Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtiovarainministeriö pimitti vero-osastonsa lausunnon hallintarekisteristä

Lausunnon mukaan esitys hallintarekisteristä heikentäisi Verohallinnon tiedonsaantia.

Talous
 

Hallintarekisteri kätkee omistukset

 Suomalaiset saavat nykyään omistaa osakkeita vain suoraan arvo-osuustilien kautta.

 Järjestelmä on turvannut yleisöjulkisuuden ja viranomaisten tiedonsaannin.

 Finanssialan keskusliitto FK ja valtiovarainministeriö ajavat Suomeen hallintarekisterijärjestelmää, joka mahdollistaa osakeomistusten piilottamisen ulkomaille.

 Tarkoituksena on saada lisää kilpailua osakkeiden säilytykseen ja pankeille lisää liiketoimintaa.

Valtiovarainministeriö on jättänyt julkaisematta vero-osastonsa erittäin kriittisen lausunnon hallintarekisteristä. Vero-osaston 2.11. päivättyä lausuntoa ei ole liitetty viralliseen hankerekisteriin, johon on viety kaikki muut lausunnot ja hallintarekisterin valmisteluun liittyvät asiakirjat.

Vero-osaston lausuntoa ei myöskään otettu mukaan lausuntoyhteenvetoon, jonka valtiovarainministeriö (VM) julkisti maanantaina.

Valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston ja Finanssialan keskusliiton FK:n ajama hallintarekisteri on yksi syksyn kiistellyimmistä hankkeista.

Muun muassa poliisi, syyttäjälaitos ja verottaja ovat vastustaneet sitä, koska hallintarekisteri antaisi mahdollisuuden piilottaa osakeomistuksia ulkomaille, mikä antaisi rikollisille työkaluja.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kertoi marraskuun alussa vastustavansa hallituksen suunnittelemaa hallintarekisteriuudistusta. Sen sijaan keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb kannattavat uudistusta.

HS sai haltuunsa valtiovarainministeriön vero-osaston lausunnon tietopyynnöllä. Sitä osattiin kysyä toimitukseen tulleiden vinkkien ansiosta.

Lausunnossaan valtiovarainministeriön vero-osasto katsoo muun muassa, että esitys heikentäisi Verohallinnon tietojensaantimahdollisuuksia. Vero-osasto viittaa myös rikos- ja väärinkäyttöriskeihin, joita on havaittu hallintarekisterin käyttöön ottaneissa Euroopan maissa.

Hallintarekisterityöryhmän puheenjohtaja, rahoitusmarkkinaosaston lainsäädäntöneuvos Armi Taipale selvitti sähköpostitse, että sisäisiä lausuntoja tai muistioita VM ei yleensäkään vie hankesivulle. Hän jätti vastaamatta kysymykseen, mihin lain kohtaan perustuu päätös jättää yksi lausunto julkaisematta ja kuka päätöksen teki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat