Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohtalonyhteys katkesi, talouskasvu ei lisää energiankulutusta länsimaissa

Myös Kiina on IEA:n mukaan lähellä länsimaissa tapahtunutta käännettä.

Talous
 
Jianan Yu / Reuters
Aiempaa suurempi osa Kiinan käyttämästä energiasta tuotetaan tuuli- tai aurinkovoimalla.
Aiempaa suurempi osa Kiinan käyttämästä energiasta tuotetaan tuuli- tai aurinkovoimalla. Kuva: Jianan Yu / Reuters
Fakta

Uusiutuvat eivät lämmitä ilmastoa

 Tärkeimmät uusiutuvat energianlähteet ovat vesivoima, biomassa eli esimerkiksi puu, biokaasu, aurinkovoima, tuulivoima ja aaltovoima.

 Uusiutuvat energianlähteet eivät tuota hiilidioksidipäästöjä.

 Osin tämä on laskennallista. Esimerkiksi puun poltosta vapautuu paljon hiilidioksidia, mutta sitä ei lasketa, koska ajatellaan että puun tilalle kasvaa uusi puu, joka sitoo saman määrän hiiltä takaisin.

 Hiilidioksidi ja muut kasvihuonekaasut estävät lämmön haihtumisen maapallolta, mikä nostaa lämpötilaa.

Ensin hyvät uutiset. Talouskasvun ja energiankulutuksen välinen yhteys on katkennut länsimaissa ilmeisen pysyvästi. Se tarkoittaa, että vaikka EU:ssa ja Yhdysvalloissa talous kasvaisi kahden prosentin vauhtia vuodessa, niiden energiankulutus ja samalla päästöt pienenisivät.

”Tämä yhteys katkesi vuoden 2008 jälkeen. Palvelujen osuus talouksissa on kasvanut, ja energiatehokkuutta on parannettu valtavasti”, Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n varajohtaja Laura Cozzi sanoi maanantaina Helsingissä.

Samaan aikaan uusiutuvien energiamuotojen kasvu on ollut hyvin nopeaa. Viime vuonna uusiutuvat energialähteet olivat maailmassa jo toiseksi suurin sähkön lähde hiilen jälkeen. Uusiutuvat menivät siis jo maakaasunkin ohi.

Laura Cozzi
Laura Cozzi

Cozzi oli Helsingissä kertomassa IEA:n vuosittain ilmestyvän energiaraportin tuloksista. Järjestö laskee vuosittain erilaisilla oletuksilla, miltä maailman energiatulevaisuus näyttää.

Tällä kertaa todennäköisimmän ennusteensa lähtökohdaksi IEA on ottanut erilaiset energiatehokkuutta parantavat ja hiilidioksidipäästöjä vähentävät toimenpiteet, joita sen jäsenmaissa on luvattu tai suunniteltu tehtäväksi vuoteen 2040 mennessä.

Tähän otettiin mukaan myös ensi viikolla alkavan Pariisin ilmastokokouksen alla tehdyt lupaukset.

Cozzin mukaan energiasektori on keskellä suurta mullistusta. Henki Pariisin kokouksen ympärillä on aivan toisenlainen kuin aiemmissa kokouksissa.

”Yli 150 maata on kertonut omista ilmastotoimistaan, vaikka kunnianhimon taso tietysti vaihtelee huomattavasti. Nämä maat edustavat 90 prosenttia maailman kasvihuonekaasujen päästöistä.”

Suhtautuminen ilmastonmuutokseen on muuttunut hyvin nopeasti. Viime vuonna jo puolet kaikesta uudesta energiantuotannosta oli Cozzin mukaan uusiutuvaa energiaa.

Uudesta aurinko- ja tuulivoimasta iso osa on rakennettu Kiinassa. Kiinan energiakäännös onkin yksi merkittävimpiä maailman energiatilanteeseen ja ilmastoon vaikuttavista tekijöistä. Kiinan vauhti aurinkovoiman määrän kasvattamisessa on yllättänyt kaikki, myös IEA:n.

”Kiinan talouskasvukin muuttuu aivan toisenlaiseksi. Palvelujen osuus kasvaa ja raskaan teollisuuden osuus putoaa. Se aiheuttaa perustavanlaatuisen muutoksen. Energiankulutuksen kasvu hidastuu lähelle nollaa 2020-luvulla”, Cozzi sanoi.

Myös Kiinan käyttämän energian laatu muuttuu. Hiilen ja öljyn osuus tulee pienenemään ja ydinvoiman ja uusiutuvien kasvamaan.

”Kiina investoi uusiutuvaan energiaan enemmän kuin EU ja Yhdysvallat yhdessä.”

Muun muassa Greenpeacen asiantuntijat (HS 1.10.) arvioivat Kiinan hiilenkäytön ja sitä myötä kasvihuonekaasujen päästöjen kääntyneen laskuun jo viime vuonna. Cozzin mukaan näin ei välttämättä ole, vaikka viime vuonna hiilenkulutus saattoi supistua.

”Viime vuosi oli hyvin sateinen Kiinassa, joten vesivoimaa on käytetty paljon. Uskomme, että hiilen kulutus kääntyy pysyvästi laskuun vasta 2025”, hän sanoi.

Tästä päästään huonoihin uutisiin. Kaikesta positiivisesta kehityksestä ja Pariisin lupauksista huolimatta kasvihuonekaasujen päästöjä ei IEA:n mukaan saada riittävästi kuriin.

”Ne eivät riitä pysäyttämään maapallon lämpötilan nousua tavoiteltuun alle kahteen asteeseen, vaan lämpötila nousee ennusteemme mukaan 2,7 astetta”, Cozzi kertoi.

Tämä johtuu siitä, että maailman köyhissä maissa energiankulutus kasvaa yhä nopeasti. Etenkin vaurastuvassa Intiassa kasvu tulee olemaan hyvin nopeaa ja iso osa siitä täytetään edullisella kivihiilellä.

”Uskomme, että Intian energiankulutus tulee 2,5-kertaistumaan ennustekaudella. Meidän pitää tehdä kaikkemme tukeaksemme Intian pyrkimyksiä käyttää puhtaampaa energiaa”, Cozzi sanoi.

IEA ennustaa, että maailman energiankulutus paisuu kaikkineen noin kolmanneksen vuoteen 2040 mennessä.

Oikaisu 24.11. kello 11.05: Uusiutuvat ovat toiseksi suurin sähkön lähde, eivät kokonaisenergian lähde niin kuin artikkelissa aiemmin luki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat