Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stora Enso nostatti tukkipuun hintaa tahallaan

Talous
 

Stora Enso nosti tarkoituksellisesti tukkipuun hintaa, jotta se saisi kuitupuuta sellutehtailleen. Metsäyhtiön hankintamenetelmistä kertoi yhtiön entinen metsäpäällikkö Matti Karjula Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina.

Käräjäoikeus käsittelee Metsähallituksen kannetta, jossa se vaatii Stora Ensolta, UPM:ltä ja Metsäliitolta korvauksia ostokartellin aiheuttamista vahingoista. Kartelli oli voimassa vuosina 1997–2004. Liikelaitoksen vaatimus on 160 miljoonaa euroa ja korot päälle. Vastaajien mielestä vaatimukset ovat aiheettomia.

Metsähallitukselle maksettiin Karjulan mukaan ajoittain jopa suurempia hintoja puusta kuin yksityisille metsänomistajille. Metsähallitus oli luotettava ja säännöllinen tavarantoimittaja, ja valtion metsät olivat kiertämätön raaka-ainelähde Stora Enson tehtaille Pohjois-Suomessa.

Karjulan mukaan suurella tukin hinnalla Stora Enso pani vauhtia puukauppaan, jolloin metsistä lankesi riittävästi massateollisuuden tarvitsemaa kuitupuuta. Yhtiön tuloksesta suurin osa kertyy sellusta ja kartongista, ja yhtiö koetti pitää kuidun hinnan matalana.

Metsänomistajille Stora Enson menetelmä sopi hyvin, sillä puutilistä kaksi kolmasosaa kertyy tukkikaupoista. Karjulan mukaan strategia toimi erinomaisesti.

Karjulan mukaan tukin ylihinnasta ei ollut mainittavaa haittaa Stora Ensolle, sillä yhtiön sahat olivat tehokkaita, ja Venäjältä sai kartellivuosina edullisesti tukkeja. Sittemmin venäläiset ovat havainneet myyneensä järeää puuta väärään hintaan. Yksityisiä sahayrittäjiä Stora Enson strategia suututti. Pärjätäkseen puukaupoissa niiden piti maksaa tukista yhtä paljon kuin Stora Enso.

Samankaltainen hinnoittelutilanne saattaa tulla eteen parin vuoden kuluttua, kun Metsäliiton sellutehdas Äänekoskella aloittaa toimintansa. Ilman tukkikauppoja Äänekosken kuituhuolto ei onnistu, mikä saattaa heijastua järeän puun hintaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat