Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia sulkee hiilivoimalat vuoteen 2025 mennessä

Talous
 
Andrew Yates / Reuters
Kellingleyn hiilikaivos Knottingleyssä Pohjois-Englannissa elokuussa 2014.
Kellingleyn hiilikaivos Knottingleyssä Pohjois-Englannissa elokuussa 2014. Kuva: Andrew Yates / Reuters

Lontoo

Britannian konservatiivihallitus aikoo sulkea saastuttavat hiilivoimalat vuoteen 2025 mennessä. Asiasta ilmoitti energia- ja ilmastonmuutosministeri Amber Rudd keskiviikkona pitämässään linjapuheessaan.

Viime vuonna hieman alle kolmannes Britannian sähköstä tuotettiin yhä hiilellä. Osuus on jopa suurempi kuin 15 vuotta sitten. Monet hiilivoimalat ovat vanhoja niin iältään kuin tekniikaltaan.

”Yksi suurimmista ja kustannustehokkaimmista tavoista leikata sähköntuotannon päästöjä on korvata hiilivoimalat kaasuvoimaloilla”, Rudd sanoi.

Hiilivoimaloiden käyttöä aletaan rajoittaa jo kahdeksan vuoden kuluttua. Neuvottelut tarkasta aikataulusta alkavat keväällä.

Britannian tuo nyt noin puolet tarvitsemastaan kaasusta. Ministeriö arvioi, että osuus kasvaa kolmeen neljännekseen vuoteen 2030 mennessä.

Britannian energiantuotanto ja -turvallisuus on määrä rakentaa tulevaisuudessa ydinvoiman ja kaasun varaan. Kolmantena tukijalkaa on uusiutuva tuulivoima – mutta vain, jos siitä tulee nykyistä halvempaa.

”Emme tue tuulivoimaa hinnalla millä hyvänsä”, Rudd linjasi.

Ruddin mukaan vihreän energian pitää olla halpaa. Tuulivoima ei saa enää valtiolta tukea, ellei hintakilpailukyky kohene.

”On tärkeä huomata, että uudet puhtaat teknologiat ovat kestäviä haluamassamme mittakaavassa vain, jos ne ovat tarpeeksi halpoja.”

Britannian hallitus on ilmoittanut jo aiemmin panostavansa uuden ydinvoiman rakentamiseen. Länsirannikolla sijaitsevan Hinkley Point -ydinvoimalan lisärakentamiseen osallistuvat Kiinan valtio-omisteiset yhtiöt. Kiinalaiten osuus hankkeesta on noin kolmannes.

Jos yhteistyöhanke onnistuu, pääsevät kiinalaiset rakentamaan lisää ydinvoimaa Englannin itärannikolle.

Ydinvoimakaan ei synny ilmaiseksi. Pääministeri David Cameronin hallitus on luvannut Hinkley Pointista noin puolet omistavalle ranskalaiselle EDF-yhtuölle 90 punnan (noin 120 euron) takuuhinnan megawattitunnilta.

Takuuhinta on noin kaksinkertainen verrattuna sähkön nykyiseen markkinahintaan.

Ydinvoiman, kaasun ja uusiutuvien yhdistelmällä Britannian on määrä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vaadittu määrä eli 80 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2050 mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat