Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoitusneuvonta ei lopu tavallisilta piensäästäjiltä, pankit vakuuttavat

Talous
 

Palkkionpalautusten loppumisesta on osassa Mifid II -direktiiviä koskevassa uutisoinnissa vedetty johtopäätös, että sijoitusneuvonta olisi loppumassa tavallisilta piensäästäjiltä kokonaan. Heillä ei yksinkertaisesti olisi varaa tai ainakaan halua maksaa sijoitusneuvonnan todellisia kustannuksia.

Pankit vakuuttavat, että Suomessa näin ei käy.

Palkkionpalautusten kielto koskee vain riippumattomia sijoitusneuvojia, eivätkä pankit aio väittää olevansa sellaisia.

Esimerkiksi Nordea tai OP-ryhmä ovat tähänkin asti myyneet enimmäkseen omien rahasto- ja henkivakuutusyhtiöidensä tuotteita.

Sijoitusneuvonnan kulut on tällöin piilotettu hallinnointipalkkioihin.

”Näemme aika selkeästi, että olisimme niin sanottu ei-riippumaton toimija. Direktiivi antaa ei-riippumattomalle toimijalle mahdollisuuden säilyttää nykyisen toimintamallin. Toki meidän pitää pystyä kertomaan asiakkaalle jatkossa, mihin palkkiomme perustuu”, Nordean varainhoidon johtaja Arto Peltokorpi sanoo.

Pankki voisi siis jatkossakin saada oman osuutensa palkkionpalautuksena sijoitusten hallinnointipalkkioista, mutta nykyisestä poiketen asiakkaalle pitäisi kertoa sen suuruus.

Lisäksi asiakkaalle tulee perustella, miten palkkio häntä hyödyttää.

Mifid II tuo asiakkaan kannalta myös muita parannuksia. Jokaiselle sijoitustuotteelle pitää määritellä tarkasti, minkä tyyppiselle asiakkaalle sitä voidaan myydä.

Myyjän tai neuvojan pitää myös säännöllisesti arvioida uudelleen tuotteen sopivuus kullekin asiakkaalle.

OP-ryhmässä tähän on valmistauduttu niin, että tavallisille kuluttajille myydään lähinnä eri sijoitusjakaumalla varustettuja yhdistelmärahastoja.

”Olemme pyrkineet yksinkertaistamaan tuotteita niin, että ne sopisivat useimmille asiakkaille”, OP-ryhmän varainhoidon johtaja Jarmo Kuisma sanoo.

Sijoitusneuvojan pitää myös entistä paremmin varmistaa, että asiakas ymmärtää, mihin on sijoittamassa. ”Olemme miettineet, pitäisikö tätä testata panemalla asiakas vastaamaan muutamaan ymmärrystä mittaavaan kysymykseen. Nykyään vain kysytään, ymmärrätkö”, Peltokorpi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat