Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Greenpeace ihmettelee IEA:n Kiina-kantaa

Talous
 
Carlos Barria / Reuters
Uusiutuvien energiamuotojen osuus Kiinassa kasvaa. Kuvassa työntekijä tarkistaa aurinkopaneeleja voimalassa Dunhuangissa.
Uusiutuvien energiamuotojen osuus Kiinassa kasvaa. Kuvassa työntekijä tarkistaa aurinkopaneeleja voimalassa Dunhuangissa. Kuva: Carlos Barria / Reuters

Ympäristöjärjestö Greenpeace ihmettelee Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n arviota Kiinan hiilenkulutuksesta.

IEA:n mukaan Kiinan hiilenkulutus kasvaa vielä pitkään ja kääntyy laskuun vasta vuonna 2025. Greenpeacen oman arvion mukaan kulutus kääntyi laskuun jo viime vuonna ja suunta on jatkunut tänä vuonna.

”Kiinan hiilenkulutus tonneissa mitattuna on vähentynyt tänäkin vuonna noin kolme prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna”, Greenpeacen asiantuntija Lauri Myllyvirta sanoo Pekingissä.

Myllyvirran mukaan tilastot kaikilta keskeisiltä hiiltä käyttäviltä aloilta tukevat näkemystä. Kiinan kuukausitilastojen mukaan hiilenpoltto sähköntuotannossa on vähentynyt tämän vuoden aikana kolme prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Kivihiilen tuotanto on vähentynyt Kiinassa neljä prosenttia ja tuonti on romahtanut peräti 30 prosenttia. Myös varastojen täyttöasteet ovat korkeita.

Rakennusbuumin hidastumisen myötä sementin tuotanto on vähentynyt viisi prosenttia. Erilaisten rauta- ja terästuotteiden tuotannossa vähennysprosentit ovat kolmesta viiteen.

”On aivan selvää, että hiilenkulutus on jatkanut supistumista”, Myllyvirta sanoo.

Muutos johtuu Kiinan talouskasvun hidastumisesta, talouden rakennemuutoksesta ja suurista panostuksista uusiutuviin energianlähteisiin.

IEA:kin myöntää, että kivihiilen kulutus supistui Kiinassa viime vuonna. IEA:n varajohtajan Laura Cozzi pitää pudotusta kuitenkin väliaikaisena.

”Viime vuosi oli hyvin sateinen Kiinassa, joten vesivoimaa on käytetty paljon”, hän sanoi HS:lle maanantaina.

Myllyvirran mielestä tämä ei selitä muutosta.

”Kiinan sähköntuotanto on kasvanut vuodesta 2011 tähän vuoteen noin 20 prosenttia. Fossiilisten polttoaineiden käyttö sähköntuotantoon ei ole kuitenkaan koko tänä aikana kasvanut lainkaan, vaan kasvu on tullut kokonaan ei-fossiilisista uusiutuvista energianlähteistä.”

Myllyvirta uskoo, että IEA:n ja Greenpeacen näkemysten suuret erot johtuvat siitä, että IEA perustaa analyysinsä lähinnä Kiinan virallisiin lähteisiin.

”Heillä ei ole juuri omaa tiedonhankintaa Kiinassa. Muutos on ollut täällä niin nopea, että Kiinan hallinto ei ole päivittänyt kunnolla energiaennusteitaan”, Myllyvirta sanoo.

IEA on ennustanut Kiinan kehitystä myös sen perusteella, mitä maa on virallisesti luvannut tehdä. Greenpeacen mukaan todelliset toimet ovat jo näitä julistuksia pidemmällä.

Kiinan päästöjen analysoiminen ei ole aivan yksinkertaista, koska maan tilastoihin ei aina ole luottaminen. Viime helmikuussa Kiina esimerkiksi korotti huomattavasti menneiden vuosien hiilenkulutuslukuja. Greenpeace on pyrkinyt keräämään tietoja alakohtaisesti ja näin saamaan paremman kuvan todellisista päästöistä.

Eikö ole outo tilanne, että ärhäkkä ympäristöjärjestö puolustaa Kiinaa ja virallinen järjestö on pikemminkin pessimistinen?

”Emme todellakaan puolusta Kiinaa. Olemme samaan aikaan tuoneet julkisuuteen sen, että Kiina rakentaa edelleen absurdeja määriä uusia hiilivoimaloita, vaikka niille ei ole enää edes käyttöä. Samaan aikaan Kiinan nopea energiamurros on niin valtava asia globaaleille päästöille, että se olisi tärkeätä ymmärtää”, Myllyvirta sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat