Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Black Friday on shoppailun pääkallopäivä USA:ssa – ja nyt se rantautuu myös Suomeen

Talous
 
Black Friday on vuoden tärkein kauppapäivä Yhdysvalloissa
Black Friday on vuoden tärkein kauppapäivä Yhdysvalloissa
Amerikkalaiset vyöryivät metsästämään tarjouksia Black Friday -ostospäivänä. Kyseessä on perinteisesti vuoden tärkein kauppapäivä Yhdysvalloissa, joka myös avaa joulusesongin.

Yhdysvalloissa vietettävä perinteinen shoppailupäivä Black Friday eli musta perjantai on pikku hiljaa rantautumassa myös Suomeen. Päivää vietetään tänään perjantaina.

”Viime vuonna kokeilimme sitä jo, mutta tänä vuonna olemme täysillä mukana. Muissa Pohjoismaissa se on ollut käytössä jo neljä vuotta ja se on kaksinkertaistanut myynnin joka kerta”, kertoo Gigantin toimitusjohtaja Irmeli Rytkönen.

Rytkösen mukaan Gigantilla on vuorokauden aikana sekä verkkokaupassa että myymälöissä ”äärimmäisen hyviä tarjouksia”. Gigantti odottaa päivältä yhtä vuoden parhaista myyntituloksista.

Rytkösen mukaan musta perjantai ei uhkaa joulukaupan menekkiä, koska joulukauppa käynnistyy toden teolla yleensä vasta veronpalautuspäivästä joulukuun alussa.

Suomessa mustan perjantain alekampanjointiin ovatkin ensimmäisinä lähteneet kodinkoneketjut ja verkkokaupat. Tänä vuonna mukaan on tullut myös uusia aloja kuten huonekalukauppa ja vaatemyymälät.

”Harkitsimme asiaa jo viime vuonna, mutta nyt päätimme lähteä mukaan. Meillä alennusmyynti jatkuu koko viikonlopun”, kertoo Lorellan talouspäällikkö Raija Linner.

Marraskuun lopulla vietettävä musta perjantai on Yhdysvalloissa perinteisesti vuoden tärkein kauppapäivä. Viime vuosina se on kuitenkin joutunut taistelemaan asemastaan kaupan murroksen keskellä.

Mustan perjantain suosio perustuu sen ajankohtaan kiitospäivän jälkeisenä päivänä. Kiitospäivä on Yhdysvalloissa tärkeä juhlapäivä, joka kokoaa perheet yhteen viettämään pitkää viikonloppua.

Perjantaiaamuna perheet lähtevät usein jo aamuvarhaisella metsästämään tarjouksia. Kauppojen näkökulmasta musta perjantai on merkinnyt joulumyyntisesongin avausta. Tiedotusvälineet seuraavat ihmisten jonotusta ja tekevät ennustuksia joulukaupan vilkkaudesta ja talouden voinnista.

Mustana perjantaina Yhdysvalloissa myydään tarjouksessa etenkin kodin elektroniikkaa.

Mustan perjantain nimi juontaa juurensa poliisin näkökulmasta kyseiseen päivään. Päivän vilkkaus ja lukuisat tapahtumat johtavat usein liikenneonnettomuuksiin ja jopa väkivaltaisuuksiin.

Viime vuosina musta perjantai on Yhdysvalloissa käynyt läpi kaupan alan murrosta. Tarjoukset ovat siirtyneet verkkoon ja niitä otetaan käyttöön entistä aikaisemmin, jopa marraskuun alkupuolelta saakka.

Mustan perjantain myynti on laskenut konsulttiyhtiö LPL Financialin mukaan kahtena perättäisenä vuotena. Myynnin lasku ei ole noudattanut yleistä myynnin kehitystä, joka on Yhdysvalloissa ollut noususuuntainen. Siksi mustan perjantain on tulkittu kärsivän enemmän kuluttajakäyttäytymisen muutoksesta kuin kuluttajien rahapulasta.

Kaupan ala on vastannut kuluttajien verkkoon siirtymiseen lanseeraamalla verkkokaupan paraatipäiväksi mustaa perjantaita seuraavan ”kybermaanantain”. Kybermaanantain myynnin kasvu ei kuitenkaan ole korvannut täysimääräisesti mustan perjantain myynnin vähentymistä.

Andrew Nelles / Reuters
Kiitospäivän jälkeisen Black Friday -ostospäivän ruuhkaa Target-kauppakeskuksessa Chigagossa viime vuonna.
Kiitospäivän jälkeisen Black Friday -ostospäivän ruuhkaa Target-kauppakeskuksessa Chigagossa viime vuonna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat