Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Pienipalkkaisten verotus Suomessa Euroopan keskitasoa – muiden keskimääräistä kireämpää

Talous
 
Helsingin Sanomat
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Suomen palkkaverotus on selvityksen mukaan kansainvälisesti vertailtuna varsin progressiivista.
Suomen palkkaverotus on selvityksen mukaan kansainvälisesti vertailtuna varsin progressiivista. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pienten palkkojen verotus on Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta tulojen noustessa suomalaiset maksavat keskimääräistä enemmän veroja, kertoo Veronmaksajain keskusliitto tuoreen selvityksensä perusteella.

Veronmaksajain keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola vertaili tekemässään selvityksessä työn verotusta 18 OECD-maassa neljällä eri palkkatasolla. Suomen palkkaverotus on selvityksen mukaan kansainvälisesti vertailtuna varsin progressiivista.

Selvityksen pienipalkkaisimman eli 27 300 euroa vuodessa ansaitsevan perheettömän palkansaajan tuloveroprosentti oli 23,9, joka on selvityksen mukaan eurooppalaista keskitasoa. Ruotsissa vastaava veroprosentti on 1,3 prosenttiyksikköä pienempi kuin Suomessa mutta Tanskassa ja Saksassa noin yhdeksän prosenttiyksikköä Suomea suurempi.

Suomalaisittain keskipalkkaisen tuloveroprosentti 31,6 ylittää selvityksen mukaan muiden Euroopan vertailumaiden keskiarvon 2,7 prosenttiyksiköllä. Ruotsissa veroprosentti on 41 800 euron vuosituloilla 6,3 prosenttia matalampi kuin Suomessa.

Selvityksen hyvätuloisilla palkkatasoilla työntekijää verotetaan Suomessa 4,4–7,3 prosenttiyksikköä enemmän kuin muissa selvityksessä mukana olevissa Euroopan maissa keskimäärin. Suomi verottaa selvityksen eniten tienaavaa palkansaajaa Belgian ja Italian jälkeen kolmanneksi eniten.

”Vuonna 2015 palkkaverotus kiristyi Suomessa jo kolmatta vuotta peräkkäin. Muualla yleisempänä linjana on veropolitiikan suuntaaminen talouskasvua ja työllisyyttä vahvistavaksi tuloverotuksen kannustavuutta parantamalla”, Mikael Kirkko-Jaakkola toteaa Veronmaksajain keskusliiton tiedotteessa.

Selvityksen esimerkkipalkkaluokat olivat 27 300 euroa, 41 800 euroa, 64 300 euroa ja 135 800 euroa vuodessa. Selvityksessä oli mukana 14 Euroopan maata sekä Yhdysvallat, Kanada, Japani ja Australia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat