Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia aikoo sulkea saastuttavat hiilivoimalat

Ympäristöministeri: Maan energiahuolto rakennetaan kaasun ja ydinvoiman varaan

Talous
 
SUZANNE PLUNKETT / Reuters
Energiaministeri Amber Rudd uskoo ydinvoimaan ja kaasuun.
Energiaministeri Amber Rudd uskoo ydinvoimaan ja kaasuun. Kuva: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Lontoo

Britannian konservatiivihallitus aikoo sulkea saastuttavat hiilivoimalat vuoteen 2025 mennessä. Asiasta ilmoitti energia- ja ilmastonmuutosministeri Amber Rudd keskiviikkona pitämässään linjapuheessaan.

Hiilellä on yhä suuri rooli Britannian sähköntuotannossa. Viime vuonna lähes kolmannes sähköstä tuotettiin hiilellä.

Osuus on jopa suurempi kuin 15 vuotta sitten. Monet hiilivoimalat ovat vanhoja niin iältään kuin tekniikaltaan.

”Yksi tärkeimmistä ja kustannustehokkaimmista tavoista leikata sähköntuotannon päästöjä on korvata hiilivoimalat kaasuvoimaloilla”, Rudd sanoi.

Hiilivoimaloiden käyttöä aletaan rajoittaa jo kahdeksan vuoden kuluttua. Neuvottelut tarkasta aikataulusta alkavat keväällä.

Britannia tuo nyt noin puolet tarvitsemastaan kaasusta muualta. Ministeriö arvioi, että tuontikaasun osuus kasvaa kolmeen neljännekseen vuoteen 2030 mennessä.

Hallitus haluaa vähentää riippuvuutta tuontikaasusta panostamalla liuskekaasun hyödyntämiseen. Ongelmana on se, että kotimainenkaan kaasu ei ole mikään pitkän aikavälin ratkaisu energiahuoltoon.

Ruddin mukaan Britannian energiapaletti on määrä rakentaa nyt ydinvoiman ja kaasun varaan. Kolmas tukijalka on uusiutuva tuulivoima – mutta vain, jos siitä tulee nykyistä halvempaa.

”Emme tue tuulivoimaa hinnalla millä hyvänsä”, hän sanoi.

Ministerin mielestä vihreän energian pitää olla halpaa. Tuulivoima ei saa enää jatkossa valtiolta tukea, ellei sen hintakilpailukyky kohene.

”On tärkeä huomata, että uudet puhtaat teknologiat ovat kestäviä haluamassamme mittakaavassa vain, jos ne ovat tarpeeksi halpoja.”

Britannian hallitus on ilmoittanut jo aiemmin panostavansa uuden ydinvoiman rakentamiseen. Länsirannikolla sijaitsevan Hinkley Point -ydinvoimalan lisärakentamiseen osallistuvat Kiinan valtio-omisteiset yhtiöt. Kiinalaisten osuus hankkeesta on noin kolmannes.

Uuden reaktorin on määrä olla toiminnassa vuoteen 2025 mennessä.

Jos yhteistyöhanke onnistuu, pääsevät kiinalaiset rakentamaan lisää ydinvoimaa Englannin itärannikolle.

Ydinvoimakaan ei synny ilmaiseksi. Pääministeri David Cameronin hallitus on luvannut Hinkley Pointista noin puolet omistavalle ranskalaiselle EDF-yhtiölle 90 punnan (noin 120 euron) takuuhinnan megawattitunnilta.

Takuuhinta on noin kaksinkertainen verrattuna sähkön nykyiseen markkinahintaan.

Konservatiivihallitus seisoo kuitenkin ydinvoiman takana. Ydinvoiman lasketaan tuottavan 30 prosenttia Britannian tarvitsemasta vähähiilisestä sähköstä 2030-luvulle tultaessa.

Rudd vahvisti keskiviikkona, että Britannia on sitoutunut vuoden 2050 tavoitteisiin eli vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 80 prosenttia vuoden 1990 tasosta.

Innovaatioita tarvitaan etenkin lämmön tuottamisessa. Ministeriön lukujen mukaan lämmitys aiheuttaa kolmanneksen kaikista Britannian hiilidioksidipäästöistä. Energiankulutuksesta lämmityksen osuus on 45 prosenttia.

Kaikkiin koteihin ja liikeyrityksiin tulee 2020 mennessä älymittarit, joilla energiakulutusta on helppo tarkkailla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat