Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtiovarainministeriö jätti julkaisematta kriittisen lausunnon hallintarekisteristä – HS julkistaa asiakirjan

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kokoomuksen Alexander Stubb (vas.) ja keskustan Juha Sipilä (vas.) kannattavat hallintarekisteriä, perussuomalaisten Timo Soini vastustaa.
Kokoomuksen Alexander Stubb (vas.) ja keskustan Juha Sipilä (vas.) kannattavat hallintarekisteriä, perussuomalaisten Timo Soini vastustaa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallintarekisteri kätkee omistukset

 Suomalaiset saavat nykyään omistaa osakkeita vain suoraan arvo-osuustilien kautta.

 Järjestelmä on turvannut yleisöjulkisuuden ja viranomaisten tiedonsaannin.

 Finanssialan keskusliitto FK ja valtiovarainministeriö ajavat Suomeen hallintarekisterijärjestelmää, joka mahdollistaa osakeomistusten piilottamisen ulkomaille.

 Tarkoituksena on saada lisää kilpailua osakkeiden säilytykseen ja pankeille lisää liiketoimintaa.

Valtiovarainministeriö on jättänyt julkaisematta vero-osastonsa erittäin kriittisen lausunnon hallintarekisteristä. Vero-osaston 2.11.2015 päivättyä lausuntoa ei ole liitetty viralliseen hankerekisteriin, johon on viety kaikki muut lausunnot ja hallintarekisterin valmisteluun liittyvät asiakirjat.

Vero-osaston lausuntoa ei myöskään ole otettu mukaan lausuntoyhteenvetoon, jonka valtiovarainministeriö julkisti maanantaina iltapäivällä.

Valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston ja Finanssialan keskusliiton FK ajama hallintarekisteri on yksi syksyn kiistellyimmistä hankkeista. Muun muassa poliisi, syyttäjälaitos ja verottaja ovat vastustaneet sitä, koska hallintarekisteri antaisi mahdollisuuden piilottaa osakeomistuksia ulkomaille, mikä antaisi rikollisille lisää työkaluja.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kertoi marraskuun alussa vastustavansa hallituksen suunnittelemaa hallintarekisteriuudistusta. Sen sijaan keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja, Alexander Stubb kannattavat uudistusta.

Helsingin Sanomat sai valtiovarainministeriön vero-osaston lausunnon haltuunsa tietopyynnöllä. Sitä osattiin kysyä toimitukseen tulleiden vinkkien ansiosta.

Koko asiakirja ei ollut merkittynä valtiovarainministeriön asianhallintajärjestelmään, vaikka sillä on diaarinumero ja se on vastaus rahoitusmarkkinaosaston lausuntopyyntöön. Asiakirja tuli kirjaamon kautta Helsingin Sanomille vasta, kun sitä koskeva tietopyyntö meni vero-osastolle asti.

Helsingin Sanomat julkistaa lausunnon sivuillaan tämän linkin takana.

Lausunnossaan valtiovarainministeriön vero-osasto katsoo muun muassa, että esitys heikentäisi Verohallinnon tietojensaantimahdollisuuksia. Vero-osasto viittaa myös rikos- ja väärinkäyttöriskeihin, joita on havaittu hallintarekisterin käyttöön ottaneissa Tanskassa ja eräissä muissa Euroopan maissa.

Valtiovarainministeriön vero-osaston mukaan kansainväliset tietojenvaihtosopimukset eivät korvaa nykyistä suoran omistuksen mallia, josta viranomaiset saavat yksityiskohtaiset tiedot suomalaisten pörssiomistuksista.

Hallintarekisterityöryhmän puheenjohtaja, rahoitusmarkkinaosaston lainsäädäntöneuvos Armi Taipale selvittää asiaa sillä, että sisäisiä lausuntoja tai muistioita VM ei yleensäkään vie hankesivulle.

”Lakiluonnoksesta annetut ulkoiset lausunnot hankesivuilla samalla tavalla kuin yleensäkin hankkeissa”, Taipale vastaa sähköpostillaan.

Taipale jättää vastaamatta kysymykseen, mihin lain kohtaan perustuu päätös jättää yksi lausunto julkaisematta ja kuka päätöksen teki.

Valtiovarainministeriö on perustanut virallisen hankerekisterin oheen informaatiosivuston hallintarekisteriin liittyvistä materiaaleista. Vero-osaston lausuntoa ei ollut luettavissa sivustolta ainakaan vielä maanantaina 23. marraskuuta, kun lausunnon valmistumisesta oli kulunut yli 20 päivää.

Työryhmän puheenjohtajan Armi Taipaleen mukaan kyseessä on julkinen asiakirja, jonka saa pyytämällä valtiovarainministeriöstä.

Soinin vastarinnasta huolimatta hallintarekisterilain valmistelua jatketaan
Soinin vastarinnasta huolimatta hallintarekisterilain valmistelua jatketaan
Kokoomuksen ja keskustan puheenjohtajat Alexander Stubb ja Juha Sipilä sanovat, että hallintarekisterilaista annettujen lausuntojen käsittelyä jatketaan, vaikka perussuomalaisten Timo Soini on esitystä vastaan. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat