Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johannes Koroman kirja paljastaa: Eteläranta tuhosi tiedot vanhoista vaalirahoista

Talous
 
Markus Jokela / HS
Johannes Koroma maaliskuussa 2013.
Johannes Koroma maaliskuussa 2013. Kuva: Markus Jokela / HS

Johannes Koroma: Suomalaisten hyvinvointia rakentamassa. SKS 2015. 395 s.

Syyskuun alussa kiiri sana läpi Etelärannan työnantajapalatsin: Johanneksen evankeliumi on vihdoin valmis. Johannes Koroma jäi eläkkeelle jo kauan sitten Etelärannan ykköstehtävästä, mutta hänellä on vuosikausia ollut talossa työhuone, jossa hän on kirjoittanut Teollisuuden Keskusliiton TKL:n historiaa.

TKL oli takavuosina mahtijärjestö, jonka tehtävänä oli pitää teollisuuden, varsinkin vientiteollisuuden, puolta. Sen läheisin kumppani oli samassa talossa toiminut Suomen Työnantajien Keskusliitto STK. Koroma oli 1980- ja 1990-lukujen taitteessa molempien järjestöjen varatoimitusjohtaja ja johti järjestöfuusion jälkeen niiden yhteistä seuraajaa.

Koromalla oli jo 1970-luvulta ollut tiivis kytkentä Etelärantaan. Hän ennätti toimia pari vuotta TKL:n johtajana ennen kuin siirtyi sanomalehti Uuden Suomen päätoimittajaksi.

Teollisuudella oli lupa odottaa, että yhteistyö Koroman kanssa jatkuisi myös historian kirjoituksessa. Koroman kirja täyttää nämä odotukset. Jo kirjan nimi Suomalaisten hyvinvointia rakentamassa kertoo paljon. Kirja on korostaa teollisuuden arvoa kansakunnalle ja selittää sen pyyteet, kuten toistuvat devalvaatiot, parhain päin.

Teollisuus lähti sodan jälkeen kehittymään lähes nollapisteessä. On komea saavutus, että Suomesta rakennettiin neljässäkymmenessä vuodessa vahva teollisuusmaa, jolta liikeni rahaa myös hyvinvointiyhteiskunnan pystyttämiseen.

Kokeneena teollisuuden sanansaattajana Koroma osaa varoa tallomasta vuorineuvosten varpaita. He ovat Etelärannan kielellä ”isäntiä” tai ”patruunoita”. Kunniaa saavat mm. Erik Tuomas-Kettunen, Kari Kairamo ja Casimir Ehrnrooth.

Paha maailma oli Etelärannan ulkopuolella. Pimeitä voimia oli SAK:n suunnalla Hakaniemessä, eduskunnassa, hallituksessa ja Suomen Pankissa. Tiedotusvälineissä esiintyi riittämätöntä ymmärrystä teollisuuden tarpeita kohtaan ja yritykset joutuivat sijoittamaan merkittäviä summia tiedotukseen ja lobbaukseen.

Koroma pystyy uskottavasti todistamaan, ettei yritysten raha mennyt hukkaan. TKL pystyi avittamaan teollisuuden menestystä. Tosin järjestön uskottavuutta söi päättymätön valitus. Kokoomuksen puheenjohtaja Ilkka Suominen tapasi muistuttaa teollisuusmiehiä politiikan realiteeteista: ”Yhtä tai kahta muutosvaatimusta voisi tukea mutta ei kymmentä.”

Hienovaraisesti Koroma osoittaa senkin, miten järjestöjohtajat estivät patruunoita munaamasta tärkeitä hankkeita.

Kirja on voittopuolisesti täynnä kuivaa asiatietoa TKL:n taipaleelta. Lukeminen vaatii elävää kiinnostusta teollisuutta ja edunvalvonnan historiaa kohtaan. Sisuakin tarvitaan.

Onneksi kirjan alussa on jännittävä luku, jossa käydään läpi Etelärannan tulenarkoja operaatioita. Niihin piti aikoinaan ryhtyä, koska teollisuusjohtajat pelkäsivät Suomen luisuvan joko neuvostotyyppiseen kommunismiin tai ruotsalaistyyppiseen demarivaltaan. Kumpaakin vaihtoehtoa kavahdettiin.

Ideologinen ennakkoluulo ei ollut niin suurta, ettei teollisuus olisi käynyt kauppaa Neuvostoliiton kanssa. Nokian pääjohtaja Björn Westerlund tiivisti teollisuuden idänpolitiikan: ”Suomi on vapaa maa, mutta Neuvostoliittoa ei saa loukata.”

Teollisuus oli hyvää pataa myös demarijohtoisten hallitusten kanssa varsinkin vuoden 1977 jälkeen. Silloin Kalevi Sorsa johti – Koroman tulkinnan mukaan – Sdp:n takaisin markkinatalouden tukijaksi.

Kaiken varalta teollisuuden piti kuitenkin kehitellä monenmoisia vasemmiston vastaisia hankkeita, joita Koroma tarkasti esittelee. Toki vastahanka tuotti tulosta: TKL:n lopettaessa työnsä 1990-luvun alussa kumousvaara oli onnellisesti ohi.

”Jälkikäteen radikalismi, taistolaisten valtahankkeet, Sdp:n vaatimukset ja puheet voidaan selittää liioitteluksi. Sodan kokeneen teollisuusjohtajien sukupolven aikalaisreaktiot olivat kuitenkin ymmärrettäviä, ja heidän vastatoimensa näyttivät täysin perustelluilta ja tarpeellisilta”, Koroma selittää.

Yksi käytetyistä sosialismin torjuntakeinoista oli vaaliraha, jota Eteläranta jakoi runsaasti sekä puolueille että ehdokkaille. Saajat olivat pääasiassa porvaripuolueista. Joukkoon mahtui sopivia sosiaalidemokraatteja ja ”hyvätapaisia” kommunistejakin.

Koroman esittämät tiedot vaalirahoituksesta jäävät valitettavan ylimalkaisiksi. Arkistot on siivottu. Timo Laatunen paljastaa kirjassa, miksi kuitit hävitettiin vaalien jälkeen.

”Näin vältettiin sidonnaisuudesta ulospäin syntyvä mielikuva. Ehdokkaat eivät itse aina tainneet edes tietää, mistä kaikkialta tukea tuli. Avustukselle ei koskaan asetettu mitään ehtoja, eikä avustuksen oletettu vaikuttavan saajansa toimiin”, Laatunen vakuuttaa.

Selitys on aivan mainio. Tosin ennen tätä kirjaa oli vaikea uskoa, että näin pyyteettömästi ja hienovaraisesti toimittiin juuri Etelärannassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat