Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesko osti kauppojen sijainteja

Talous
 
Asiakkaat pelkäävät kaupan vähenevää kilpailua
Asiakkaat pelkäävät kaupan vähenevää kilpailua
Kesko kirittää asemiaan kahden suuren kauppajätin välisessä kilpailussa, Kesko ilmoitti keskiviikkona ostavansa Suomen Lähikaupan ja saa ensi vuonna toteutuvassa kaupassa 502 Siwaa ja 141 Valintaloa leiriinsä. Asiakkaita askarruttaa, hupeneeko kilpailu. Toimittaja Eeva Palojärvi HS, kuvaaja: Kimmo Räisänen HS, Esa Syväkuru HS.

Kauppayhtiö Kesko ostaa Siwat ja Valintatalot ennen kaikkea hyvien liikepaikkojen takia, arvioi vähittäiskauppaa seuraava markkinoinnin professori Arto Lindblom Aalto-yliopistosta.

”Se on varmasti keskeisin tekijä kaupan taustalla.”

Kesko kertoi keskiviikkona ostavansa Siwoja ja Valintataloja pyörittävän Suomen Lähikaupan noin 60 miljoonalla eurolla pääomasijoittaja Tritonilta. Kaupassa Kesko saa itselleen 643 Siwaa ja Valintataloa sekä 4 100 työntekijää.

Kesko perustelee kauppaa sillä, että yhtiö pystyy kasvattamaan lähikauppaverkostoaan ja saa etuja liiketoiminnan kasvamisen vuoksi.

Yrityskauppa ei ollut suuri yllätys.

”Onhan tätä jo pitkään spekuloitu”, sanoo suurimman ruoanmyyjän SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä.

Keskoa seuraava osakeanalyytikko Niclas Catani OP:sta arvioi, että Lähikaupan kolme vuotta omistaneelle Tritonille ei jäänyt kovin paljon vaihtoehtoja, kun se etsi ostajaa.

Suomen pieni ja keskittynyt ruokamarkkina ei ole ulkomaisille ketjuille järin houkutteleva. Kotimaisista ketjuista S-ryhmä olisi yrityskaupalla nostanut markkinaosuutensa kilpailun näkökulmasta kiusallisen suureksi. Lidlillä taas on muista ketjuista erottuva brändi ja strategia.

Suomen ruokakauppa on maailman keskittyneimpiä, ja yrityskaupan jäljiltä kilpailijoiden määrä vähenee entisestään. S- ja K-ryhmien markkinaosuus kasvaa peräti 86 prosenttiin, ja kolmen suurimman ryhmän osuus on 95 prosenttia.

Kaupan toteutuminen ei ole vielä varmaa, koska kilpailuviranomaisten pitää hyväksyä yhdistyminen.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Juhani Jokinen ei halua vielä kommentoida yhdistymissuunnitelmaa. Jokisen mukaan virasto ottaa kantaa yhdistymiseen viimeistään neljän kuukauden kuluessa.

OP:n Catanin mukaan ajoitus on kaupan hyväksymisen kannalta otollinen. S-ryhmän näyttävät hinnanalennukset ovat lisänneet kilpailua ja pakottaneet myös kilpailijat tarkistamaan hintojaan.

Juhani Jokisen mukaan markkinoiden keskittyminen ei kerro koko totuutta kilpailun tilasta.

”Kilpailu toimii huomattavasti paremmin kuin mitä kaupan keskittymisestä voisi päätellä. Hintakilpailu on tänä vuonna piristynyt selvästi eri toimijoiden kampanjoiden ansiosta. S-ryhmällä on ollut oma kampanjansa, ja kilpailijat ovat vastanneet siihen”, Jokinen sanoo.

Hintakilpailun yksi häviäjä on ollut Suomen Lähikauppa. Pienissä myymälöissä hintoja ei ole helppo painaa alas.

Suomen Lähikaupan osuus päivittäistavarakaupasta on vuodesta 2007 romahtanut liki puoleen eli 6,8 prosenttiin, ja kahdeksassa vuodessa yhtiö on tehnyt yhteensä yli 120 miljoonan euron liiketappion. Lähikauppa on Keskon julkistamien lukujen mukaan ollut tänä vuonna edelleen tappiollinen. Yhtiön huonon kunnon takia kauppahinta jäi pieneksi noin miljardin euron liikevaihtoon nähden. Nordnet-pankin osakestrategin Jukka Oksaharjun mielestä hinta oli hyvin matala.

”Neuvottelutilanne on ollut myyjän kannalta verinen”, Oksaharju sanoo.

Sijoittajat pitivät uutisia Keskon kannalta hyvänä. Yhtiön osakekurssi nousi keskiviikkona noin seitsemän prosenttia.

Yrityskauppa paitsi ravistelee rakenteita myös saattaa viedä katukuvasta tutun ruokaketjun.

Suomen Lähikauppa on jo aiemmin kertonut muuttavansa Valintatalot Siwoiksi. Myös Siwat saattavat hävitä: Arto Lindblom ei usko, että Siwa säilyy itsenäisenä brändinä.

Lindblom pitää kilpailijoiden vähenemistä ruokakaupassa sekä kuluttajien että tavarantoimittajien kannalta huonona kehityksenä. Hän ei usko, että hinnat lähtisivät yrityskaupan takia nousuun. ”Hintakilpailu pysynee jatkossakin kovana, eikä kauppa vaikuta sen kireyteen.”

Asiakkaat kertovat, mitä mieltä he ovat kaupan muuttuvasta kilpailutilanteesta. HS.fi/hstv
Kimmo Räisänen
Tuija Salo kertoo odottavansa mielenkiinnolla, mitä Kesko Siwan myymälöille tekee. ”On huono juttu, jos on vain kaksi isoa kauppajättiä. Toisaalta, Siwa on aika kallis lähikauppa.”
Tuija Salo kertoo odottavansa mielenkiinnolla, mitä Kesko Siwan myymälöille tekee. ”On huono juttu, jos on vain kaksi isoa kauppajättiä. Toisaalta, Siwa on aika kallis lähikauppa.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat