Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johdon persoonallinen viestintä ei ole aina alaisille mieleen – vertaus Kummeliin yt-aikana oli joillekin liikaa

Talous
 

Uusia viestintätapoja käytettäessä saattaa toisinaan tapahtua uudenlaisia yhteentörmäyksiä.

Näin on käynyt muun muassa Geologian tutkimuskeskuksessa (GTK). Sen tänä vuonna valittu uusi pääjohtaja Mika Nykänen on aktiivinen bloggaaja ja kirjoittanut runsaassa yhdeksässä kuukaudessa kolmisenkymmentä kirjoitusta GTK:n sisäisessä verkossa. Kirjoituksissaan hän kommentoi tutkimuskeskuksen tilannetta, uudistuksia, onnistumisia – ja nyt syksyllä yt-neuvotteluja.

Aktiivisesti sisäistä blogiaan päivittävä Nykänen viestitti yt-uutisesta otsikolla ”Vaikea tilanne on yhteinen” todeten, että ”elämä ei tähän pääty, vaan vaikeuksien kautta yhteinen matka jatkuu”.

Yt-neuvotteluiden kohdalla hänen persoonallinen kielenkäyttönsä on aiheuttanut joidenkin työntekijöiden keskuudessa myös närkästystä.

Myöhemmässä kirjoituksessaan Nykänen puhuu, että eläkkeelle menot eivät ratkaise yt-tilannetta, ja viittasi samassa yhteydessä Kummeli-tv-sarjan sketsiin, jossa potilas Saarinen saa ”moninaisiin vaivoihin jos jonkinlaisia hoitoja”.

Joidenkin työntekijöiden mieltä on painanut ennen yt-neuvotteluja tehty viittaus Alivaltiosihteeri-radio-ohjelman sketsiin, jossa esitellään viikon luontoäänenä lintu nimeltä muutosvastarinta.

Nykäsen blogi on esimerkki yleistyvästä uudenlaisesta viestinnästä organisaatioiden sisällä.

Kun virtuaalinen viestintä yleistyy organisaatioissa, myös väärinymmärryksiä syntyy helpommin, kertoo erikoistutkija Minna Janhonen Työterveyslaitokselta.

”Tähän liittyy monta asiaa. Voi olla, että tässä tapauksessa pääjohtajan tapa viestiä on erilainen kuin organisaatiossa on totuttu. Toisaalta on kysymys siitä, ettei hän ehkä osaa pukea asioitaan organisaatiolle tuttuun kieleen, jolloin on tullut kulttuurien yhteentörmäys.”

Pääjohtajan kielenkäyttö on tuntunut työntekijöistä kielteiseltä etenkin yt-neuvottelujen aikana, kertoo nimetön lähde HS:lle ja luonnehtii, että sketsien mainitseminen on muistuttanut vitsailua.

”Tällainen koettiin hyvin loukkaavana, kun ihmiset kuitenkin kokivat huolta. Että muutosvastarinta tuomittiin hyvin noloksi.”

Pääluottamusmies Timo Ruohomäki on saanut joiltakin työntekijöiltä samansuuntaisia viestiä.

”Jotkut työntekijät eivät katkelmia kauheasti arvosta vaan kokevat ennemminkin niin, että sillä viestinnällä ei arvosteta heitä”, hän sanoo.

Ruohomäki huomauttaa, että viestintätapa GTK:ssa on muuttunut Nykäsen kaudella ja muutoksesta ylipäätään on tullut myönteistä palautetta. Nykänen aloitti GTK:ssa pääjohtajana tämän vuoden alussa.

”Nyt viestitään GTK:n asioista ja niistä syntyy keskustelua. Se on myönteistä. Aikaisemmin viestejä tuli harvemmin.”

Pääjohtaja Nykänen kertoo, että hän käyttää viittauksia teksteissään lukemisen sujuvoittamiseksi.

”Tiettyjen esimerkkien ja vertauskuvien käyttäminen vaikeissakin asioissa voi olla arvioni mukaan sopiva ja hyvä tehokeino ilman, että asioiden vakavuus tulisi siitä muuttumaan. En tarkoita vakavaa asiaa keventääkseni vaan toisaalta tehokeinoksi, että jutut tulisivat luettavammaksi, toisaalta sillä tavoin, että se on tapa käydä sitä asiaa läpi ja auttaa lukijaa oivaltamaan”, hän kertoo.

”Jos joku loukkaantuu vertauksistani, niin toki olen nöyrästi pahoillani siitä. Mutta on aina mahdollista, jos kirjoittaa muutoin kuin kuivakasti tilanteessa, jossa tunteet ovat herkkiä, että joku kokee viestin eri tavalla kuin itse on kirjoittanut.”

Erikoistutkija Janhonen toteaa, että yhteentörmäystilanteisiin ei yksinkertaista ratkaisua ole mutta painottaa kasvokkaisen viestinnän merkitystä väärinymmärrysten välttämiseksi.

”Yt-tilanne on herkkä tilanne. Kasvokkainen viestintä vähentää väärinymmärtämisen vaaraa, joka voi olla iso. Ilmeet ja eleet kertovat paljon.”

Hänen mukaansa sisäinen viestintä muuttuu vääjäämättä, kun organisaatioiden ja yritysten toimipisteet sijaitsevat kaukana toisistaan ja tarve löytää uusia tiedon jakamisen kanavia kasvaa.

”Nykyään käytetään paljon sosiaalisia sisäisen verkon alustoja, kuten sosiaalisesta intranettia keskustelualustoineen ja blogeineen, joilla ihmiset voivat kohdata ja kysyä toisiltaan neuvoja, tietoa ja näkemystä. Se lisää myös yhteisöllisyyttä.”

Monta kertaa kuukaudessa sisäistä blogiaan päivittävä Nykänen sanoo pyrkineensä kirjoituksillaan muun muassa lisäämään avoimuutta organisaatiossa.

”Olen antanut yli kolmenkymmenen blogikirjoituksen joukossa myös myönteistä palautetta suoraan työntekijöilleni.”

Hänen mukaansa aktiivista vuoropuhelua tarvitaan etenkin vaikeiden muutosten aikaan, kuten organisaatiouudistuksissa ja yt-neuvotteluissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat