Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jollan tabletin tilanneiden kohtalo epäselvä – moni näyttävä joukkorahoitushanke kaatunut

Talous
 
Jolla haluaa tarjota hyvän käyttökokemuksen
Jolla haluaa tarjota hyvän käyttökokemuksen
Suomalaisyhtiö Jolla julkisti keskiviikkona yhtiön käyttöjärjestelmään perustuvan taulutietokoneen. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Antti Saarnio kertoo, miksi kuluttajan pitäisi valita Jollan laite kilpailijan tuotteen sijaan. Toimittaja Juhani Saarinen HS, kuvaus Janne Järvinen HS
Fakta

Nokian perinnölle rakennettu yhtiö

 Joukko entisiä nokialaisia perusti Jollan lokakuussa 2011.

 Jolla on kehittänyt Sailfish-käyttöjärjestelmää, joka pohjautuu Nokian ja Intelin yhdessä kehittämään Meego-ohjelmistoon.

 Jollan ensimmäinen tuote oli älypuhelin, mutta viime vuoden lopulla yhtiö esitteli edullisen taulutietokoneen.

Ohjelmistoyhtiö Jollalta taulutietokoneita tilanneiden asiakkaiden kohtalo on epäselvä.

Noin 5 000 suomalaista on maksanut Jollalle etukäteen parisataa euroa, jotta he saisivat suomalaisyhtiön tabletin. Jolla on kuitenkin hakeutunut velkasaneeraukseen, eikä yhtiö pysty lupaamaan, että kaikki asiakkaat saavat laitteensa.

Jolla on kerännyt ison osan rahoista joukkorahoituksella. Joukkorahoituksella tarkoitetaan varojen kokoamista isolta joukolta ihmisiä verkon avulla.

Jos Jolla ei selviydy vaikeuksistaan, yhtiö liittyy kasvavaan listaan näyttäviä joukkorahoitushankkeita, jotka eivät lopulta pysty täyttämään antamiaan lupauksia.

Jolla julkisti taulutietokoneensa vuosi sitten ja alkoi kerätä tilauksia sekä ennakkomaksuja joukkorahoitussivusto Indiegogon kautta. Vielä syksyllä yhtiö otti vastaan tilaukset noin parista tuhannesta tabletista.

HS kertoi viikonloppuna, että Jolla on kyennyt toimittamaan ennalta maksettuja laitteita vain pienelle osalle asiakkaita. Kaikkiaan yritys on kerännyt ennakkoon tilauksia ja rahaa 12 000 ihmiseltä.

Yhtiö selvittää paraikaa sekä rahoituskriisiään että taulutietokonehankkeen kohtaloa. Jollasta ei haluta vielä kertoa, miten etukäteismaksuja tehneisiin asiakkaisiin suhtaudutaan velkasaneerauksessa, mutta Jollan tavoitteena on kuitenkin viedä tablettiprojekti ”kunnialla loppuun”.

Jollasta saattaa tulla jälleen uusi esimerkki siitä, millaisia riskejä muodikkaaseen joukkorahoitukseen liittyy kuluttajan kannalta.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Paula Hannula kertoo, että joukkorahoituksessa on monta kysymystä, joita kuluttajan on syytä miettiä. Jos kuluttaja on hankkimassa jotain tavaraa, ostajan on syytä selvittää ehdoista, antaako hankkeeseen lahjoituksen vai tekeekö etumaksun myöhemmin toimitettavaa tavaraa varten.

Kehitteillä olevan tuotteen ostaminen joukkorahoitussivuston kautta ei ole riskitöntä. Yhtiö on saattanut antaa tuotteesta tai sen kehitysvaiheesta liian optimistisen kuvan. Jos kehittäminen osoittautuu haastavaksi, hanke tai yhtiö saattaa kaatua kokonaan.

Hannula kertoo, että jos yritys menee konkurssiin, tuotteesta ennakkoon maksaneen pitää yrittää saada rahojaan konkurssipesältä muiden velkojien tavoin.

Sen sijaan velkasaneeraus ei Hannulan mukaan lähtökohtaisesti vaikuta jo maksettuihin tilauksiin, vaan tuotteet pitää toimittaa saneerauksesta huolimatta.

Useat joukkorahoituksella rahaa näyttävästi keränneet hankkeet ovat kariutuneet viime viikkoina.

Yli 12 000 ihmistä halusi hankkia Zano-nimisen pienen lennokin brittiläiseltä Torquing Groupilta, joka keräsi ennakkomaksuina yli kolme miljoonaa euroa. Wired-lehden mukaan yhtiö on kuitenkin selvitystilassa.

Hyönteistä muistuttavaa Dragonfly-lennokkia kehittänyt yritys on niin ikään ajautunut Techcrunch-lehden mukaan vaikeuksiin, eikä se ole saanut toimitettua laitteita kuluttajille. Lennokista kiinnostuneet ovat rahoittaneet yritystä yli miljoonalla eurolla.

Pirate3D-niminen yritys puolestaan keräsi yli 3 500 kuluttajalta liki 1,4 miljoonaa euroa 3D-tulostinta varten. Yli puolet laitteen ennakkoon ostaneista on jäänyt Techcrunchin mukaan vaille tulostintaan.

Pete Aarre-Ahtio
Ohjelmistoyhtiö Jolla on hakeutunut velkasaneeraukseen, eikä yhtiö pysty lupaamaan, että kaikki asiakkaat saavat laitteensa.
Ohjelmistoyhtiö Jolla on hakeutunut velkasaneeraukseen, eikä yhtiö pysty lupaamaan, että kaikki asiakkaat saavat laitteensa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat