Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiajärjestö varoittaa: Öljyn halpuus voi johtaa ongelmiin

Talous
 
LUCY NICHOLSON / reuters
IEA:n varajohtajan Laura Cozzin mukaan on suuri kysymys, miten Yhdysvaltain öljyntuotannon käy nykyisessä hintaympäristössä.
IEA:n varajohtajan Laura Cozzin mukaan on suuri kysymys, miten Yhdysvaltain öljyntuotannon käy nykyisessä hintaympäristössä. Kuva: LUCY NICHOLSON / reuters

Kansainvälinen energiajärjestö IEA varoittaa, että öljyn halpeneminen voi johtaa vakaviin häiriöihin öljymarkkinoilla.

Öljyn hinta on laskenut vuodessa lähes puoleen aiemmasta. Barreli brent-laatua maksaa enää runsaat 40 dollaria.

Halpenemiseen on useita syitä. Kiinan talouskasvun hidastuminen on hidastanut Kiinan öljynkulutuksen kasvua.

Yhdysvaltain liuskeöljyn tuotanto on kasvanut nopeasti ja samaan aikaan lähi-idän öljyntuottajat ovat jatkaneet öljyn pumppaamista entiseen tahtiin.

IEA:n mielestä uhkana on, että halpa öljy ajaa kalliimman tuotannon pyörittäjiä kokonaan markkinoilta.

”Maailma voisi olla jälleen yhtä riippuvainen Lähi-idän tuotannosta kuin se oli viimeksi 1970-luvulla”, IEA:n varajohtaja Laura Cozzi sanoi maanantaina Helsingissä.

Hänen mukaansa on suuri kysymys, miten Yhdysvaltain öljyntuotannon käy nykyisessä hintaympäristössä. Viime vuosina noin puolet uudesta öljyntuotannosta on syntynyt Yhdysvaltoihin.

Öljyn tuottaminen maaperän liuskeesta on huomattavasti kalliimpaa kuin sen pumppaaminen Lähi-idän öljylähteistä. IEA on laskenut, että Yhdysvaltain liuskeöljyn tuotannon pysyminen ennallaan vaatisi noin 60–70 dollarin hintaa barrelilta.

”Sitä halvemmilla hinnoilla tuotanto vähenee, sitä kalliimmilla tuotanto kasvaa”, Cozzi sanoo.

Suuri riippuvuus muutamista tuotantomaista tarkoittaisi väistämättä hintojen entistä suurempaa heilahtelua.

”Myös into parantaa energiatehokkuutta voi vähentyä”, Cozzi sanoo.

Halvasta öljystä on myös hyötyä. Cozzin mukaan monissa kehittyvissä maissa on pystytty leikkaamaan bensiinin ja polttoöljyn hintatukia, joilla polttoaineet on pidetty keinotekoisen edullisina.

Tukiaiset ovat monella tapaa haitallisia köyhissä maissa. Keinotekoisen halpa energia on muun muassa kannustanut käyttämään sitä runsaasti, ja investoinnit tehokkaampaan teknologiaan ovat jääneet tekemättä.

”Öljyn halpenemisesta on tietysti myös suurta etua öljyä tuoville talouksille, kuten EU:lle tai Kiinalle. Jokainen dollari barrelihinnassa tarkoittaa 15 miljardia dollaria säästöjä öljyä tuoville maille. Se myös lisää talouskasvua”, Cozzi sanoo.

Voit lukea muita ilmastonmuutokseen ja Pariisin ilmastokokoukseen liittyviä juttuja HS:n ilmastosivulta osoitteesta www.hs.fi/ilmastomuuttuu/

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat