Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Headhunterit metsästävät nyt rehtoreita – jo neljä naisrehtoria värvätty yritysmaailman tyyliin

Talous
 
Juha Roininen
Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Anneli Pauli.
Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Anneli Pauli. Kuva: Juha Roininen
Fakta

Hallitus valitsee rehtorin

 Yliopistouudistus muutti yliopistojen hallintoa.

 Hallituksissa on nyt yli puolet ulkopuolisia.

 Hallituksen tehtäviin kuuluu muun muassa valita rehtori.

Aalto-yliopiston Tuula Teeri, Lappeenrannan teknillisen yliopiston Anneli Pauli, Vaasan yliopiston Suvi Ronkainen ja tuoreimpana Tampereen yliopiston Liisa Laakso ovat esimerkkejä yliopistojen rehtoreista, jotka ovat löytyneet perinteisen avoimen hakumenettelyn ulkopuolelta.

Useimmiten asialla ovat erityiset kykyjä etsivät headhunting-värväysfirmat.

Jonne Renvall / Lehtikuva
Tampereen yliopiston uusi rehtori Liisa Laakso.
Tampereen yliopiston uusi rehtori Liisa Laakso.

Yliopistot muuttuivat uuden lain myötä vuonna 2010 entistä yritysmäisemmiksi. Hallitusten jäsenistä jo yli puolet on ulkopuolisia, ja elinkeinoelämä on hallituksissa hyvin edustettuna.

Myös johtajia etsitään liikemaailmasta tutuilla tavoilla ja muualtakin kuin omasta väestä.

”Lehti-ilmoitukset eivät enää pure, niitä ei edes huomata”, sanoo henkilöstöpäällikkö Pirkko Hankala Tampereen yliopistosta.

Aleksi Tuomola / Lehtikuva
Vaasan yliopiston uusi rehtori Suvi Ronkainen.
Vaasan yliopiston uusi rehtori Suvi Ronkainen.

”Korkeakoulutkin etsivät nyt entistä enemmän yleisjohtajuutta kuin senioriteettia, ja verkkoja lasketaan veteen monikanavaisesti”, arvioi seniorikonsultti Pertti Leppäkoski avainhenkilöiden rekrytointiin keskittyneestä Arespartners-yrityksestä.

Hankalan mukaan Tampereen yliopistossa käytettiin nyt rehtorin valinnassa ensimmäistä kertaa myös suostumusmenettelyä. Aiempi kokemus on laboratoriopalvelujen yksikön johtajan värväyksestä.

”Pääsääntö on avoin haku, ja tietysti professoreiden pestaaminen on oma lajinsa. Siinä kuullaan asiantuntijoita”, Hankala sanoo.

Kari Pullinen
Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri.
Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri.

Tampereen yliopiston rehtoriksi ilmaantui avoimessa haussa kuusi halukasta. Näiden lisäksi firma haali Hankalan mukaan joukon muitakin ehdokkaita, joista valinta osui Laaksoon. Hän löytyi Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan johtajan eli dekaanin tehtävästä.

”Olin tavattoman hämmästynyt. Olen kyllä saanut työtarjouksia ulkomailta, kuten Hollannista ja Britanniasta, mutta en koskaan kotimaasta”, Laakso muistelee kesäistä puhelua, joka herätti hänessä ristiriitaisia tuntemuksia.

”Olen viimeinen vaaleilla valittu dekaani Helsingin yliopistossa, ja olen suhtautunut ehkä kriittisesti suorahakuun, sillä työyhteisön kannatus on tärkeä”, Laakso sanoo.

”Onneksi oli lisäksi kolmen kärkiehdokkaan avoin kuulemistilaisuus, eikä avointa vastustusta tullut esiin”, Laakso kiittelee.

Helsingin yliopisto on hyödyntänyt kykyjen etsijöitä valitessaan johtajia esimerkiksi avoimeen yliopistoon ja koulutuskeskus Palmeniaan.

Oikeustiedettä opettava yliopistokin on hakijat salatessaan tullut rikkoneeksi julkisuuslakia. Syyskuussa korkein hallinto-oikeus linjasi, että työntekijän valintaan liittyvät viranomaisen asiakirjat ovat julkisia, vaikka välissä oli käytetty konsulttia.

Yliopistoille ominaista avoimuutta on tosin kavennettu ilman konsulttejakin. Turun yliopiston hallitus päätti jatkaa rehtori Kalervo Väänäsen kautta ilman uutta hakua, ja myös Hankenin hallitus valitsi ilman hakua Karen Spensin, tosin vararehtorin paikalta.

Viime aikoina myös Oulun yliopisto ja Åbo Akademi ovat poimineet uudet rehtorinsa avoimen haun ulkopuolelta. Oulussa tehtävään ilmoittautuneita oli kymmenen, joiden joukossa valituksi tullut Jouko Niinimäki ei ollut, vaikka onkin oman yliopiston professoreita.

Åbo Akademin uusi rehtori Mikko Hupa löytyi niinikään hakijoitten ulkopuolelta, vaikka oli entuudestaan Åbo Akademin toinen vararehtori.

Aalto-yliopistoon rehtoria metsästettiin ulkomailtakin. Helsingin yliopiston kasvatti Tuula Teeri värvättiin Aallon ensimmäiseksi rehtoriksi vuonna 2008 Tukholman Kungliga tekniska högskolanista, jossa hän oli vararehtori. Anneli Pauli keksittiin Lappeenrantaan tiedekeskus Heurekan johdosta, ja Ronkainen Vaasaan Lapin yliopistosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat