Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epäonnen kaivoksen uusi alku – malminlouhinta jatkuu taas Talvivaaran entisessä kaivoksessa

Talvivaaran entisen kaivoksen uusi omistaja Terrafame uskoo pelastavansa kaivoksen.

Talous
 
Talvivaaran entisen kaivoksen uusi alku
Talvivaaran entisen kaivoksen uusi alku
Talvivaaran kaivoksen ostaneen Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia kertoo kaivoksen lähiajan näkymistä.

Parjattu ja pilkattu Talvivaaran kaivos toimii taas liki täydellä teholla. Tosin se ei ole enää Talvivaaran kaivos, vaan Terrafamen.

Suomeksi Terrafame tarkoittaa nälkämaata.

Valtion perustama Terrafame osti kaivoksen ja sen liiketoiminnan Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä elokuun alussa. Malminlouhinta alkoi syyskuun alussa – lähes kahden vuoden tauon jälkeen.

Nyt omakotitalon kokoisten kuorma-autojen moottorit ärjyvät, kun ne mutkittelevat ylös avolouhoksen pohjalta. Lastina on kainuulaista mustaliusketta, josta erotellaan bioliuotuksella pääasiassa nikkeliä ja sinkkiä.

Töitä kaivoksella tehdään 24 tuntia vuorokaudessa.

Neljä kuukautta Terrafamen päätoimisena hallituksen puheenjohtajana työskennellyt Lauri Ratia on yhdestä asiasta liki varma. ”Olen luottavainen, että bioliotustekniikka toimii kaivoksella. Meillä on hyvät edellytykset saada liiketoiminta kannattavaksi, mutta se vaatii vielä paljon työtä ja aikaa.”

Ratialla on vain yksi tavoite. Se on saada kaivos mahdollisimman nopeasti kannattaviksi.

”Tämän kaivoksen merkitys kansakunnalle ja etenkin Kainuulle on niin suuri. Kun me onnistumme, siitä on hyötyä koko kaivos- ja kaivannaisteollisuudelle.”

Kun me onnistumme. Ratia ei jossittele.

Jukka Gröndahl / HS
Valtavat kuorma-autot kuljettavat Terrafamen louhokselta malmia murskaamolle.
Valtavat kuorma-autot kuljettavat Terrafamen louhokselta malmia murskaamolle.

Höyry. Se on nälkämaan koleassa viimassa toivon merkki, ja höyryä kaivoksella piisaa.

Bioliuotuskasojen höyryäminen on merkki siitä, että lämpötila liuotuskasoissa on oikea ja bakteerit liuottavat malmista metalleja.

Ongelmana vain on se, että myyntiin menevää lopputuotetta valmistuu toistaiseksi hyvin vähän.

”Olemme päättäneet valmistaa lopputuotetta vain vähäisiä määriä ennen kuin liuoksen metallipitoisuus on riittävän suuri. Jos se ei ole riittävän suuri, prosessin taloudellinen hyötysuhde on huono. Kyse on siis taloudellisista syistä”, Ratia sanoo.

Taloudelliset syyt, niitä kaivoksessa riittää.

Valtio ilmoitti kesällä sijoittavansa kaivokseen 209 miljoonaa euroa. Sitä ennen, Talvivaara Sotkamon konkurssin aikana, julkisia varoja kului kaivostoimintaan noin 100 miljoonaa euroa, koska yhtiö asetettiin julkisselvitykseen. Se tarkoittaa, että konkurssipesän toimintaa rahoitetaan julkisin varoin.

Nykyisin kaivoksen kulut ovat hieman yli 20 miljoonaa euroa kuukaudessa.

Tuloksia pitäisi saada aikaan verraten pian, koska ilman niitä valtio tuskin onnistuu hankkimaan kaivokselle uutta rahoittajaa. Valtion tahtona on hankkia kaivokselle alaa tunteva enemmistöomistaja, joka ottaisi vastuun sen liiketoiminnasta. Muuten edessä voi olla lakkauttaminen.

Jukka Gröndahl / HS
Kiviautonkuljettajat Kari Ovaskainen (vas.) ja Kari Taskinen kiviauton eturenkaan edessä Terrafamen kaivoksella Sotkamossa.
Kiviautonkuljettajat Kari Ovaskainen (vas.) ja Kari Taskinen kiviauton eturenkaan edessä Terrafamen kaivoksella Sotkamossa.

Nykyisellä rahoituksella varat riittävät kesän korvalle, Ratia sanoo. ”Neuvotteluja uusien mahdollisten rahoittajien kanssa käydään jatkuvasti. Minulla ei ole mitään syytä epäillä, etteikö rahoitusta saattaisi ratkaistua. Neuvotteluissa on positiivinen vire.”

Ratian mielestä valtion kannattaa sijoittaa kaivokseen vielä lisää, vaikka uusi rahoittaja ottaisi päävastuun. Pahin vaihtoehto olisi kaivoksen vaiheittainen lakkauttaminen, sillä se maksaisi valtiolle vähintään 300 miljoonaa euroa lisää.

”Kaivoksen sulkeminen olisi huonoin vaihtoehto, koska se kestäisi useita vuosia. Eikä se 300 miljoonaa euroa edes välttämättä riittäisi. Kaikkien asiantuntijalausuntojen mukaan ympäristönkin kannalta paras vaihtoehto olisi kaivostoiminnan jatkaminen hallitusti”, Ratia sanoo.

Talvivaara aloitti kaivostoiminnan Sotkamossa vuonna 2008. Yhtiön ongelmat kärjistyivät vuodenvaihteen 2012–2013 vedenpaisumukseen. Sen jälkeen yhtiön liiketoiminta oli syöksykierteessä.

Ympäristöaktivistit ja painostusryhmittymät ovat siitä saakka väittäneet, että Talvivaara oli alusta asti suhtautunut piittaamattomasti ympäristönsuojeluun ja kaivoksen tuotanto on suunniteltu huolimattomasti kuin korttitalo.

Ratian mukaan kaivoksella ei ole mitään merkkejä väitetyistä hutiloinneista.

”Talvivaara ja koko kaivos on ollut startup-yritys, joka harjoitteli bioliuotusta ja koko tätä hyvin monimutkaista prosessia. Kaiken kaikkiaan Talvivaara on hoitanut kaivoksen aloitusvaiheen hyvin, ja tämä on hieno tarina yrittäjyydestä.”

Ratian mielestä suurin rasite oli erilaiset odottamattomat ongelmat ja metallien hintakehitys. Vuonna 2008 tonni nikkeliä maksoi enimmillään lähes 50 000 dollaria. Nykyisin sen hinta on runsaat 9 000 dollaria tonnilta.

”Bioliuotuksen harjoittelu oli kamalan kallista, eikä yhtiön rahoituspohja ollut sittenkään riittävä. Monet perusasiat on tehty hyvin, ja on selvää, että hyödynnämme hyvin laajasti Talvivaaran kokemuksia ja viemme niitä myös eteenpäin.”

Kaivoksen ruokalassa on tarjolla pyttipannua. Suurin osa ruokailijoista näyttäisi olevan kaksi- ja kolmikymppisiä.

Terrafame on palkannut kaivokselle syksyn aikana 115 uutta työntekijää. Osa on vanhoja talvivaaralaisia, osa aivan uusia. Työntekijöitä on yhteensä yli 500, ja alihankkijoita kaivoksella on päivittäin 250.

Jukka Gröndahl / HS
Henri Huusko (vas.) ja Risto Keränen aloittivat marraskuun alussa työt Terrafamen kaivoksella.
Henri Huusko (vas.) ja Risto Keränen aloittivat marraskuun alussa työt Terrafamen kaivoksella.

Yksi uusista on levyseppähitsaajaksi viime keväänä valmistunut 19-vuotias Henri Huusko. Hän aloitti kaivoksella asentajana marraskuun alussa. ”Sain työtarjouksen Transtechilta ja Terrafamelta. Olin kuullut hyvää Terrafamesta.”

Huusko kehuu työkavereita ja hyvää henkeä. ”Jos on jotain huomauttamista vaikkapa työvälineistä, asiat hoidetaan.”

Yhtiön kaivostoiminnan johtajaksi on palkattu Kevitsan kaivoksen entinen johtaja Reijo Uusitalo. Myyntijohtajana aloitti tällä viikolla Outokummussa, Bolidenissä ja Rautaruukissa työskennellyt Janne Palosaari.

Talvivaaran entinen toimitusjohtaja Harri Natunen on siirtynyt Terrafamen metallintuotannon johtajaksi.

Viiden minuutin ajomatkan päässä kaivoksen portilta sijaitsee Latosuo. Siellä on suuri allas, josta lähtee paljon puhuttu purkuputki 20 kilometrin päähän Nuasjärveen.

Jukka Gröndahl / HS
Kaivoksen ympäristöpäällikkö Elina Salmela Latosuon poistovesialtaan äärellä.
Kaivoksen ympäristöpäällikkö Elina Salmela Latosuon poistovesialtaan äärellä.

Altaassa on vettä runsaat miljoona kuutiometriä eli yli miljardi litraa. Vesi on ainakin kirkasta. Ympäristöpäällikkö Elina Salmelan mukaan siitä on puhdistettu metallit ja sulfaatti.

Aluehallintovirasto on määrännyt sulfaatin enimmäismääräksi 4 grammaa litraa kohti. Latosuon altaan vedessä sulfaattia on nykyisin 2 grammaa litraa kohti.

”Mahdollinen häiriö vedenpuhdistamossa ei vaikuta purkuputken kautta Nuasjärveen laskettavan veden laatuun. Latosuon allasta ennen on toinen puhdasvesiallas, jossa vedenlaatu varmistetaan ennen Latosuon altaalle siirtämistä”, Salmela sanoo.

Yhteensä kaivoksen alueella on vettä 10,3 miljoonaa kuutiometriä, josta 2,7 miljoonaa kuutiometriä on puhdistettua.

Veden määrä ei ole yhtiön mukaan ongelma, jos Vaasan hallinto-oikeus pitää voimassa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ympäristöluvan laskea puhdistettua vettä Nuasjärveen.

Kaivoksella on kaksi vuotta aikaa osoittaa, että toiminta on kannattavaa pitkällä tähtäimellä. Tuotantotavoitteeksi on asetettu 30 000 tonnia nikkeliä ja 55 000 tonnia sinkkiä vuonna 2018.

Talvivaaran tavoitteena oli tuottaa kaivoksella nikkeliä 50 000 tonnia, mutta se jäi vain haaveeksi. Ensi vuoden loppuun mennessä kaivoksen nikkelintuotannon pitäisi kasvaa Ratian mukaan 14 kuukauden aikana yhteensä 15 000 tonniin ja sinkin 27 000 tonniin.

Teollisuusneuvos Ratia on ollut uudelleenjärjestämässä lukuisten yritysten liiketoimintaa. Viimeksi hän oli neuvottelemassa Turun telakalle uudeksi omistajaksi saksalaisen Meyerin perheen.

”Kaivos oli voimakkaan yrittäjän vetämä hanke, mikä oli leimaa-antavaa koko organisaatiolle”, Ratia sanoo ja viittaa Pekka Perään. ”Pekka Perä on mielestäni kova yrittäjä, sitkeä ja lujasti asiaansa uskova.”

Jos kaikki sujuu hyvin, Terrafamelle voidaan nimittää vielä marraskuussa uusi toimitusjohtaja, mikä vähentäisi Ratian työtakkaa. Ehdokkaita on hänen mukaansa kuusi sekä Suomesta että ulkomailta.

Ratialla on mielessään myös vielä myymätön metalli. Kainuulaisessa mustaliuskeessa on nimittäin vähän myös uraania.

”Terrafamen uraania riittäisi kaikkien suomalaisten ydinvoimaloiden polttoainesauvoihin. Olisihan se aika kova juttu, jos Suomi voisi lisätä omavaraisuuttaan.”

Tosin uraaninkin hyödyntäminen oli aikoinaan Talvivaaran idea. Yli 70 miljoonaa euroa maksanut uraanin tuotantolaitos seisoo käyttämättömänä.

”Olen ryöminyt koko tehtaan läpi. Se on todella hieno. Ja varmaa on, että ei täällä mikään säteile.”

Jukka Gröndahl / HS
Jättimäiset kuorma-autot kuljettavat malmimurskaa Terrafamen avolouhoksella Sotkamossa.
Jättimäiset kuorma-autot kuljettavat malmimurskaa Terrafamen avolouhoksella Sotkamossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat