Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olkiluoto kolmosen tappio pelottaa – voi kaataa Arevan yritysfuusion Ranskassa

Talous
 
Jussi Partanen
Olkiluoto-3:n rakennustyömaa kuvattuna viime vuoden maaliskuussa.
Olkiluoto-3:n rakennustyömaa kuvattuna viime vuoden maaliskuussa. Kuva: Jussi Partanen

Ranskan valtion ydinvoimayhtiöiden Arevan ja EDF:n fuusio voi jäädä toteutumatta, koska osapuolet pelkäävät Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksiköstä koituvia miljarditappioita. Kukaan ei halua ottaa niitä niskoilleen.

Asiasta kirjoittaa brittiläinen sanomalehti Financial Times.

Heinäkuussa Areva, EDF ja Rasnkan hallitus pääsivät alustavaan sopimukseen, että Areva pilkotaan kahtia ja sen ydinreaktoreita valmistavasta osasta Areva NP:stä EDF ostaa 75 prosenttia. Loppuosalle haetaan sijoittajaa lähinnä Kiinasta.

Toinen puoli Arevasta olisi jäänyt edelleen pääosin Ranskan valtiolle. Sen toimialueeksi tulisivat ydinpolttoaineen toimitus ja kaivosteollisuuden teknologia.

EDF:n tarkoitus oli maksaa Arevan 75 prosentin osuudesta runsaat kaksi miljardia euroa. Valtion piti lisäksi pääomittaa yhtiötä, jotta se saisi kasaan tarvitsemansa noin seitsemän miljardia taseensa paikkaamiseen.

FT:n tietojen mukaan EDF on nyt tullut päätelmään, että se lähtee mukaan kauppaan vain, jos Olkiluodon yhdeksän vuotta myöhässä oleva hanke irrotetaan kokonaisuudesta.

Olkiluoto kolmosen hinnaksi arvioitiin urakkasopimuksessa kolme miljardia euroa. Tämän hetken kustannusarvio on 8,5 miljardia euroa, ja EDF:ssä pelätään, että tappio kasvaa edelleen.

Areva vaatii Olkiluoto-3:n tilaajalta Teollisuuden Voimalta välimiesoikeudessa 3,4 miljardin euron korvausta. TVO vaatii Arevalta menetetystä sähkön tuotannosta 2,6 miljardia.

Areva on palkannut ranskalaisen huippujuristin hoitamaan korvausvaadetta.

Financial Times pitää Olkiluoto-3:n ongelmien yhtenä tekijänä sitä, että Olkiluoto oli ensimmäinen projekti, jossa reaktorivalmistaja Areva otti hoitaakseen koko rakennushankkeen. Ranskan ydinvoimalat oli rakennettu EDF:n johdolla.

FT:n mukaan Arevan silloinen pääjohtaja Anne Lauvergeon halusi laajentaa yhtiön toimialaa ja tehdä irtioton EDF:stä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat