Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalaiset kuluttajat ryhtyivät varovaisiksi – rahat säästöön, ei kauppoihin

Talous
 
LUCAS JACKSON / Reuters
Asiakkaita Walmartissa New Jerseyssä marraskuun alkupuolella.
Asiakkaita Walmartissa New Jerseyssä marraskuun alkupuolella. Kuva: LUCAS JACKSON / Reuters

Kuluttajat ovat Yhdysvalloissa ryhtyneet ostoksissaan varovaisiksi, kertovat tilastotiedot lokakuulta. Kasvua syyskuusta tuli vain 0,1 prosenttia eli käytännössä kulutuksen taso pysyi ennallaan.

Kotitalouksien yksityistä kulutusta seurataan Yhdysvalloissa tarkkaan. Se määrittää pitkälle talouden kulun, sillä sen osuus koko taloudesta on noin 70 prosenttia.

Vastaavasti kotitaloudet ovat lisänneet säästämistään, joka oli lokakuussa korkeimmillaan kolmeen vuoteen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kuluttamisen ja muun talouden kehitys on parhaillaan erityisen ratkaisevassa seurannassa maan keskuspankissa, joka valmistautuu vuosien matalan korkojakson jälkeen mahdollisesti nostamaan ohjauskorkoaan joulukuussa.

Mikäli yksityisen kulutuksen laimeus ehkäisee odotettua talouskasvun kiihtymistä, keskuspankki voi muuttaa suunnitelmiaan ja lykätä korotuspäätöstä myöhempään.

Ihmisten laimea halu kuluttaa voi johtua valmistautumisesta joulun ostosrupeamaan. Se selittäisi säästämisinnon. Kuluttajien käyttäytymistä on kuitenkin vaikea ennakoida, ja joulun ostosvilkkaus voidaan todeta vasta pyhien jälkeen.

Muut keskiviikkona julkaistut luvut olivat talouskasvua ajatellen myönteisiä ja pitivät yllä markkinoiden odotuksia koronnostosta, josta Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Janet Yellen on vihjannut muutamaan kertaan.

Yrityspuolella kerrottiin, että kestokulutushyödykkeiden tilaukset lisääntyivät kolme prosenttia syyskuusta. Pääomahyödykkeiden tilaukset lisääntyivät myös edellistä kuukautta selvästi enemmän.

Teollisuustuotantokin kasvoi ennakoitua enemmän. Tuotantoa on viime kuukausina heikentänyt dollarin vahvistuminen, sekä energiateollisuuden pidättäytyminen investoinneista.

Runsaassa vuodessa dollari on vahvistunut 18 prosenttia tärkeimpien kauppakumppaneiden valuuttoihin nähden. Energiateollisuuden investointeja on vähentänyt halpa öljy, joka on tehnyt joistain investoinneista kannattamattomia.

Myönteisiä lukuja tuli myös työ- ja asuntomarkkinoilta. Viikon uusien työttömyyskorvausten hakemusmäärä oli odotettua pienempi. Kaikkiaan työttömyyskorvausta valtiolta saa nyt noin 2,2 miljoonaa henkilöä.

Asuntokauppojen lukumäärä nousi 10,7 prosenttia. Syyskuussa määrä väheni saman verran, mikä herätti veikkailuja asuntomarkkinan taantumasta.

Inflaatio pysyttelee alle keskuspankin tavoiteluvun kahden prosentin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat