Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhan auton muuttaminen etanolilla kulkevaksi helpottuu – katsastussäännöt muuttuvat

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Katsastumies Jari Rasku tarkastelee niin sanottua flexifuel-ohjausyksikköä, joka muuttaa vanhan bensa-auton etanolilla kulkevaksi.
Katsastumies Jari Rasku tarkastelee niin sanottua flexifuel-ohjausyksikköä, joka muuttaa vanhan bensa-auton etanolilla kulkevaksi. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Usko etanolipolttoaineeseen saa uutta pontta, kun vanhan bensiiniauton voi pian muuttaa laillisesti myös etanolilla kulkevaksi.

Vanhan bensiiniauton tarvitseman etanolimuunnossarjan asentaminen autoihin helpottuu, sillä liikenteen turvallisuusvirasto Trafi linjasi lokakuussa, ettei muutosten hyväksyttäminen katsastuksessa enää vaadi kallista ja erikseen hankittavaa asiantuntijalausuntoa. Katsastukseen riittää muunnossarjan valmistajan tyyppikohtainen selvitys.

Bensiiniauton muuttaminen myös etanolia polttoaineena käyttäväksi on mahdollista vuosimallin 2006 ja sitä vanhempiin autoihin. Uudemmissa autoissa päästönormit ovat liian kireät.

Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) arvion mukaan muutostyöhön sopivia autoja on noin 700 000, kertoo myyntijohtaja Tuomo Isokivijärvi tamperelaisesta Stepone Tech -yrityksestä.

Stephone Techin Suomen kylmiin oloihin kehittämä etanolimuunnossarja on yhtiön ensimmäinen kaupalliseen levitykseen edennyt tuote.

Autojen muuttaminen etanolilla kulkeviksi saa vauhtia paitsi uudesta katsastuslinjauksesta, myös siitä, että teknologian hinta on laskenut huomattavasti, Isokivijärvi sanoo.

”Ennen vaadittiin tuhansia euroja, nyt muunnos hoidetaan kevyellä menettelyllä.”

Käytännössä muutostöiden hinta on 400–600 euroa, ja katsastus maksaa 60 euroa.

Muutoksen arvioidaan maksavan itsensä takaisin säästyneinä bensakuluina noin vuodessa. Biojätepohjaista etanolia tuottavan energiayhtiön St1:n mukaan esimerkiksi Volvo V70 vuosimallia 2006 säästäisi polttoainekuluissa 337 euroa vuodessa, jos sillä autoillaan 18  000 vuodessa.

Etanolia polttoaineena käyttävien autojen markkinat ovat olleet Suomessa vielä suhteellisen vaatimattomat.

Etanolipohjaista polttoainetta E85:tä myydään noin 110 bensa-asemalla. St1:stä arvioidaan, että bensaa ja etanolia hyödyntäviä uusia autoja on Suomen teillä noin 5 000.

Arvio perustuu muun muassa LVM:n lukuihin.

Vähäisen suosion lisäksi etanoliautojen yleistymistä on hidastanut se, että niissä on ollut toisinaan ongelmia kylmäkäynnistyksen kanssa.

Muutossarja sisältää kuitenkin toiminnon, jonka pitäisi helpottaa auton käynnistämistä pakkasilla.

Haasteita tuottaa myös se, että etanolimuutossarjojen myynnin pitäisi vetää, jotta teknolo­gian kehittäminen tiukempien päästörajojen autoille muuttuu kannattavaksi.

Isokivijärvi uskoo, että mahdollisia markkinoita tuotteelle on vastedeskin.

”Totta kai pitkällä aikavälillä siirrytään vety- ja sähköautoihin. Polttomoottoriautoja on kuitenkin vielä pitkään, uskon, että 20–30 vuoden ajan.”

Mitä hyötyä on myös etanolia käyttävästä bensiiniautosta? HS.fi/hstv
Suomalaisyritys haluaa muuttaa vanhat bensiiniautot etanolikäyttöisiksi
Suomalaisyritys haluaa muuttaa vanhat bensiiniautot etanolikäyttöisiksi
Tamperelainen yritys StepOne Tech on kehittänyt etanolimuunnossarjan, jonka avulla vanha bensiiniauto voi käyttää myös etanolia polttonesteenä. Järjestelmän voi asentaa vuosimallin 2006 tai sitä vanhempaan autoon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat