Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sekä jäärät että hörhöt ovat väärässä: talouskasvu ja ympäristö eivät ole toistensa vihollisia

Talous
 

Talouskasvu ja kestävä ympäristö ovat ristiriitaisia tavoitteita. Näin ajattelevat sekä elinkeinoelämän vanhat parrat että viherpiipertäjät. Edelliset vaativat siksi ympäristöpolitiikan vesittämistä ja jälkimmäiset talouden kääntämistä pysyvästi laskuun (degrowth).

Kasvuhuonepäästöjä voidaan pienentää radikaalisti jo nyt käytettävissä olevin keinoin. Näin toteaa Nicholas Stern uudessa kirjassaan Why Are We Waiting? ja näin esittää Sitra. Myös luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on sekä mahdollista että taloudellisesti kannattavaa.

Fossiilisten polttoaineiden tukiaiset maailmalla ovat valtavat 5 000 miljardia euroa: ne pitäisi lopettaa. Polttoaineveroja pitäisi kiristää, eritoten Yhdysvalloissa, jossa vero on vain viisi senttiä litraa kohti. Öljy on nyt ilmaston kannalta vaarallisen halpaa.

Uusiutuvan energiatuotannon kustannukset ovat pienentyneet odottamattoman nopeasti. Energian säästöä voidaan edistää päästöhinnoittelulla ja säätelyllä sekä veroilla ja tukipalkkioilla. Markkinatalous tulee valjastaa ajamaan kestävän ympäristön tavoitetta. Puhtaan luonnon edistäminen pitää olla hyvää bisnestä.

Maailma kaupungistuu ja yhteiskunnan infra uudistuu. Tarvittavat investoinnit ja digitalisaatio tarjoavat suuria mahdollisuuksia energiatehokkuuden lisäämiseen. Investoinnit ja kehityksen synnyttämät innovaatiot, joita tulee vauhdittaa panostamalla isosti tutkimukseen, ovat seuraavan kasvuaallon perusta.

Miksi mahdollisuuksia ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden suojaamiseen hyödynnetään aivan liian vähän?

Kyse on kielteisistä ulkoisvaikutuksista, joita aiheuttajat eivät huomioi. Kasvuhuonekaasut vaurioittavat ilmakehää riippumatta siitä, missä päästöt syntyvät. Kukaan ei halua kantaa niistä vastuuta. Rikkaat maat ovat aiheuttaneet valtaosan kumuloituneista päästöistä, kehittyvät taloudet ovat vastedes suurimpia päästöjen aiheuttajia. Mikä on oikeudenmukainen taakanjako?

Ilmaston lämpenemiseen liittyy merkittävää epävarmuutta, ja eri toimien ajalliset viiveet ovat pitkiä. Tämä jättää tilaa ilmastoskeptikoille ja myös sellaiselle politiikan priorisoinnille, jossa pitkän tähtäimen ympäristövaikutukset sivuutetaan.

Sekä jäärät että hörhöt ovat väärässä: oikein ymmärrettynä talouskasvu ja ympäristö eivät ole toistensa vihollisia. Mutta ongelman luonteen takia on vaikea mobilisoida tarvittavaa poliittista tahtoa ja kansainvälistä yhteistyötä.

Onneksi kansalaiset ympäri maailmaa ovat enenevästi painostamassa päättäjiä oikeaan suuntaan. Pariisin ilmastokokous ei ole tuomittu epäonnistumaan. Siitä voi tulla tärkeä askel tiellä kohti parempaa.

Kirjoittaja on on pitkän linjan talousvaikuttaja ja Aalto-yliopiston taloustieteen laitoksen professori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat