Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uber luottaa hallituksen uudistavan lakia

Talous
 
Akseli Valmunen / HS
Uberin yhteiskuntasuhteista Euroopassa vastaava johtaja Mark MacGann vieraili tällä viikolla Helsingissä. Hän oli puhuja keskuskauppakamarin tapahtumassa Finlandia-talolla torstaina.
Uberin yhteiskuntasuhteista Euroopassa vastaava johtaja Mark MacGann vieraili tällä viikolla Helsingissä. Hän oli puhuja keskuskauppakamarin tapahtumassa Finlandia-talolla torstaina. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

Uber toimii laillisesti, kuljettajat eivät

 Uberin laillisuutta tai laittomuutta ei ole vielä punnittu oikeudessa, mutta liikenne- ja viestintäministeriö tulkitsee kyytien välityksen olevan laillista toimintaa.

 Sen sijaan kuljettajat, joilla ei ole taksilupaa, mitä ilmeisimmin rikkovat lakia. Vaikka ajaminen olisi sivutoimista, se vaatii taksiliikennelain mukaan luvan.

 Uber ei ole Suomen ainut älypuhelimen avulla taksikyytejä välittävä palvelu, mutta muissa palveluissa kuljettajilla on lupa ajaa taksia.

Taksikyytejä välittävä Uber luottaa, että Suomen eduskunta muuttaa lakeja yhtiölle suosiolliseen suuntaan.

Uberin kyytienvälityksen on tulkittu olevan Suomessa laillista, mutta ilman taksilupaa ajavat kuljettajat rikkovat lakia. Yhtiössä uskotaan, että Suomen hallitus saa tähän aikaan muutoksen.

”Hallitus on sitoutunut uudistamaan lainsäädäntöä”, kertoo Uberin yhteiskuntasuhteista Euroopassa vastaava johtaja Mark MacGann.

Suomessa vieraillut MacGann kertoo, että yhtiö on käynyt sääntelystä keskusteluja sekä edellisen että nykyisen hallituksen kanssa.

Yhdysvalloissa perustettu Uber yhdistää matkustajat ja kyytejä tarjoavat kuljettajat älypuhelimen avulla.

Uber ei pidä itseään taksiyrityksenä, mutta monissa maissa viranomaiset ovat olleet toista mieltä. Uber on törmännyt sääntelyyn liki jokaisessa maassa, johon yhtiö on laajentunut.

Espanjassa Uberin kyytienvälitys on kielletty. Ranskassa yhtiön kahta johtajaa epäillään lakien rikkomisesta, ja Hollannissa viranomaiset ovat tehneet useita ratsioita yhtiön tiloihin.

Suomessa taksiyrittäjät ovat pelänneet Uberin vievän heiltä toimeentulon. Poliisi on epäillyt Uber-kuljettajien rikkoneen lakia ja selvitellyt suomalaisen tytäryhtiön toiminnan laillisuutta.

MacGannin mielestä yhtiön asiat ovat Suomessa silti melko hyvin.

”Työni olisi paljon helpompaa, jos muualla Euroopassa olisi samanlainen lähestymistapa kuin Suomessa”, hän sanoo.

Suomessa Uber aloitti toimintansa vuosi sitten.

Uberin operatiivinen johtaja Joel Järvinen kertoo yhtiöllä olevan pääkaupunkiseudulla satoja kuljettajia, jotka ajavat keskimäärin kymmenisen tuntia viikossa. Uber välittää Järvisen mukaan tuhansia kyytejä joka viikko.

Järvisen mukaan kiinnostus kyytien ajamiseen lisääntyi selvästi, kun verohallinto antoi lokakuussa tarkemmat ohjeet Uber-tulojen verotuksesta. Kiinnostus eittämättä kasvaa yhä, jos pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus esittää sääntelyn höllentämistä.

Hallitus ei ole ainakaan julkisesti luvannut tehdä Uberin tyyppisestä toiminnasta laillista, mutta erityisesti liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) on pitänyt esillä sääntelyn purkamista.

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee paraikaa liikennemarkkinoiden sääntelyn uudistusta, johon kuuluu markkinoille tulon helpottaminen. Lakien on määrä tulla eduskunnan käsittelyyn kesällä.

Berner kertoo, että on vielä liian aikaista sanoa, saako Uber tavoitteensa läpi uudistuksessa.

Uber on osa niin kutsuttua jakamistaloutta. Jakamistalous on ilmiö, jossa ihmiset verkon avulla esimerkiksi antavat maksusta autoaan ja asuntoaan muiden käyttöön tai ansaitsevat rahaa tekemällä yksinkertaisia töitä muutaman tunnin viikossa.

Ilmiö on herättänyt eri puolilla maailmaa keskustelua työn tulevaisuudesta. Suomessa otsikoihin nousi ruokaa koteihin välittävä Wolt, jonka kuljettajien pienet tienestit herättivät keskustelua kaksi viikkoa sitten.

Uber-kyytejä ajavat eivät ole yhtiön työntekijöitä, mutta Kaliforniassa kuljettajat ovat nostaneet yhtiötä vastaan ryhmäkanteen, jossa he vaativat itselleen alihankkijan sijaan työntekijän asemaa.

MacGann huomauttaa, että Euroopassa talouskasvu on heikkoa. Hänen mielestään päättäjien pitäisi käyttää kaikki keinot, jotta ihmiset saisivat lisää töitä.

”Olisi outoa, jos emme yrittäisi hyödyntää teknologiaa uuden talouden ja kasvun luomiseksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat