Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakiesitys Metsähallituksesta herättää vastarintaa, johtamismallia arvostellaan epäselväksi

Lausuntoaika hallituksen lakiesityksestä päättyy tänään.

Talous
 

Valtion metsiä hallinnoivan Metsähallituksen uusi johtamismalli on epäselvä. Tämä on yleisin havainto lausunnoista, joita monet sidosryhmät ovat toimittaneet maa- ja metsätalousministeriölle. Ministeriö valmistelee uutta Metsähallitus-lakia, jonka pitäisi tulla voimaan ensi keväänä.

Metsähallitus-lakia koskeva lausuntoaika päättyy tänään tiistaina, ja ministeriön kirjaamoon on kertynyt puolen sataa kannanottoa. Mielipiteensä ovat esittäneet teollisuuden yhdistykset, luontojärjestöt ja monet muut tahot, esimerkiksi Museovirasto, Suomen Latu, Suomen Partiolaiset ja Metsästäjäliitto.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan Metsähallituksen johtamisjärjestelmä selkeytetään. Liikelaitoksen johtaminen on vaikeaa siksi, että sitä ohjaavat maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö.

Uuteen Metsähallitus-lakiin liittyy puukaupan yhtiöittäminen, minkä takia maa- ja metsätalousministeriö haluaa lain nopeasti eduskuntaan. Metsähallituksen tulevalla uudella tytäryhtiöllä Valtion metsätalousosakeyhtiöllä (VMO) olisi yksinoikeus hakata valtion metsiä.

Kiire johtuu siitä, että ensi vuoden huhtikuussa tulee voimaan EU:n hankintadirektiivi, joka vaatii yli viiden miljoonan euron arvoisten yksinoikeuksien kilpailuttamista.

Jos uusi Metsähallitus-laki ei ole voimassa ennen huhtikuuta, VMO ei ehkä saa yksinoikeutta valtion metsiin. Tällöin Metsähallituksen säilyttäminen nykyisenkaltaisena kokonaisuutena saattaa olla mahdotonta. Esimerkiksi Stora Enson osakkuusyhtiö Tornator on kertonut, että se on kiinnostunut valtion metsien savotoista.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan Metsähallituksen uudessa organisaatiomallissa julkisia hallintotehtäviä ei oikein ohjaa kukaan. Liiton mielestä organisaatiokaavio on erittäin epäselvä.

Hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään mielestä perustuslaki vaatii selkeyttä ja ennakoitavuutta ministeriöiden eri tehtäville, ohjaukselle ja valvonnalle. Puukaupan lisäksi Metsähallituksella on viranomaistehtäviä.

Mäenpään mielestä uusi laki saattaa lisätä epäselvyyttä liiketoiminnan ja viranomaisyksikön väliseen tehtävänjakoon.

Mäenpäältä lausunnon pyysi Metsähallituksen johto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat