Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Visa ja Mastercard saavat haastajan – kiinalaiskortti rynnistää markkinoille

Union Payn osuus maailman korttimaksuista jo 10 prosenttia.

Talous
 
Leif Rosas
Pekingiläinen Hao Chan oli marraskuussa viikon matkalla Helsingissä. Hän käytti Union Pay -korttiaan muun muassa Kiasmassa. Kiinassa hän maksaa yleensä Alipay-mobiilisovelluksella, joka on nettikauppayhtiö Alibaban maksujärjestelmä.
Pekingiläinen Hao Chan oli marraskuussa viikon matkalla Helsingissä. Hän käytti Union Pay -korttiaan muun muassa Kiasmassa. Kiinassa hän maksaa yleensä Alipay-mobiilisovelluksella, joka on nettikauppayhtiö Alibaban maksujärjestelmä. Kuva: Leif Rosas

Kiinalaisten oma luottokortti Union Pay on noussut nopeasti varteenotettavaksi tekijäksi maailman maksukorttimarkkinoilla.

Maksukortteja tilastoivan Nilson Reportin mukaan Union Pay -korttien osuus maailman luottokorttimaksuista nousi viime vuonna jo kymmeneen prosenttiin. Valtaosa niistä tehtiin Kiinassa, mutta myös kiinalaiset turistit käyttävät mieluiten kotimaista korttiaan.

Artikkeliin liittyvät

Union Pay on ostosmäärillä mitattuna jo maailman kolmanneksi suurin kortti Visan ja Mastercardin jälkeen. Se käy maksuvälineenä 150 maassa Kiinan ulkopuolella.

Useimmille suomalaisille täysin tuntematon kortti perustettiin 13 vuotta sitten. Niin kuin monilla muillakin aloilla, Kiinan valtio halusi kehittää maksubisnekseen kansallisen vaihtoehdon. Korttiyhtiössä ovat osakkaana kaikki Kiinan merkittävät pankit. Korttimaksujen välityksessä Union Paylla on Kiinassa monopoli. Se tarkoittaa sitä, että myös Visa ja Mastercard joutuvat käyttämään Union Payn maksujenvälitystä Kiinassa tehdyille ostoille.

Kiinan keskushallinto suosii Union Payta myös niin, että sillä tehtyjä ostoja ja käteisnostoja ovat koskeneet lievemmät valuuttarajoitukset kuin muita ostostapoja ulkomailla.

Kiinan keskuspankki säännöstelee yhä kansalaistensa valuutan käyttöä.

Suomessa maksukorttipalveluja tuottava Nets on vastikään aloittanut Union Payn tarjoamisen kauppiaille. ”Toistaiseksi sitä hyväksyviä kauppiaita on vain muutamia. Mutta uskon, että Lapissa, Helsingin ydinkeskustassa ja lentoasemalla sen hyväksyminen tulee kasvamaan”, Netsin kaupallinen johtaja Sami Toivonen sanoo.

Kortti on käytössä esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla World Duty Free Groupin myymälöissä.

Kauppayhtiön kokemusten mukaan Union Payn hyväksyminen on vilkastuttanut ostoja ja kasvattanut niiden kokoa.

Union Pay on kauppiaalle selvästi Visaa tai Mastercardia kalliimpi. Kauppias maksaa korttiostoista prosenttimääräisen provision maksujen välittäjälle.

”Maksu on samaa luokkaa kuin pienillä erikoisluottokorteilla American Expressillä tai Diners Clubilla.”

Toivosen mukaan kortin hyväksyminen voi kuitenkin kannattaa, koska kertaostot ovat olleet kauppiaiden kokemusten mukaan suurempia kuin muilla korteilla. Toivosen mukaan se johtunee juuri valuuttarajoituksista.

”Kiinalaismatkailijat varmasti myös arvostavat sitä, että heidät on otettu tällä tavalla huomioon”, Toivonen sanoo.

Oikaisu kello 8.56: Artikkelista on poistettu lause, jonka mukaan kortilla on 1,4 miljardia kiinalaista käyttäjää. Kiinalaisia on kaiken kaikkiaan 1,4 miljardia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat