Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahden teekkarin ideaa maapallon ympäröivistä tutkasatelliiteista pidettiin hulluna – nyt heillä on miljoonien rahoitus

Lentojen halpeneminen ja tekninen kehitys houkuttavat satoja yrityksiä avaruuteen – ja niin myös kahta Aalto-yliopiston opiskelijaa.

Talous
 
Rio Gandara / HS
Iceyen toinen perustaja Pekka Laurila (oik.) pitää käsissään yhtiön satelliitin mallia. Laboratoriossa ovat myös toinen perustraja Rafal Modrzewski (vas.) ja radioinsinööri Muhammad Qazi Adil.
Iceyen toinen perustaja Pekka Laurila (oik.) pitää käsissään yhtiön satelliitin mallia. Laboratoriossa ovat myös toinen perustraja Rafal Modrzewski (vas.) ja radioinsinööri Muhammad Qazi Adil. Kuva: Rio Gandara / HS

Suunnitelma kuulosti liki tieteiskirjallisuudelta.

Aalto-yliopiston opiskelijat Rafal Modrzewski ja Pekka Laurila olivat saaneet päähänsä, että avaruudesta otetuista reaaliaikaisista tutkakuvista voisi tehdä liiketoimintaa. Tutkan avulla päästäisiin eroon kahdesta seikasta, jotka häiritsevät maata kuvaavia tavallisia kameroita: pimeydestä ja pilvistä.

Artikkeliin liittyvät

Kahden teekkarin huimapäinen idea oli monen mielestä hullu.

”Emme tienneet, kuinka monimutkaista tutkan rakentaminen olisi. Ehkä juuri siksi halusimme rakentaa sellaisen”, Laurila kertoo.

Kolme vuotta myöhemmin idean toteutuminen näyttää jo mahdolliselta. Iceye-nimisellä yrityksellä on 16 työntekijää, miljoonien eurojen rahoitus ja sopimus kansainvälisen öljy-yhtiön kanssa.

Toimistossa Espoossa rakennetaan mallia satelliitista, jonka on määrä nousta avaruuteen kahden vuoden kuluttua.

Iceye on yksi lukuisista yrityksistä, jotka ovat havahtuneet avaruuteen liittyvän liiketoiminnan mahdollisuuksiin.

Liikeideoita on omituisista erittäin kunnianhimoisiin. Ainakin kaksi yritystä lupaa tehdä kuusta hautausmaan viemällä sinne vainajan tuhkaa. Eräät haluavat rakentaa tuhansien satelliittien avulla kaikkialla toimivan nopean internetyhteyden.

Ala käyttää murroksesta nimitystä new space, uusi avaruus. Yhdysvaltalainen markkinatutkimusyhtiö New Space Global on arvioinut, että alalla toimivien yritysten määrä on neljässä vuodessa kymmenkertaistunut noin tuhanteen.

Iceyen Pekka Laurila kuvailee, että aikaisemmin avaruuteen noustiin valtioiden johdolla. Projektit saattoivat kestää vuosikymmenen, ja alihankkijoiden tekemä työ oli valtavan kallista.

Vähitellen liike-elämä alkoi pohtia, voisiko avaruuteen päästä helpommin. Nimekkäin yrityksistä on Elon Muskin perustama Space X, joka sai vuoden alussa miljardin dollarin rahoituksen Googlelta ja varainhoitoyhtiö Fidelityltä.

Space X:n yksi tavoite on kehittää kantoraketti, jota pystytään käyttämään uudelleen. Kertakäyttöisyys tekee avaruuslennoista kalliita ja tehottomia – kuin Finnair lentäisi uudella Airbus A350:llä kerran Tokioon ja jättäisi koneen kentälle ruostumaan.

Avaruuteen pääsemisen hinta on laskenut, mutta kuljettaminen on silti edelleen erittäin kallista. Kilon lastin toimittaminen kiertoradalle maksaa kymmeniätuhansia euroja.

Iceyen tutkasatelliittien verkosto tulisi kalliiksi. Jotta asiakkaat saisivat tuoreen tutkakuvan tuntien sijaan minuuteissa, 400 kilometrin korkeudessa pitäisi liikkua 30–50 satelliittia.

Yksi satelliitti maksaa miljoonasta eurosta muutamaan miljoonaan euroon ja laukaisu saman verran. Satelliitin käyttöikä on joitain vuosia eli verkostoa pitäisi jatkuvasti päivittää.

Iceye on tähän mennessä saanut noin kaksi miljoonaa euroa rahoitusta Tekesiltä, 2,5 miljoonaa euroa EU-ohjelma Horizon 2020:sta ja 2,6 miljoonan dollarin sijoituksen piilaaksolaiselta True Venturesilta sekä muilta pääomasijoittajilta.

Nykyisellä rahoituksella yhtiö yrittää osoittaa, että käyttökelpoisen tutkakuvan saaminen avaruudesta on ylipäänsä mahdollista. Modrzewski kertoo, että seuraavan rahoituskierroksen pitäisi olla kooltaan kymmeniä miljoonia euroja.

Mihin tutkakuvaa sitten voisi käyttää? Yhtiö luottaa, että asiakkaita löytyy.

”Rakennamme globaalia infrastruktuuria. Yritämme tavoittaa seitsemää miljardia ihmistä”, Modrzewski sanoo.

Yksi ilmeisistä sovelluksista liittyy merenkulkuun. Tutkakuvilla voisi tarkkailla esimerkiksi jääpeitteen kehittymistä. Modrzewski uskoo, että kuville olisi käyttöä myös maa- ja metsätaloudessa.

Tiuhaan päivittyvää kuvaa voitaisiin lisäksi hyödyntää esimerkiksi tulvatilanteen seuraamisessa. Iceyen laitteita on kokeiltu Kreikassa, jossa maahan sijoitettujen tutkien avulla etsittiin merta ylittävien pakolaisten veneitä.

Kukaan ei ole aiemmin myynyt reaaliaikaista tutkakuvaa avaruudesta, joten on arvoitus, onko toiminta kannattavaa. Toisaalta tähän kiteytyy koko ”uuden avaruuden” kutkuttavuus: avaruus on liike-elämälle suuri tuntematon, eikä kukaan vielä tiedä, mikä on mahdollista kaukana maapallon pinnalta.

Rio Gandara / HS
Iceye rakentaa itse satelliittiin tarvittavan tutkateknologian.
Iceye rakentaa itse satelliittiin tarvittavan tutkateknologian.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat