Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaaralla riitti vastoinkäymisiä alusta saakka

Talous
 
Jukka Grondahl / HS
Terrafamen ( ent. Talvivaara ) nikkelikaivos Sotkamossa.
Terrafamen ( ent. Talvivaara ) nikkelikaivos Sotkamossa. Kuva: Jukka Grondahl / HS

Talvivaaran epäonni alkoi lähes saman tien, kun yhtiö aloitti kaivostoiminnan lokakuussa 2008. Rahoitusmarkkinoiden kriisi kärjistyi syyskuussa 2008 investointipankki Lehman Brothersin yllättävään konkurssiin. Maailmantalous vajosi taantumaan, ja raaka-aineet halpenivat voimakkaasti.

Lisäksi pian selvisi, että malminmurskain oli väärä. Malmimurskasta tuli liian suurikokoista eikä bioliuotus alkanut likimainkaan yhtä tehokkaasti kuin yhtiö oli arvioinut.

Sitten tulivat ennätykselliset sateet. Kipsisakka-altaan pohja mureni, ja lähivesistöön pääsi tulvaveden mukana myrkyllisiä raskasmetalleja. Vuodenvaihteessa 2012–2013 yhtiö keskittyi ympäristövahinkojen hillitsemiseen, ja varsinainen liiketoiminta seisahtui. Kulut kasvoivat, ja samaan aikaan nikkeli halpeni.

Marraskuussa 2013 pörssiyhtiö Talvivaara ja sen tytäryhtiö Talvivaara Sotkamo hakeutuivat yrityssaneeraukseen rahoitusneuvotteluiden epäonnistumisen takia. Syksyllä 2014 kaivoksen omistava ja Sotkamossa kaivostoiminnasta vastaava Talvivaara Sotkamo meni konkurssiin. Pörssiyhtiö myy yhä palveluita ja osaamista kaivokselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat