Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Greenpeace ihmettelee IEA:n Kiina-kantaa – ”On fakta, että Kiinan hiilenkulutus on laskussa”

Talous
 
JASON LEE / Reuters
Kyläläinen valikoi hiiltä paikallisen liikemiehen hiilivarastolla lähellä valtio-omisteisen Longmay Groupin hiilikaivosta Kiinassa.
Kyläläinen valikoi hiiltä paikallisen liikemiehen hiilivarastolla lähellä valtio-omisteisen Longmay Groupin hiilikaivosta Kiinassa. Kuva: JASON LEE / Reuters

Ympäristöjärjestö Greenpeace ihmettelee Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n arviota Kiinan hiilenkulutuksesta.

IEA:n mukaan Kiinan hiilenkulutus kasvaa vielä pitkään ja kääntyy laskuun vasta vuonna 2025. Greenpeacen oman arvion mukaan kulutus kääntyi laskuun jo viime vuonna ja suunta on jatkunut samanlaisena tänä vuonna.

”Kiinan hiilenkulutus tonneissa mitattuna on vähentynyt tänäkin vuonna noin kolme prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna”, Greenpeacen asiantuntija Lauri Myllyvirta sanoo Pekingissä.

Myllyvirran mukaan tilastot kaikilta keskeisiltä hiiltä käyttäviltä aloilta tukevat tätä näkemystä. Kiinan kuukausitilastojen mukaan hiilenpoltto sähköntuotannossa on vähentynyt tämän vuoden aikana kolme prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Kivihiilen tuotanto on vähentynyt Kiinassa neljä prosenttia ja sen tuonti on romahtanut peräti 30 prosenttia. Myös hiilivarastojen täyttöasteet ovat korkeita.

Rakennusbuumin hidastumisen myötä sementin tuotanto on vähentynyt viisi prosenttia. Erilaisten rauta- ja terästuotteiden tuotannossa vähennysprosentit ovat kolmen ja viiden välillä.

”On aivan selvää, että hiilenkulutus on jatkanut supistumista”, Myllyvirta sanoo.

Muutos johtuu Kiinan talouskasvun hidastumisesta, talouden rakennemuutoksesta ja suurista panostuksista uusiutuviin energianlähteisiin.

IEA:kin myöntää, että kivihiilen kulutus supistui Kiinassa viime vuonna. IEA:n varajohtajan Laura Cozzi pitää pudotusta kuitenkin väliaikaisena.

”Viime vuosi oli hyvin sateinen Kiinassa, joten vesivoimaa on käytetty paljon”, hän sanoi HS:lle maanantaina.

Jianan Yu / Reuters
Uusiutuvien energiamuotojen osuus kasvaa Kiinassa samalla, kun fossiilisten polttoaineiden käyttö on pysynyt ennallaan. Kuvassa Wuhuun vuonna 2014 rakennettu aurinkoenergiavoimala.
Uusiutuvien energiamuotojen osuus kasvaa Kiinassa samalla, kun fossiilisten polttoaineiden käyttö on pysynyt ennallaan. Kuvassa Wuhuun vuonna 2014 rakennettu aurinkoenergiavoimala.

Myllyvirran mielestä tämä ei selitä muutosta. Vesivoiman ja muiden uusiutuvien osuus on kasvanut pysyvästi.

”Kiinan sähköntuotanto on kasvanut vuodesta 2011 tähän vuoteen noin 20 prosenttia. Fossiilisten polttoaineiden käyttö sähköntuotantoon ei ole kuitenkaan koko tänä aikana kasvanut lainkaan, vaan kasvu on tullut kokonaan ei-fossiilisista uusiutuvista energianlähteistä”, Myllyvirta sanoo.

Hän uskoo, että IEA:n ja Greenpeacen näkemysten suuret erot johtuvat siitä, että IEA perustaa analyysinsä lähinnä Kiinan virallisiin lähteisiin ja hallitusta lähellä olevien tutkijoiden lukuihin.

”Heillä ei ole juuri omaa tiedonhankintaa Kiinassa. Muutos on ollut täällä niin nopea, että Kiinan hallinto ei ole päivittänyt kunnolla energiaennusteitaan”, Myllyvirta sanoo.

IEA on ennustanut Kiinan kehitystä myös sen perusteella, mitä maa on virallisesti luvannut tehdä päästöilleen. Greenpeacen mukaan todelliset toimet ovat jo osin kansainvälisiä julistuksia pidemmällä.

Kiinan päästöjen analysoiminen ei ole aivan yksinkertaista, koska maan tilastoihin ei aina ole luottaminen. Viime helmikuussa Kiina esimerkiksi korotti huomattavasti menneiden vuosien hiilenkulutuslukuja. Greenpeace on pyrkinyt keräämään tietoja alakohtaisesti ja näin saamaan paremman kuvan todellisista päästöistä.

Eikö ole vähän outo tilanne, että ärhäkkä ympäristöjärjestö puolustaan Kiinaa ja virallinen järjestö on pikemminkin pessimistinen?

”Emme todellakaan puolusta Kiinaa. Olemme samaan aikaan tuoneet julkisuuteen sen, että Kiina rakentaa edelleen absurdeja määriä uusia hiilivoimaloita, vaikka niille ei ole enää edes käyttöä. Samaan aikaan Kiinan nopea energiamurros on niin valtava asia globaaleille päästöille, että se olisi tärkeätä ymmärtää”, Myllyvirta sanoo.

HS:n Ilmasto muuttuu -aihesivulta löydät lisää luettavaa samasta aihepiiristä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat