Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Potkut antanut yritys voisi maksaa osan irtisanotun palkasta uudessa työssä

Talous
 
Kimmo Mäntylä
Nokian alamäki aiheutti Suomen taloudessa suuren rakennemuutoksen. Kännykänvalmistaja aloitti yt-neuvotteluidensa yhteydessä vuonna 2011 Bridge-ohjelman, jolla tuettiin irtisanottavia.
Nokian alamäki aiheutti Suomen taloudessa suuren rakennemuutoksen. Kännykänvalmistaja aloitti yt-neuvotteluidensa yhteydessä vuonna 2011 Bridge-ohjelman, jolla tuettiin irtisanottavia. Kuva: Kimmo Mäntylä

Potkut antanut yritys voisi maksaa osan irtisanotun palkasta uudessa työssä, ehdottaa valtioneuvoston kanslialle raportin tehnyt työryhmä. Palkkakustannuksiin osallistuminen tukisi irtisanotun työllistymistä.

Maanantaina julkistettu raportti käy läpi keinoja, joilla yritykset voisivat kantaa yhteiskuntavastuuta, kun talouden murrokset johtavat joukkoirtisanomisiin. Raporttiin on koottu yhteiskuntavastuun vapaaehtoisia keinoja, joita laki ei edellytä mutta joista yritys voisi itsekin hyötyä pitkällä aikavälillä.

Raportti nostaa esiin palkkakustannuksiin osallistumisen lisäksi esimerkiksi lähtevän henkilöstön uravalmennuksen.

Irtisanottavien työllistymistä voisi edistää myös tukemalla heidän perustamiaan yrityksiä esimerkiksi avustuksilla, pääomasijoituksilla tai luovuttamalla yritysten käyttöön patentteja ja muita immateriaalioikeuksia.

Yhtenä esimerkkinä yhteiskuntavastuun kantamisesta raportti käsittelee Nokian Bridge-ohjelmaa. Ohjelman tarkoituksena oli tukea yhtiöstä lähteviä ja paikkakuntia, joissa irtisanomisilla oli suurimmat vaikutukset. Ohjelman on todettu auttaneen irtisanottuja ja parantaneen kuvaa Nokiasta työnantajana.

Työryhmä näkee kehittämistarpeita julkisen vallan toimissa. Esimerkiksi nykyinen uudelleensijoitus- ja takaisinottovelvollisuus vaikeuttaa uusien taitojen saamista yritykseen ja nuorten työllistymistä.

Lisäksi julkinen työnvälitys ei juuri pysty palvelemaan korkeasti koulutettuja irtisanottuja.

Raportin voi lukea valtioneuvoston verkkosivuilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat