Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittikonsultti opettaa insinööreille ihmisten käsittelyä – ”Tekniset kaverit tarvitsevat pehmeitä taitoja”

Talous
 
Pitäisikö huolestua, että Suomen pääministeri on insinööri? Brittikonsultti vastaa
Pitäisikö huolestua, että Suomen pääministeri on insinööri? Brittikonsultti vastaa
Kevin Fox haluaa auttaa jäyhiä suomalaisinsinöörejä pääsemään asiakkaan pään sisään. Fox on kouluttanut Suomen johtavia yrityksiä Koneesta Caverioniin.

Oli aika, kun Suomessa parjattiin insinöörejä. Valtiomies J.V. Snellman pohti 1800-luvun loppupuolella julkisesti, onko näistä tekniikan ammattilaisista kansakunnalle mitään iloa.

”Insinööriä ei kukaan yksityinen ole vielä koskaan täällä tarvinnut”, ärtynyt senaattori kirjoitti yhteiskuntakriittisessä Litteraturbladet-julkaisussa.

Toistasataa vuotta myöhemmin Suomi on insinöörien luvattu maa.

Vaikka alan työttömyys on kasvanut Nokian huippuvuosista, insinöörejä koulutetaan täällä suhteellisesti enemmän kuin muissa teollisuusmaissa. Määrät ovat vain kasvaneet viime vuosina.

Ammattikunta on pääministeri Juha Sipilää (kesk) myöten vakiinnuttanut paikkansa yhteiskunnan tukipilarina.

Jotain silti puuttuu. Suomalainen insinööri on tunnetusti jäyhä. Ei mikään myyntimies.

”Ruotsi on kauppiaiden maa, Suomi insinöörien”, kiteytti länsinaapurissa vuosia asunut vienninedistämislaitos Finpron myyntijohtaja Kimmo Pekari (HS 13.7.2014).

Sami Kero / HS
”Tekniset kaverit tarvitsevat pehmeitä taitoja”, sanoo konsultti Kevin Fox.
”Tekniset kaverit tarvitsevat pehmeitä taitoja”, sanoo konsultti Kevin Fox.

Brittikonsultti Kevin Foxin tehtävä on saada suomalaiset insinöörit myymään.

Hänen yhtiönsä Business Linked Teams on tehnyt Suomessa 15 vuotta töitä päästäkseen insinöörien pään sisään. Koulutuksia on järjestetty ainakin 600. Asiakaslistalla ovat alan johtavat yritykset kuten Kone, Wärtsilä, Outotec ja Konecranes.

Marraskuussa Fox saapui Lontoosta Helsinkiin kouluttamaan kiinteistötekniikkapalveluja tarjoavan Caverionin Suomen johtoryhmää. Pääasiassa insinöörejä hekin.

”Suomalaiset insinöörit ovat teknisesti erinomaisia, minkä takia moni suomalaisyritys menestyy maailmalla niin hyvin. Me haluamme opettaa heille myös ihmissuhdetaitoja. Insinöörin täytyy asettautua asiakkaan kenkiin ja todella nähdä maailmaa tämän vinkkelistä”, Fox sanoo.

Se ei ole helppoa, hän lisää. Fox työskenteli itse seitsemän vuotta ilmailualan insinöörinä, joten tietää mistä puhuu.

”Tekniikan maailmaan uppoutuneelle voi olla hankalaa kertoa asiakkaalle, mikä itse asiassa on se lisäarvo, josta hän maksaa.”

Ongelma ei koske vain Suomea, Fox lohduttaa.

”Kaikki tekniset kaverit Meksikosta Lähi-itään tarvitsevat apua asiakkaiden ja niin sanottujen pehmeiden taitojen kanssa. Siitä ehkä puhutaan täällä enemmän, koska teillä on niin suuri insinöörikeskittymä.”

Fox on tehnyt kaksi vuotta töitä Caverionin kanssa. Takana on noin 40 koulutusta, edessä vielä ainakin saman verran.

Brittikonsultti on ollut tyytyväinen edistykseen. Vuorovaikutusopit ja asiakkaan ymmärtäminen ovat iskostuneet tekniikkanikkareiden päähän kiitettävällä vauhdilla: ”Lamppu ei aina syty heti, mutta kehitys on nopeaa. Suomalaisinsinöörit ovat kuin sieniä, he suhtautuvat oppimiseen vakavasti.”

Konkreettisesti oppiminen näkyy Foxin mukaan jo Caverionin Norjan ja Saksan myyntiluvuissa. Palaute asiakkailta on myös kuulemma ollut hyvää.

Myös Caverionin henkilöstöjohtaja Merja Eskolan mukaan Foxin koulutuksesta on ollut yhtiölle hyötyä. Eskola on itsekin parannellut vuorovaikutustaitojaan brittikonsultin opissa.

”On olennaista, ettei asiakkaalle myydä vain teknisiä ominaisuuksia vaan nimenomaan sitä arvoa. Tämän ymmärtäminen ei välttämättä ole kauhean lähtökohtaista tekniselle ihmiselle.”

Caverionin insinöörejä koulutetaan ymmärtämään asiakasta hyvin käytännönläheisillä tavoilla. Insinöörit esimerkiksi harjoittelevat palvelujen myyntiä toisilleen.

”Pyrimme vaikuttamaan käyttäytymiseen, muuttamaan ihmisten asennetta. Se tarkoittaa, että täytyy harjoitella todella paljon ja saada välitöntä palautetta.”

Caverionin Suomen ja Ruotsin yksiköt käynnistelevät koulutusohjelmaansa tämän syksyn aikana. Ensi vuonna tulevat vielä Tanska, Itävalta ja koko Itä-Euroopan alue.

Norjassa ja Saksassa, missä Foxin koulutus aloitettiin ensimmäisenä, henkilöstön tyytyväisyys on Eskolan mukaan jo kasvanut selkeästi.

”Olemme saaneet myös vietyä paremmin elinkaarisopimuksia läpi. Tosin neuvottelut tällaisissa projekteissa ovat aina pitkiä”, Eskola toteaa.

Elinkaarisopimus tarkoittaa, että Caverion suunnittelee esimerkiksi uuden koulun kaikki audiovisuaaliset ja tekniset ratkaisut, asentaa ne ja ylläpitää niitä seuraavat 30 vuotta.

Se on suunta, mihin Caverion haluaa toimintaansa viedä. Ja siinä on olennaista, että insinööri ymmärtää asiakasta.

”Enää ei myydä jotain sähköasennusta tai omaa pientä viipaletta, vaan pitää nimenomaan pystyä perustelemaan asiakkaalle, minkä takia laajempi kokonaisuus on parempi. Sellaista ei ole ennen kauheasti ollut.”

Lisäarvon kommunikointi asiakkaalle on koko ajan tärkeämpää, kun ostajalla on entistä harvemmin tekninen tausta.

”Tämä ei ole yksin Caverionin haaste. Muissakin teknisluonteisissa yrityksissä jokainen on vähän myynyt sitä omaa kapeaa aluettaan.”

Insinöörin kyky asettua asiakkaan saappaisiin korostuu taantumassa, uskoo Merja Eskola. Myyjän taito mitataan vaikeina aikoina, hän sanoo: ”Kun menee hyvin, tulee välillä mieleen, tarvitseeko edes yrittää myydä. Nyt täytyy pystyä miettimään, mikä on asiakkaan vinkkelistä se ratkaiseva tekijä.”

Fox on samaa mieltä.

”Tuotteen, prosessin ja asiakkaan onnistunut naittaminen tekee suomalaisesta insinööristä erittäin tehokkaan”, brittikonsultti myhäilee.

”Ja muista, että tästä insinööristä voi tulla keskijohtoa, ylintä johtoa ja lopulta vaikka pääministeri nimeltä Juha.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat