Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnenpotku autotehtaalle

Talous
 
Vesa-Matti Väärä
Autonrakentajat Ari Nousiainen (vas.), Elina Hakkarainen ja Jenni Isoaho Valmet Automotiven Uudenkaupungin tehtaan kokoonpanon 1. linjalla.
Autonrakentajat Ari Nousiainen (vas.), Elina Hakkarainen ja Jenni Isoaho Valmet Automotiven Uudenkaupungin tehtaan kokoonpanon 1. linjalla. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Tehdas perustettiin vuonna 1968

 Valmet Automotiven autotehdas perustettiin Uuteenkaupunkiin nimellä Saab-Scania vuonna 1968.

 Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 320 miljoonaa euroa ja liiketappio kolme miljoonaa euroa. Tänä vuonna yhtiö nousee selvästi voitolliseksi.

 Toimiva johto omistaa yhtiöstä viitisen prosenttia. Valtion pääomasijoitusyhtiö Teollisuussijoitus ja yksityinen sijoitusyhtiö Pontos omistavat loput puoliksi.

Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehdas on saanut tärkeän uuden tuotantosopimuksen. Tehtaalla aletaan valmistaa Mercedes-Benzin uutta GLC-katumaasturia. Kyseessä on jo toinen suuri tuotantosopimus Mercedes-Benzin omistavan Daimlerin kanssa.

Uudenkaupungin autotehtaalla aloitetaan toimet tuotannon aloittamiseksi heti, mutta varsinainen valmistus alkanee vasta vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä.

”Tunnelma on positiivinen”, toimitusjohtaja Ilpo Korhonen luonnehtii mielialaa tehtaalla. ”Autojen sopimusvalmistukselle näyttää olevan Euroopassa tilaa lähivuosina.”

Katumaasturin valmistamissopimus on monivuotinen.

Tuotantovaiheessa GLC-mallin valmistus työllistää Valmet Automotivessa 1 200 henkeä ja alihankkijoilla 300.

Yhtiön kyky työllistää riippuu myös sen muusta toiminnasta. Nykyisin tehtaalla kokoonpantavan Mercedes-Benzin A-sarjan tuotantoon on odotettavissa vähennystä. Korhonen kuitenkin sanoo, että kaiken kaikkiaan väkeä mahdollisesti palkataan lisää.

Korhosen mukaan vuoden 2017 alkupuolella tehtaalla saattaa olla 100 työntekijää nykyistä enemmän.

Katumaasturia valmistetaan nykyisin Mercedes-Benzin tehtaalla Bremenissä Pohjois-Saksassa. Siellä tuotantokapasiteetti on täyskäytössä, minkä takia yhtiö ostaa lisätuotantoa Uudestakaupungista.

Valmet Automotivelta projekti edellyttää kymmenien miljoonien eurojen investointeja. Uutta mallia varten on rakennettava muun muassa uusi korihitsaamo.

Nykyisin Uudessakaupungissa valmistettavan A-sarjan valmistussopimus jatkuu vuoden 2016 loppuun. Tehdas haluaisi jatkaa valmistusta sen jälkeenkin, mutta asia on vielä avoin.

Vastaisuudessa A-sarjan valmistusmäärät Uudessakaupungissa joka tapauksessa pienenevät. Syitä on useita. Yksi on se, että Daimler on lisännyt A-sarjan valmistusta muualla. Lisäksi uuden mallin tuotantoon saaminen Uudessakaupungissa edellyttää tehtaalla muutoksia, jotka häiritsevät A-sarjan valmistusta.

Daimler kehuu tiedotteessaan A-sarjan valmistamista Uudessakaupungissa menestystarinaksi ja Valmet Automotiven teknologista osaamista huippulaatuiseksi.

A-sarjan valmistuksen vähenemisen takia Uudenkaupungin autotehtaalla on tilapäinen tarve vähentää työntekijöitä. Siksi yhtiö aloittaa tuotantohenkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Sopeutustarve alkaa ensi vuoden keväällä, ja on noin 300 henkilötyövuotta.

Toimitusjohtaja Korhosen mukaan ketään ei irtisanota vaan sopeutus hoidetaan lomautuksin. ”Haluamme pitää kiinni osaavasta henkilöstöstä.”

Tehtaan suunnitelmien mukaan kaikki nykyiset autonrakentajat nimittäin tarvitaan, kun GLC-mallin tuotantoa aloitellaan vuoden 2017 alussa.

GLC on 4,656 metriä pitkä katumaasturi, jonka edeltäjä oli GLK. Uutuus on edeltäjäänsä isompi.

Vehon mukaan GLC:n dieselmallien lähtöhinnat ovat Suomessa 60 000 euron tuntumassa. Auto voidaan varustaa esimerkiksi ilmajousituksella.

Suomalaiset autotoimittajat ovat kehuneet uutta mallia esimerkiksi paljon edeltäjäänsä paremmaksi, sulavasti muotoilluksi ja hyväksi ajaa sekä moottori- että mökkiteillä. Daimlerin mukaan uusi GLC kuluttaa parhaimmillaan viidenneksen vähemmän polttonainetta kuin sitä edeltänyt GLK-malli.

Toimitusjohtaja Korhonen kertoo, että tänä vuonna Valmet Automotive saavuttaa kaikkien aikojen tuotantoennätyksensä ja liiketuloksesta tulee selvästi voitollinen. Ylivoimainen valtaosa tehtaan linjalta tulevista GLC-autoista menee vientiin.

Uudessakaupungissa valmistetaan myös loistoauto Lamborghiniin kattojärjestelmiä ja kehitetään sähköautotekniikkaa.

OIKAISU (HS 3.12.2015): Perjantaina 27. marraskuuta sivulla kerrottiin, että Valmet Automotiven autotehdas perustettiin Uuteenkaupunkiin nimellä Saab-Scania vuonna 1968. Nimi Saab-Scania oli väärin, oikea nimi oli Saab-Valmet.

Vesa-Matti Väärä
Toni Bergman kokosi autoa Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa torstaina. Nykyisin tehdas valmistaa Mercedes-Benzin A-sarjaa.
Toni Bergman kokosi autoa Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa torstaina. Nykyisin tehdas valmistaa Mercedes-Benzin A-sarjaa.
Vesa-Matti Väärä
Toimitusjohtaja Ilpo Korhonen
Toimitusjohtaja Ilpo Korhonen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat