Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuilun partaalta uuteen nousuun – Turun telakka kiinnostaa taas suurta laivatilaajaa

Talous
 
Rio Gandara / HS
”En ole lainkaan varma, olisiko Turun telakalla ollut mitään tulevaisuutta ilman Meyeria”, sanoo varustamoyhtiö Royal Carribbean Cruisesin varatoimitusjohtaja Harri Kulovaara.
”En ole lainkaan varma, olisiko Turun telakalla ollut mitään tulevaisuutta ilman Meyeria”, sanoo varustamoyhtiö Royal Carribbean Cruisesin varatoimitusjohtaja Harri Kulovaara. Kuva: Rio Gandara / HS

Maailman suurimpiin risteilyvarustamoihin kuuluvan Royal Caribbean Cruisesin varatoimitusjohtaja Harri Kulovaara on hyvin innostunut Turun telakasta.

”Se on paljon kiinnostavampi kuin pitkään aikaan. Suomessa on aitoa halua ja kykyä keksiä uusia asioita”, Kulovaara sanoo.

Kulovaaran kehut ovat Turun telakalle tärkeitä. Yhdysvalloissa Miamissa asuva Kulovaara vastaa Royal Caribbean Cruisesin uusien risteilyalusten tilaamisesta.

Sen jälkeen kun saksalainen perheyhtiö Meyer osti Turun telakan, Royal Caribbean Cruisesin puoliksi omistama varustamo Tui Cruises on tilannut Turusta neljä alusta.

Muutama vuosi sitten suomalainen laivanrakennusteollisuus oli lähellä loppua, Kulovaara sanoo.

”En ole lainkaan varma, olisiko Turun telakalla ollut mitään tulevaisuutta ilman Meyeria.”

Kulovaara muotoilee sanansa tarkasti puhuessaan Turun telakan entisestä omistajasta eteläkorealaista monialayhtiöstä STX:stä. ”Välivuosina puuttui tarvittava yhteistyöhalu, jatkuva kehittäminen ja luotettavuus rakentamisessa.”

Kulovaaran mukaan Meyer on tuonut Turun telakalle uskottavuutta ja pitkäjänteisyyttä.

”Meyer on meille hyvin tärkeä kumppani, joka on rakentanut meille suuren määrän laivoja Saksassa Papenburgissa. Olemme erittäin tyytyväisiä, että Meyer on tuonut johtamiskulttuuriaan Suomeen.”

Royal Caribbean Cruises on iso asiakas maailman telakoille. Sillä on tilattuna 13 risteilyalusta. Tilausten yhteenlaskettu arvo on 11 miljardia dollaria eli noin 10,3 miljardia euroa.

Royal Caribbean Cruisesin pääkilpailija Carnival ostaa aluksensa pääasiassa italialaiselta Fincantierilta, mutta myös Meyerilta – ja Turusta. Kulovaaran mukaan suuria ja vaativia risteilyaluksia voidaan maailmassa rakentaa enintään kahdeksan vuodessa, ja tilattuna on 40–50 laivaa. Telakoiden tilauskirjat ovat 4–5 vuodeksi täynnä.

Risteilyliiketoiminnan keskipisteessä on asiakastyytyväisyys, Kulovaara sanoo. Siihen uusilla aluksilla on merkittävä vaikutus.

”Olemme on laajentaneet liiketoimintaamme Euroopan kautta yhä enemmän Aasiaan, jossa kuluttajat haluavat kotivesillään länsimaalaista palvelua ja kulttuuria.”

Vaikka aasialaiset telakat onnistuvat jatkuvasti voittamaan rahtialusten tarjouskilpailuja eurooppalaisten telakoiden nenän edestä, risteilyaluksissa asetelma on ollut toinen.

Kulovaara sanoo, ettei Royal Caribbean Cruisesilla ole suunnitelmia tilata aluksia Aasiasta.

”En usko, että aasialainen meriteollisuus on valmis rakentamaan niin monimutkaisia ja pitkälle räätälöityjä aluksia kuin me vaadimme.”

Telakkateollisuus on Suomessa ollut vuosikausia ankaran kiistelyn kohteena: pitäiskö valtion sitä tukea vai ei?

Markkinataloudessa valtion pitäisi välttää yritystoiminnan rahoittamista.

Telakkateollisuudessa asetelma on hieman erilainen siksi, että ala työllistää niin paljon väkeä, muuallakin kuin telakoilla.

Meriteollisuuden mukaan alan kuuden miljardin euron liikevaihdosta miljardi euroa muodostuu telakoilta ja viisi miljardia euroa on muuta vientiin menevää koneiden ja palveluiden myyntiä.

Telakat ostavat puolestaan 80 prosenttia valmistuksestaan alihankintana.

Miljardin euron risteilyaluksen rakentaminen kestää 2–3 vuotta, jonka ajan telakan on huolehdittava kaikista kustannuksista. Asiakas maksaa 90 prosenttia tilatusta laivasta vasta, kun se on valmis.

”Se, että Turun telakka ylipäätään on olemassa, on Suomelle kansantaloudellisesti hyvin tärkeää. Kaikki se osaaminen, alihankinta ja kehitystyö, jota Suomessa on, vaatii lähellä olevaa telakkaa”, Kulovaara sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat