Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virtuaaliset seikkailut ovat viimein mahdollisia

Sijoittajat haluavat rahoittaa virtuaalitodellisuuden kehittämistä.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Petteri Marviala kokeili Slush-tapahtumassa Nokian virtuaalitodellisuuteen vieviä laseja.
Petteri Marviala kokeili Slush-tapahtumassa Nokian virtuaalitodellisuuteen vieviä laseja. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Virtuaalitodellisuus huijaa aisteja

 Keinotekoinen ympäristö, jota aistit pitävät todellisena.

 Käytetään yleensä sukelluslaseja muistuttavien virtuaalisilmikkojen ja korvakuulokkeiden kautta.

 Viihteen lisäksi virtuaalitodellisuutta voidaan tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi asuntonäytöissä tai matkailussa.

 Tunnetaan myös lyhenteellä VR.

Edessä on syvä ja jäinen rotko, jonka yli kulkevat tikapuut.

Päätä huimaa.

Kolmiulotteinen näkymä on hieman rakeinen, mutta kuitenkin niin todellinen, että se saa epäröimään ensimmäistä askelta rotkon ylittämiseksi.

Oikeasti jalat kulkevat Pasilassa hotellihuoneessa, joka on tyhjennetty huonekaluista.

Islantilainen Sólfar-yhtiö on rakentanut hotellin sviittiin virtuaalisen Everest VR -seikkailun esittelypisteen. Yhtiö esitteli hotellissa viime viikolla seikkailukokemustaan sijoittajille ja medialle.

”Pyrimme viemään ihmiset tilanteisiin, joissa he eivät voi olla tavallisesti”, Kjartan Pierre Emilsson sanoo.

Vuosien odotuksen ja kangertelun jälkeen virtuaalitodellisuus näyttää vihdoin olevan lyömässä läpi. Tekniikka on kehittynyt tasolle, joka mahdollistaa riittävän aidot ja edulliset elämykset. Siksi Sólfar ja muut kehittäjät uskaltautuivat esittelemään tuotteitaan näyttävästi viimeviikkoisessa Slush-tapahtumassa Helsingissä.

Yksi virtuaalitodellisuuden rahoihin kiinni pyrkivistä yhtiöistä on Nokia. Se julkisti kesällä Ozo-nimisen kameran, jolla voi kuvata samanaikaisesti joka suuntaan. Pallon muotoinen Ozo tallentaa kolmiulotteista kuvaa ja ääntä eri suuntiin osoittavilla kamerasensoreilla ja mikrofoneilla. Nokia pyrkii myymään laitetta virtuaalitodellisuuden rakentajille.

Slushissa Nokia oli vallannut tuotteen esittelyyn suuren alueen aivan päälavan tuntumasta. Yleisö jonotti esittelykierrokselle pitkiä aikoja. Monen suu levisi hymyyn, kun sai virtuaalitodellisuuteen vievät lasit silmille ja kuulokkeet korville.

”Tuo oli oikeasti eka kerta, kun joku heittää sinut eri paikkaan kuin se, jossa fyysisesti olet”, sanoi laitetta kokeillut startup-yrittäjä Petteri Marviala oikeaan todellisuuteen palattuaan.

Nokian Ozo-suunnittelutiimiä vetävä Vesa Rantanen sanoo, että kameraa on kehitetty suuryhtiön sisällä ketterästi aidossa startup-hengessä. Kameran kehitys on lähtenyt spontaanista uskosta virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksiin.

”Me uskomme VR:ään [virtuaalitodellisuus], koska se läsnäolon kokemus iskee nopeasti ja on niin vahva”, Rantanen sanoo.

Läsnäolon kokemus nostaa tunteet pintaan jo nykytekniikalla. Elämykset voimistuvat entisestään, kun tekniikka kehittyy. Esimerkiksi elokuvantekijöille virtuaalitodellisuus tarjoaa ennen kokemattomia mahdollisuuksia, oli kyse sitten kauhusta, toiminnasta, draamasta tai erotiikasta.

Sólfar pyrkii olemaan virtuaalitodellisuuspelien ja -kokemuksien kärkinimiä, kun ala lyö läpi. Slushissa osa alan tuntijoista arveli, että virtuaalitodellisuutta välittävät laitteet halpenevat parin vuoden sisällä. Sitten on kaupallisen menestyksen aika – niille, jotka ovat parhaissa asemissa.

Sólfar kertoi Slushissa keränneensä kahden miljoonan euron alkuvaiheen rahoituksen Pohjoismaista ja Aasiasta. Suomalaista alan sijoitusyhtiöistä rahojaan Sólfariin laittoivat Reaktor Ventures ja Inventure.

Islantilaiset ovat kuitenkin osana kovaa kilpailua. Jopa sadat yritykset pyrkivät osalliseksi miljardien eurojen virtuaalikakusta.

Useat laitekehittäjät rakentavat parhaillaan omia lasejaan, joilla kuluttajat voivat astua virtuaaliseen todellisuuteen. Ehkä tunnetuin niistä on Oculus VR. Yhtiö nousi maailmanmaineeseen viimeistään silloin, kun Facebook osti sen viime vuonna kahdella miljardilla dollarilla.

Muita laitevalmistajien kärkinimiä ovat Sony ja Valve. Sony kehittää omaa laitettaan erityisesti pelikonsoleita varten.

Valve rakentaa järjestelmää, jossa lasien lisäksi käytetään huoneeseen kiinnitettäviä sensoreita. Se sallii käyttäjälle fyysisen liikkumisen virtuaalitodellisuuden sisällä. Ensin on vain raivattava huonekalut pois tieltä, kuten Sólfar on tehnyt hotellissa.

Yksi alan ehdottomia jättiläisiä on jo nyt Unity, joka tekee alustoja virtuaalitodellisuutta hyödyntäviin peleihin. Unityn perustaja David Helgeson lupasi Helsingissä viime viikolla, että virtuaalinen todellisuus tulee vielä todella ”ravistelemaan maailmaa”.

Perusteena hän piti maailman kantokykyä. Bensiini ei riitä siihen, että kaikki lentelevät maailman ympäri.

”Meidän täytyy viettää huomattavia aikoja virtuaalitodellisuuden sisällä, jos haluamme elää hyvää elämää”, Helgeson sanoi.

Sijoittajille virtuaalitodellisuuden nykyinen tilanne on Helgesonin mukaan jännittävä tai jopa pelottava. ”Miljardeja dollareja siirtyy sellaiseen asiaan, jota emme vielä tunne kunnolla.”

Juhani Niiranen / HS
Nokian Vesa Rantanen ja Olli Kilpeläinen esittelevät pallon muotoista Ozo-kameraa, joka tallentaa kolmiulotteista kuvaa.
Nokian Vesa Rantanen ja Olli Kilpeläinen esittelevät pallon muotoista Ozo-kameraa, joka tallentaa kolmiulotteista kuvaa.
Rio Gandara / HS
Virtuaalisilmikko vie kolmiulotteiseen maailmaan, joka huijaa aisteja.
Virtuaalisilmikko vie kolmiulotteiseen maailmaan, joka huijaa aisteja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat