Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IMF otti aikalisän, kun sen usko Kreikkaan loppui

Talous
 

Kreikan rahoitustukipaketista julkaistaan joulun jälkeen väliarvio. Jos arviossa todetaan, että Kreikan talous on suunnitelman mukaisesti urillaan, tukipaketin toinen vaihe käynnistyy ja kakkoslainaerän suuruudesta sovitaan.

Samalla käynnistyy keskustelu Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n osallistumisesta ohjelmaan sen kakkosvaiheessa.

IMF rahoitti Kreikkaa alun perin 28 miljardilla eurolla, ja nyt velkaa on jäljellä noin 17 miljardia euroa.

Moni Euroopan ulkopuolinen maa haluaisi pienentää IMF:n panostuksia Kreikan kriisissä – ainakin, jos näin voitaisiin tehdä euroalueen vakautta horjuttamatta.

Euromaat, joilla on 23 prosenttia IMF:n äänivallasta, puolestaan pitävät IMF:n mukanaoloa tärkeänä.

Amerikkalaiset ja erityisesti britit ovat kuluneen vuoden aikana pohtineet kauhuskenaariona tilannetta, jossa euro hajoaa Kreikan tukipakettien epäonnistuttua.

Tällöin uhkana olisi samanlainen globaali talouden epävakaustilanne kuin minkä sai vuonna 2008 aikaan investointipankki Lehman Brothersin konkurssi. Samaan tilanteeseen voidaan suistua, jos Kreikan poliittinen ja taloudellinen tilanne ei vakaudu.

IMF teki EU:n komission laskelmista poikkeavan ja synkemmän Kreikan velkakestävyyslaskelman heinäkuussa.

Tuolloin IMF muun muassa arvioi, ettei se usko Kreikan yksityistävän valtion omaisuutta ohjelman mukaisesti yli kuuden miljardin euron edestä. Syynä oli se, että Kreikan historian valossa tällaiset hankkeet eivät näytä lupauksista huolimatta etenevän.

Toinen ero syntyi siitä, että IMF keskittyy niin sanotun velkasuhteen arvioimiseen, kun komissio keskittyy vuotuisiin velanhoitomenoihin.

Euromaat moittivat IMF:n velkakestävyyslaskelmia usein liian kaavamaisiksi. Ne muistuttavat, että Kreikan veloista 65 prosenttia tulee euromaista, joissa annettujen velkojen korot ovat alle kaksi prosenttia. Koroista voidaan myös päättää poliittisesti.

Kreikan talousohjelma lähtee siitä, että Kreikan talous saadaan kolmessa vuodessa kasvu-uralle. Sitten velkakestävyyskin paranee nopeasti, euroryhmässä, komissiossa ja Euroopan keskuspankki EKP:ssa toivotaan.

IMF:n nykylinjan voisi tiivistää siihen, että se otti loppukesällä aikalisän nähdäkseen, toimiiko Kreikan talouden tervehdyttämisohjelma.

Vaikka IMF ei muodollisesti osallistuisi kolmanteen pelastusohjelmaan, se voi päätyä kompromissiin ja antaa vanhoille lainoilleen lisää maksuaikaa. Silloin se käytännössä jälleenrahoittaa omia lainojaan.

Tällaiseen joustavuuteen sillä olisi perin hyvä syy. Jos EU:n komissio ja EKP antavat Kreikan suhteen periksi, Kreikan pelastaminen jäisi viime kädessä yksin IMF:n harteille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat