Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmeniä K-ryhmälle siirtyviä kauppoja uhkaa lopettaminen – katso oman kauppasi tilanne kartalta

Talous
 
Asiakkaat pelkäävät kaupan vähenevää kilpailua
Asiakkaat pelkäävät kaupan vähenevää kilpailua
Kesko kirittää asemiaan kahden suuren kauppajätin välisessä kilpailussa, Kesko ilmoitti keskiviikkona ostavansa Suomen Lähikaupan ja saa ensi vuonna toteutuvassa kaupassa 502 Siwaa ja 141 Valintaloa leiriinsä. Asiakkaita askarruttaa, hupeneeko kilpailu. Toimittaja Eeva Palojärvi HS, kuvaaja: Kimmo Räisänen HS, Esa Syväkuru HS.
Fakta

Yli 1 500 ruokakauppaa yhteen

 Kesko kertoi viime viikolla ostavansa Siwoja ja Valintataloja pyörittävän Suomen Lähikaupan noin 60 miljoonalla eurolla pääomasijoittaja Tritonilta.

 Jos viime viikolla julkistettu kauppa hyväksytään, päivittäistavarakaupan toiseksi ja neljänneksi suurimmat ketjut yhdistyvät.

 Yhdistymisen jälkeen Keskolla olisi yli 1 500 ruokakauppaa. Keskon palvelukseen siirtyy 4 100 työntekijää.

 Lähikaupan liikevaihto oli viime vuonna 999 miljoonaa ja liiketappio 15 miljoonaa euroa. Keskon liikevaihto oli 9 071 miljoonaa ja liikevoitto 233 miljoonaa.

Kymmeniä ruokakauppoja uhkaa lopettaminen Keskon ja Suomen Lähikaupan yhdistymisen jälkeen, arvioi paikkatietoanalyytikko Antti Mansikka.

Kesko kertoi viime viikolla aikovansa ostaa Siwoja ja Valintataloja pyörittävän Suomen Lähikaupan. Kaupassa Keskolle siirtyy 643 myymälää. Keskolla on yli 900 omaa K-ruokakauppaa.

Mansikan analyysin perusteella yhdistymisen jälkeen ruokakaupoista 78 on paikassa, jossa myymälä kilpailee vahvasti K-ryhmän toisen kaupan kanssa.

”Nämä ovat todella pulmallisia paikkoja, ja varmasti sieltä kauppoja lopetetaan”, Mansikka sanoo.

Analyysiä varten Mansikka keräsi kartalle S- ja K-ryhmien sekä Suomen Lähikaupan, Lidlin ja M-ketjun ruokakaupat. Analyysissä otettiin huomioon kauppojen koko ja sijainti suhteessa muihin myymälöihin.

Mansikka on aiemmin työskennellyt paikkatietojen parissa muun muassa Keskossa, ja tätä nykyä hän työskentelee Paikkatietokonsultit-nimisessä yrityksessä. Hän kertoo tehneensä analyysin lähinnä omasta mielenkiinnosta.

Keskon tulevista kaupoista 46 on paikassa, jossa yrityksen sisäinen kilpailu on erittäin vahvaa.

”Näissä on kiistatonta, että pitää tehdä jonkinlainen verkostopäätös”, Mansikka kertoo.

Esimerkiksi Järvenpäässä sekä Tuusulassa K-kauppa ja Siwa tai Valintatalo sijaitsevat aivan vierekkäin, eikä lähistöllä ole muita ruokakauppoja.

Pääkaupunkiseudulla päällekkäisyyksiä on analyysin mukaan yhdeksän: Helsingissä kuusi, Espoossa kaksi ja Vantaalla yksi. Päällekkäisyys on analyysin mukaan erittäin vahva Helsingissä Ullanlinnassa, Taka-Töölössä ja Puistolassa sekä Espoossa Westendissä.

Päällekkäisyyksiä on sekä suurten kaupunkien keskustoissa että pienillä paikkakunnilla. Suurista kaupungeista päällekkäisyyksiä löytyy Helsingin lisäksi paljon Tampereelta ja Turusta.

Kartalla punaiset läpinäkyvät neliöt ovat Siwoja tai Valintataloja, siniset ympyrät K-ryhmän kauppoja, vihreät S-ryhmän kauppoja, keltaiset ympyrät Lidlin kauppoja ja violetit M-kauppoja. Korostetut neliöt kertovat sijainnit, joissa Keskon tulevat kaupat kilpailevat selvästi keskenään. Iso punainen neliö kertoo erittäin vahvasta kilpailusta, oranssi vahvasta ja keltainen vähemmän vahvasta kilpailusta.

Vaikka Kesko sulkisi osan kaupoista, kuluttajien matka ruokakauppaan ei välttämättä juuri pitenisi. Suurimmat muutokset voisivat Mansikan mukaan tapahtua pienillä paikkakunnilla, jonne jäisi vain yksi kauppa. Sulkemisessa voi olla hyvät ja huonot puolensa: hintakilpailu vähenisi, mutta toisaalta jäljelle jäänyt myymälä voisi parantaa valikoimaansa.

Kesko ei ole halunnut vielä paljastaa suunnitelmiaan Siwojen ja Valintatalojen suhteen. Yhtiön pääjohtaja Mikko Helander kertoi viime viikolla, että yksityiskohdista kerrotaan kilpailuviranomaisen päätösten jälkeen.

Keskon yrityskauppa vaatii vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Hyväksyminen ei ole selviö, sillä jos kauppa toteutuu, kahden suurimman ruokaketjun markkinaosuus uhkaa nousta 86 prosenttiin.

Suomen Lähikauppa on maan neljänneksi suurin ruokaketju 6,8 prosentin markkinaosuudella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat