuria markkinaosuusmuutoksia viime vuosina.

Keskon ja Lähikaupan yhdistymissuunnitelmaan hän ei halua ottaa mitään kantaa. Virastolta tulee kuukauden kuluttua tieto, vaatiiko kauppa vielä jatkokäsittelyä. Jos näin on, lopullinen kanta saadaan neljän kuukauden päästä.

Käsittelyssä arvioidaan syntyykö kaupan myötä niin sanottu määräävä markkina-asema tai vahvistuuko sellainen entisestään. Nykylainsäädännön mukaan kauppa voi kaatua myös siihen, että kaupalla on kielteisiä vaikutuksia kilpailun toimivuuteen.

Laki antaa viranomaisille siis melko laajan harkintavallan.

”Markkinaosuudella sinänsä on tarkastelussa kohtuullisen vähän merkitystä. Joissain tilanteissa osuudet voivat tietysti kertoa suoraankin dominanssista, mutta määräävän markkina-aseman tarkastelussa on monia muitakin tekijöitä”, Jokinen sanoo.

Arvioinnissa otetaan huomioon muun muassa, kuinka hyvät valintamahdollisuudet kuluttajalla on valita ostopaikkansa, onko kilpailijoilla mahdollisuuksia reagoida toistensa toimiin ja onko tavarantoimittajilla vaihtoehtoisia kanavia tuotteilleen.

Oikaisu: Juhani Jokinen on Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja, ei vt. pääjohtaja, kuten uutisen kuvatekstissä aikaisemmin virheellisesti kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat