Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU jyräämässä yhteisen talletussuojan läpi pankkien vastustuksesta piittaamatta

Talous
 
Helsingin Sanomat
Fakta

Pankit rahoittavat talletussuojan

 Talletus on pankille annettua lainaa.

 Talletussuoja on eräänlainen talletusten vakuutusjärjestelmä.

 Talletussuojarahastoa hallinnoi Rahoitusvakausvirasto. Rahaston varat on kerätty pankeilta.

 Jos maksuvaikeuksiin ajautunut pankki ei pysty maksamaan talletuksia takaisin, rahastosta korvataan talletukset yleensä 100 000 euroon asti per tallettaja.

EU on jyräämässä läpi pankkien täysin yhteisvastuullisen talletussuojan finanssisektorin vastustuksesta huolimatta.

Yhteisvastuullinen talletussuoja tarkoittaa, että esimerkiksi Suomen kansallisessa talletussuojarahastossa olevat varata yhdistetään vähitellen EU:n rahastoon, josta voidaan korvata minkä tahansa euromaan pankin asiakkaiden talletuksia.

Suomessa finanssiala on vastustanut yhteisvastuullista talletussuojaa jyrkästi. Pankkien mukaan aika ei ole kypsä yhteiselle rahastolle kahdesta syystä.

Joissain euromaissa on vielä hyvin huonossa kunnossa olevia pankkeja. Myös kansallisten talletussuojarahastojen koossa on isoja eroja. Esimerkiksi Suomessa rahasto jo EU:n vaatimassa koossa, mutta monissa maissa rahaston kerääminen on vasta alkutekijöissä.

EU on ottanut kritiikistä vaarin. Rahoituskomissaari Jonathan Hill esitteli tiistaina Brysselissä suunnitelman, jossa yhteisvastuullisuuteen edetään vaiheittain. Rahastosta voisivat hyötyä vain ne maat, jotka ovat keränneet talletussuojarahoja yhdessä sovitussa tahdissa.

”Järjestelmässä olisi vahvoja rajoituksia, jotta moraalikatoa ei syntyisi”, Hill sanoi.

Moraalikadolla tarkoitetaan tilannetta, jossa jollain osapuolella ei ole kannustinta hoitaa asioita itse, koska maksajat löytyvät muualta.

Hillin mukaan pankkien riskikeskittymiä on tarkoitus rajoittaa esimerkiksi oman maan velkakirjoihin sijoittamisen osalta.

Euroalueen kriisimaissa on ollut tyypillistä, että niiden omat pankit ovat sijoittaneet hyvin suuria summia kotivaltion velkakirjoihin. Näin valtion velanhoito-ongelmat ovat johtaneet suoraan myös pankkien vaikeuksiin.

Hillin mukaan on tarkoitus, että yhteinen talletussuoja eli EDIS olisi ensin kolmen vuoden ajan eli vuoteen 2020 asti kansallisia rahastoja täydentävä. Jäsenmaiden talletussuojarahastot voisivat saada rajoitetusti apua, jos niiden omat varat ehtyisivät.

Vuodesta 2020 eteenpäin EDIS ottaisi automaattisesti osaa kustannuksiin. Sen osuus nousisi vähitellen, kunnes vuonna 2024 rahasto olisi täysin yhteisvastuullinen ja kansalliset rahastot lakkaisivat olemasta.

”Pankkien kokonaisrasitus ei kasvaisi nykyiseen verrattuna lainkaan”, Hill sanoi.

Jo aiemmin säädetyssä talletussuojadirektiivissä jäsenmaat ovat sitoutuneet keräämään saman kokoiset kansalliset talletussuojarahastot vuoteen 2024 mennessä. Näitä rahoja siirrettäisiin vaiheittain yhteiseen rahastoon.

Talletussuojan kattavuus on sama kaikissa maissa. Talletukset korvataan 100 000 euroon asti.

Joissain euromaissa on vielä hyvin heikossa kunnossa olevia pankkeja. Esimerkiksi Kreikassa pankkeja ollaan jälleen pääomittamassa muiden euromaiden antamalla lainalla. Myös Italiassa valtio ilmoitti viikonloppuna tukevansa eräitä paikallisia säästöpankkeja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat