Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sahayrittäjä pelkää sellunkeittäjän voimaa

Talous
 
Fakta

Sellupuu on tukkia halvempaa

 Päätehakkuussa havutukista maksetaan nyt 55 euroa kuutiometriltä. Kuitupuusta maksetaan päätehakkuussa 18 euroa kuutiometriltä.

 Ensiharvennuksessa kuitupuun hinta on 11 euroa kuutiometriltä.

 Metsäliiton Äänekosken uusi sellutehdas maksaa 1,2 miljardia euroa. Tehdas käyttää puuta 6,5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

Kun Äänekosken jättimäinen sellutehdas aloittaa tuotantonsa, raakapuun kysyntä lisääntyy, ja sen hinta nousee. Miten hinnannousu jaetaan massapuulle ja tukille?

Metsä Group eli Metsäliitto rakentaa parhaillaan Keski-Suomeen yli miljardi euroa maksavaa sellutehdasta, joka käynnistää toimintansa kahden vuoden kuluttua. Tehdas kasvattaa kuitupuun kysyntää neljä miljoonaa kuutiometriä vuodessa nykyiseen tilanteeseen verrattuna.

Uutta tehdasta varten Metsäliitto aloittaa raakapuun hankinnan jo ensi vuonna. Puukaupassa on tapana, että ostajalla on kaksi vuotta aikaa hakata ostamansa puut. Puiden korjuu alkaa keväällä 2017.

Äänekosken tehtaalle rahdataan kuitupuuta ja sahahaketta. Arvokkaimpia tukkipuita ei keitetä selluksi.

Uuden tehtaan puuntarve on 6,5 miljoonaa kuutiometriä, josta syntyy 1,3 miljoonaa tonnia sellua.

Jotta Äänekosken puuhuolto toimisi varmasti, tehtaalle ei voi ostaa pelkästään kuitua. Metsäliitto arvioi, että hankinnan yhteydessä metsistä lankeaa kaksi miljoonaa kuutiometriä tukkia.

Järeät puut Metsäliitto toimittaa omille sahoilleen tai yhteistyökumppaneilleen, jotka myyvät sahauksen sivutuotteen, hakkeen, Äänekoskelle.

Tukkikaupasta syntyy yhteys massa- ja sahateollisuuden välille. Suomessa on yhä kymmeniä tukkipuita jalostavia perhesahureita, mutta kuitupuun ostajia on vain kolme: Metsäliitto, Stora Enso ja UPM.

Perhesahureiden ja suurteollisuuden hintapeli alkaa metsistä, joista suurin osa on yksityisessä omistuksessa.

Jotta puu kasvaisi kunnolla, nuoria metsiä pitää harventaa. Teoriassa selluteollisuus voisi keskittyä harvennuspuuhun ja jättää järeät metsät sahateollisuuden raaka-ainelähteeksi.

Käytännössä menetelmä ei toimi, sillä sellupuun hakkaaminen harvennusmetsistä on kallista, ja ensiharvennusmetsien tukki on laadultaan huonoa.

Metsäteollisuuden tutkimusyhtiön Metsätehon laskelman mukaan ensiharvennuspuun korjuu maksaa 18 euroa kuutiolta. Ensiharvennuksissa metsäomistajalle tilitettävä kantohinta on 11 euroa kuutiolta, joten vain ensiharvennuspuuta tarjoamalla järkevää kauppaa ei synny – ei myyjälle eikä ostajalle.

Päätehakkuissa, joissa metsä kaadetaan paljaaksi, korjuukustannus on vain kahdeksan euroa kuutiolta. Päätehakkuussa ostajalle kertyy paljon tukkia ja jonkin verran kuitupuuta.

Jotta yksityinen metsänomistaja innostuisi myymään sellupuuta, hänelle on annettava tarjous sekä tukki- että harvennusleimikosta. Leimikko tarkoittaa hakattavaksi suunniteltua metsäaluetta.

Leimikko voisi sisältää esimerkiksi viisi hehtaaria harvennus- ja kaksi hehtaaria päätehakkuumetsää. Tällöin suuryhtiön kannattaa maksaa päätehakkuualueen tukeista reilusti ja harvennusmetsän kuitupuista niukasti.

Tässä tapauksessa ostajan keskimääräinen korjuukustannus painuu mielekkääksi, ja myyjä saa tukkikaupan ”oheistuotteena” nuoren metsänsä kasvukuntoon.

Metsäteollisuuden osavuosikatsauksista havaitsee, että suurteollisuuden hinnoittelussa on ajatusta. Sellutoimialat tekevät loistotuloksia, mutta sahadivisioonat pärjäävät häthätää. Metsänomistajan puutilistä kaksi kolmasosaa tulee tukista.

Ostotilanne on hankala itsenäiselle perheyrittäjälle, joka kilpailee tukista vakavaraisen suuryhtiön kanssa. Protestointi on uskaliasta, sillä sahurin pitää myydä hakkeet ja puunhankinnasta tulevat kuitupuut selluteollisuudelle.

Puukartellin korvausoikeudenkäynnissä tällä viikolla kävi ilmi, että Stora Enso nostatti kartellivuosina 1997–2004 tarkoituksellisesti tukin hintaa. Samaan aikaan yhtiö painoi massapuun hintaa alas.

Ideana oli innostaa metsänomistajia puukaupoille.

Nyt puukaupassa ovat ostajan markkinat eikä ostajien tarvitsisi käyttää tukkivipua. Mutta markkinoille esiintyy aika ajoin häiriöitä eli metsänomistajat ryhtyvät rajoittamaan tarjontaa. Tällainen tilanne syntyy silloin, kun puun myyjät odottavat hintojen nousevan esimerkiksi puolen vuoden kuluttua.

Itsenäiset sahaajat pelkäävät tilannetta, jossa Äänekosken startti lähestyy ja samaan aikaan metsänomistajat vähentävät raakapuun tarjontaa parempien hintojen toivossa. Tällöin suuryhtiöt saattavat kiihdyttää puukauppaa tukin hinnan avulla. Sellutehtaisiin on sidottu niin paljon pääomaa, että laitokset pidetään käynnissä väkisin – tukin hinnasta piittaamatta.

Kun selluntuotannon takia sahausta lisätään, syntyy seuraava pulma. Lankut ja laudat pitää myydä jonnekin.

Sellutehtaat suuntaavat ostonsa mäntymetsiin, joten mäntysahatavaran tuotanto kasvaa. Ongelma on, että Eurooppa ostaa enemmän kuusi- kuin mäntylautaa.

Mäntylautojen suurimmat asiakasmaat ovat Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Näillä markkinoilla on viime aikoina suosittu enemmän ase- kuin lankkukauppoja.

Lauri Rotko
Äänekosken kuvassa oleva vanha sellutehdas käyttää puuta 2,5 miljoonaa kuutiota. Uusi tehdas käyttää 6,5 miljoonaa kuutiota.
Äänekosken kuvassa oleva vanha sellutehdas käyttää puuta 2,5 miljoonaa kuutiota. Uusi tehdas käyttää 6,5 miljoonaa kuutiota.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat