Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hämärä sijoitushinnoittelu jää historiaan – uusi direktiivi määrä pankit kertomaan, mistä sijoitusasiakas niille maksaa

Runsaan vuoden päästä tullee voimaan uusi Mifid II -direktiivi, joka pakottaa sijoitustuotteiden myyjät avaamaan hinnoittelunsa.

Talous
 
Rio Gandara / HS
Malviina Linninen on jutellut vastikään sijoitusasioista pankissa. ”Oli puhetta, että lahjaksi saamiani osakerahastosijoituksia voisi laittaa vähän pienemmän riskin kohteisiin. Veroasiasta mainittiin sivulauseessa, mutta kysyin itse lisää. Realisoinnista menisi todella veroa. Se ei opiskelijan tuloilla houkuttele.”
Malviina Linninen on jutellut vastikään sijoitusasioista pankissa. ”Oli puhetta, että lahjaksi saamiani osakerahastosijoituksia voisi laittaa vähän pienemmän riskin kohteisiin. Veroasiasta mainittiin sivulauseessa, mutta kysyin itse lisää. Realisoinnista menisi todella veroa. Se ei opiskelijan tuloilla houkuttele.” Kuva: Rio Gandara / HS
Tausta

Voimaantulo saattaa yhä lykkääntyä

 Uusien sijoitustuotteiden kauppaa koskevien sääntöjen piti tulla voimaan vuoden 2017 alussa. Marraskuun lopulla näytti siltä, että aikataulu siirtyy kuitenkin vielä vuodella.

 Britanniassa ja Hollannissa saman tyyppiset säännöt ovat johtaneet siihen, että piensijoittajille ei käytännössä ole enää tarjolla sijoitusneuvontaa.

 Suomessa etenkään pankeilla ei ole varaa tällaiseen rajanvetoon, koska Suomessa on niin vähän varakkaita ihmisiä.

 Pankkien ratkaisu on yksinkertaistaa sijoitustuotteita niin, että sijoitusneuvonta ei vie paljon aikaa. Myös netti- ja mobiilipalvelun osuutta aiotaan kasvattaa.

Tiedätkö, mistä oikeastaan maksat, kun pankki perii sijoitusrahastosi hoidosta esimerkiksi kahden tai viiden prosentin hallinnointipalkkion vuodessa?

Viimeistään kahden vuoden päästä todennäköisesti tiedät. Silloin tullee voimaan uusi Mifid II -direktiivi, joka pakottaa sijoitustuotteiden myyjät avaamaan hinnoittelunsa.

Hallinnointipalkkio ei nimittäin suinkaan mene kokonaisuudessaan rahaston hoitokuluihin. Usein iso osa palkkiosta palautuu sijoitustuotteen myyjälle niin sanottuna palkkionpalautuksena.

Rahastoa myyvä Osuuspankki tai Nordean vähittäispankki saa osan palkkiosta takaisin pankkiryhmän omalta tai muulta rahastoyhtiöltä. Osa palkkiosta kuluu kaupankäyntikuluihin, osa säilytykseen ja muihin kulueriin.

Jatkossa nämä kaikki pitää avata asiakkaalle yksityiskohtaisesti.

Säädösten yksityiskohdat ovat vielä kesken.

Se on selvää, että palkkionpalautusten vastaanottaminen vaatii jatkossa sijoituspalvelujen myyjältä tai sijoitusneuvojalta parempaa palvelua kuin nykyään.

Palkkiot pitää pystyä perustelemaan esimerkiksi sillä, että niiden ansiosta sijoituspalvelu on laadukkaampaa.

Ja sitten tärkeä ero nykyiseen: jos sijoitusneuvoja väittää olevansa riippumaton eli antavansa todellakin puolueetonta sijoitusneuvontaa, palkkionpalautuksia ei saa enää ottaa vastaan lainkaan.

Nykyään markkinoilla toimii lukuisia yrityksiä, jotka antavat ymmärtää valitsevansa sijoitusneuvontaa saavalle asiakkaalle tuotteen riippumattomasti suuresta kansainvälisestä tuotevalikoimasta. Käytännössä ne myyvät vain sellaisten yritysten tuotteita, joilta ne saavat suurimmat palkkionpalautukset.

Riippumattomaksi itseään väittävän sijoitusneuvojan pitäisi siis jatkossa periä sijoitusneuvonnan hinta suoraan asiakkaalta. Edustamiensa tuotteiden tekijöiltä se ei saa ottaa vastaan rahaa.

Eniten uusi direktiivi vaikuttanee muihin kuin kuluttajapankkien sijoitustuotekauppaan.

Pelkästään muiden yritysten tuotteita välittäneet varainhoitotalot ovat eläneet palkkionpalautuksilla. Kun niiden suuruus joudutaan paljastamaan, kilpailutilanne kiristyy.

Sijoitustuotteita välittävä pankkiiriliike Alexandria suhtautuu asiaan luottavaisesti.

”Olemme valmistautuneet tulevaan jo parin vuoden ajan, ja tämän hetken tiedon valossa vaikuttaa siltä, että direktiivillä ei tule olemaan merkittävää vaikutusta liiketoimintamalliimme”, toimitusjohtaja Jan Åkesson kertoo sähköpostitse.

Ahtaalle voivat joutua itsenäiset rahastoyhtiöt, joilla ei ole lainkaan omia jakelukanavia.

Rio Gandara / HS
”Pankista on oltu välillä yhteydessä, mutta minä olen suhtautunut niin, että en ole noteerannut ollenkaan niitä neuvoja”, kertoo 70-luvulta asti osakkeisiin sijoittanut Reijo Valkeapää.
”Pankista on oltu välillä yhteydessä, mutta minä olen suhtautunut niin, että en ole noteerannut ollenkaan niitä neuvoja”, kertoo 70-luvulta asti osakkeisiin sijoittanut Reijo Valkeapää.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat