Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasassa jo 50 miljoonaa euroa – näin yliopistot ovat keränneet lahjoituksia

Neljän tekniikan yliopiston varainkeruu vauhdittui tuntuvasti 11 miljoonan euron potin myötä.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Professori Antti Oulasvirta kehittää uudenlaisia elekäyttöliittymiä Aalto-yliopistossa Espoon Otaniemessä.
Professori Antti Oulasvirta kehittää uudenlaisia elekäyttöliittymiä Aalto-yliopistossa Espoon Otaniemessä. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Tästä on kyse

Laaja rahoituspohja

 Yliopistoista tuli uuden lain myötä vuonna 2010 taloudellisesti entistä itsenäisempiä.

 Suomessa on 12 julkisoikeudellista yliopistoa ja kaksi säätiöyliopistoa.

 Yliopistojen rahoituksesta pääosa tulee yhä valtiolta, mutta rahoituspohjaa laajennetaan esimerkiksi lahjoitusten avulla.

 Meneillään on vuoteen 2017 asti ulottuva varainkeruu, jossa valtio on luvannut 150 miljoonaa euroa vastinrahaa.

Aalto-yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston (TTY), Oulun yliopiston (OY) ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) varainkeruukampanjat vauhdittuivat tuntuvasti, kun Teknologiateollisuus ry päätti syyskokouksessaan yhteensä 11 miljoonan euron lahjoituksista.

Suurimman osan saivat säätiöyliopistot Aalto (viisi miljoonaa euroa) ja Tampereen teknillinen yliopisto (kolme miljoonaa euroa), joiden pääomitusta Teknologiateollisuus, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja teknologiayritykset tukivat jo viisi vuotta sitten noin 140 miljoonan euron lahjoituksin.

Tällä kertaa myös Oulun ja Lappeenrannan yliopistot pääsivät osallisiksi tuesta. Lisäksi 100-vuotissäätiö suuntaa vähintään miljoona euroa vuodessa erikseen haettavaa hankerahoitusta, jota voivat saada myös muiden yliopistojen edustajat.

”Säätiö haastaa yliopistot kehittämään kasvun alustoja yhdessä yritysten kanssa. Niitä ovat esimerkiksi teollisen internetin ja kiertotalouden ympärille rakennettavat ekosysteemit”, sanoo säätiön asiamies Laura Juvonen.

Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtajan Jorma Turusen mukaan lahjoituksen tavoite on tukea yliopistojen profiloitumista, erikoistumista ja yhteistyötä.

Painotetuista aloista luetellaan ict, teollinen internet, älykkäät koneet, kehittyneet materiaalit, kestävä talous ja puhtaat ratkaisut. Lahjoitukset eivät ole korvamerkittyjä millekään tietyille tutkimusaloille, vaan ne menevät suoraan yliopistojen pääomiin. Teknologiateollisuuden mukaan juuri Aalto, TTY, OY ja LUT ovat nostaneet omissa strategioissaan nämä alat esille.

Teknologiateollisuus kehuu erityisesti Aalto-yliopiston panostusta ict- ja digitalisaatio-osaamiseen. Esimerkiksi terveysteknologiassa on syntynyt uusia innovaatioita.

Kaikkiaan ict- ja digitalisaatio-osaamisen parissa työskentelee Aallossa jo satakunta professoria, joista puolet on tuoreita rekrytointeja ja osa myös ulkomailta. Ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutuksesta kirjankin muutama vuosi sitten kirjoittanut professori Antti Oulasvirta työskenteli ennen Aalto-yliopistoa Max Planck -instituutissa Saksassa. Nyt hän jatkaa tutkimustyötään ihmisen ja teknologian rajapinnasta päämääränään käytettävyyden lisääminen. Siinä hyödynnetään esimerkiksi laskennallisia malleja ja konenäköä.

”Se on nykyaikaa, että tutkimusta tehdään tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa, ja tutkimusrahoitusta haetaan ja saadaan monelta taholta, myös yksityisiltä”, Oulasvirta sanoo.

Lahjoituksellaan Teknologiateollisuus haluaa kannustaa muitakin osallistumaan yliopistojen varainhankintaan. ”Odotamme, että myös valtio pitää kiinni omasta sitoumuksestaan pääomittaa yliopistoja vastineeksi yksityisistä lahjoituksista”, Turunen sanoo.

Valtio päätti vuonna 2014 tukea yliopistojen varainhankintaa lupaamalla jokaista yksityiseltä saatua euroa kohden kolme euroa. Vastinrahan summa on kuitenkin enintään 150 miljoonaa euroa, ja sen pitäisi tulla maksuun vuonna 2017.

Valtion enimmäissijoitus – kolme euroa yhtä kohden – toteutuu, mikäli yliopistot keräävät yhteensä 50 miljoonaa euroa.

Jos keräys tuottaa enemmän, vastinrahoitus jaetaan suhteessa yliopiston keräämään summaan. Kerroin voi olla pienempi.

Helsingin Sanomien tuoreen selvityksen mukaan yliopistot ovatkin jo saaneet kasaan 50 miljoonaa euroa, kun mukaan lasketaan Teknologiateollisuuden 11 miljoonaa euroa.

Ylivoimaisesti eniten rahaa on kerännyt juuri 375-vuotisjuhliaan viettänyt Helsingin yliopisto, jolla on kasassa noin 19 miljoonaa euroa. Sen sijaan esimerkiksi Taideyliopisto on vasta käynnistämässä kampanjaansa.

”Paljon työtä se vaatii”, arvioi Aalto-yliopiston 20 miljoonan euron keräystavoitetta vararehtori Ilkka Niemelä.

Vielä tiukemmassa keräyseurot ovat esimerkiksi Lapin perukoilla.

Vastaava valtion tukema keräys oli vuosina 2009–2011. Silloin yliopistot keräsivät yhteensä liki 300 miljoonaa euroa. Tuolloin valtio antoi vastinrahoitusta 2,5:n kertoimella, ja sitä kertyi lähes 800 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat