Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Audi myönsi käyttäneensä huijausohjelmistoa Yhdysvalloissa

Talous
 
© Wolfgang Rattay / Reuters
Volkswagen Groupin huolto Bad Honnefissa Bonnin lähellä Sakassa.
Volkswagen Groupin huolto Bad Honnefissa Bonnin lähellä Sakassa. Kuva: © Wolfgang Rattay / Reuters

Autonvalmistaja Volkswagenin tytäryhtiö Audi ilmoitti myöhään maanantaina, että se on käyttänyt päästöjen huijausohjelmistoa dieselautoissaan Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain ympäristöviranomaiset vahvistivat viikonloppuna epäilyksiään Audin päästöjen manipuloinnista. Maanantaina illalla yhtiö tunnusti tiedotteessaan, että kolmen litran dieselmoottoreihin oli asennettu päästöjen muunto-ohjelma. Vielä pari viikkoa sitten Audi kielsi amerikkalaisviranomaisten epäilyt jyrkästi. Sen jälkeen seurasi kahden viikon täydellinen radiohiljaisuus Ingolstadtista, Audin päätehtaalta.

Uutta on myös, että tämä koskee Audin Yhdysvaltain malleja A6, A7, A8, Q5 ja Q7 jo vuodesta 2009 eteenpäin. Se tarkoittaa sitä, että päästötestit Yhdysvalloissa huijausohjelmiston avulla läpäisseiden VW- ja Audi-autojen määrä kasvaa 75 000:lla. Tähän asti huijausten on tiedetty koskevan uudempia malleja.

Tiistaina aamupäivällä myös Porsche tiedotti, että VW:n Porsche Cayenne -dieselmalleissa on käytetty Yhdysvalloissa ohjelmistoa jo vuodesta 2013 – tähän mennessä manipuloinnin oli kerrottu koskevan vuoden 2015 malleja. Porschen dieselmoottorit valmistetaan Audin tehtailla.

Huijausohjelmisto toimii niin, että se tunnistaa meneillään olevan päästömittauksen ja muuttaa toiminnot sellaisiksi, että auto tuottaa pienemmät päästöt.

Audi ilmoitti maanantain tiedotteessaan, että se alkaa tehdä yhdysvaltalaisviranomaisten kanssa ”läpinäkyvää ja laajaa” yhteistyötä. Se on luvannut käydä kokonaan V6 TDI 3,0 -moottorien ohjelmiston läpi ja muuntaa sen sääntöjen mukaiseksi.

Audi itse arvioi päästöskandaalin aiheuttavan noin 50 miljoonan euron tappion yhtiölle.

Audin emoyhtiö Volkswagen joutui puolestaan tiistaina päästöhuijausskandaaliin liittyvään veronkiertotutkintaan. Syyttäjien aloittamasta tutkinnasta kertoivat yhdessä sanomalehti Süddeutsche Zeitung ja tv-yhtiöt NDR sekä WDR.

Tutkinta koskee viittä Volkswagenin työntekijää ja usean miljoonan euron edestä mahdollisesti kierrettyjä veroja, uutistoimisto Reuters kertoo. Veronkierto on osa päästöhuijauksia, syyttäjien tiedottaja sanoi tiistaina. Auton hiilidioksipäästöt määrittelevät monessa maassa autoveron suuruuden.

Volkswagen on Euroopan suurin autonvalmistaja. Marraskuun kolmas päivä yhtiö myösi, että ainakin 800 000 auton hiilidioksidipäästötietoja on peukaloitu. Päästöskandaalin hinta yhtiölle saattaa kohta jopa 2 miljardiin euroon, Volkswagen arvioi tuolloin.

Tästä on kyse Volkswagenin päästöskandaalissa
Tästä on kyse Volkswagenin päästöskandaalissa
Volkswagen jäi kiinni mittavasta huijauksesta diesel-autojensa päästömittauksissa Yhdysvalloissa.Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuva: Reuters, leikkaus: Arttu Luhtala HS, musiikki: Kevin MacLeod / incompetech.com.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat