Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teknologiateollisuus lahjoittaa 11 miljoonaa euroa tekniikan yliopistoille – Aalto saa liki puolet

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulu Töölössä.
Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulu Töölössä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Teknologiateollisuus lahjoittaa neljälle yliopistolle yhteensä 11 miljoonaa euroa, josta Aalto-yliopiston osuus on viisi miljoonaa euroa.

Tampereen teknillinen yliopisto saa kolme miljoonaa euroa. Oulun yliopiston ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston osuudet ovat kumpikin 1,5 miljoonaa euroa.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen sanoo tiedotteessa, että ”merkittävimmällä panostuksella vuosiin” on tarkoitus kannustaa myös muita osallistumaan yliopistojen varainhankintaan.

”Lahjoituksellamme haluamme tukea erityisesti yliopistojen profiloitumista, erikoistumista ja keskinäistä yhteistyötä”, Turunen sanoo tiedotteessa.

Kyseisten neljän yliopiston painopisteitä ovat esimerkiksi ict, digitalisaatio, teollinen internet, älykkäät koneet, kehittyneet materiaalit, kestävä talous ja puhtaat ratkaisut.

Etenkin Aalto-yliopistossa yhdistyy Teknologiateollisuuden mukaan digitalisaatioon monialainen osaaminen.

Rehtori Tuula Teerin mukaan monialainen tutkimus esimerkiksi terveysteknolgiassa on synnyttänyt jo uusia innovaatioita.

”Odotamme, että valtio pitää kiinni omasta sitoutumisestaan pääomittaa yliopistoja vastineeksi yksityisistä lahjoituksista”, Turunen huomauttaa.

Valtio päätti vuonna 2014 tukea yliopistojen varainhankintaa lupaamalla jokaista yksityiseltä saatua euroa kohden kolme euroa. Vastinrahan summa on kuitenkin enintään 150 miljoonaa euroa, ja sen pitäisi tulla maksuun vuonna 2017.

Valtion enimmäissijoitus – kolme euroa yhtä euroa kohden – toteutuu, mikäli yliopistot keräävät yhteensä 50 miljoonaa euroa.

Jos keräys tuottaa enmmän, vastinrahoitus jaetaan suhteessa yliopiston keräämään summaan. Kerroin voi olla tuolloin pienempi.

Tähän mennessä yliopistot ovat sanneet varsin vaihtelevasti kasaan yksityistä lahjoitusrahaa. Osa ei ole vielä kunnolla käynnistänyt kampanjointia.

Vastaava valtion tukema keräyshanke oli vuosina 2009–2011. Silloin yliopistot keräsivät yhteensä liki 300 miljoonaa euroa.

Teknologiateollisuus ry, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja teknologiayritykset osallistuivat jo viisi vuotta sitten noin 140 miljoonan euron lahjoituksella kahden säätiöyliopiston eli Aalto- yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston perustusvaiheen pääomittamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat