Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan vientiteollisuus kurittaa Suomen teräsvalmistajia: ”Olemme kärsineet markkinaosuuksien menetyksestä Yhdysvalloissa”

Talous
 
Antti Johansson / HS
Outokummun Klaus Grönvall (vas.) ja Markku Suontie työskentelivät Kemin kaivoksella syyskuussa 2012.
Outokummun Klaus Grönvall (vas.) ja Markku Suontie työskentelivät Kemin kaivoksella syyskuussa 2012. Kuva: Antti Johansson / HS
Fakta

Terästeollisuudesta katoaa työpaikkoja

 Suomessa metallienjalostuksessa työskentelee noin 12 000 ihmistä, heistä 8 500 terästeollisuudessa.

 Outokumpu, SSAB ja Ovako ovat irtisanoneet väkeään murroksen takia.

 Euroopassa on kadonnut 85 000 työpaikkaa terästeollisuudesta vuoden 2008 jälkeen, Britanniassa 5 000 parissa viikossa.

 Vuonna 2000 maailmassa tuotettiin 800 miljoonaa tonnia terästä, nyt tuotanto on yli 1 600 miljoonaa tonnia.

 Lähteet: TEM, World Steel Association, The Guardian.

Vasaroiden kilke ja hitsauspillien sihinä on vaimentunut Kiinan rakennustyömailla. Ei niin paljon, että Kiinassa näyttäisi eurooppalaisten silmiin jotenkin hiljaiselta – mutta niin paljon, että siitä on tullut monelle eurooppalaiselle teräsalan yritykselle kohtalonkysymys.

Esimerkiksi lokakuussa brittiläinen teräsyhtiö Caparo Industries hakeutui konkurssiin, mikä uhkasi suoraan 1 700 ihmisen työpaikkaa. Britanniassa terästyöpaikkoja on kadonnut niin paljon ja niin nopeasti, että maa pyysi Euroopan unionia järjestämään asiasta erillisen kriisikokouksen marraskuussa.

Rautaisesti ei mene suomalaisellakaan terässektorilla: kolmesta tuottajasta kaksi käy parhaillaan yt-neuvotteluja. Ja kolmannesta – Outokummusta – on vähennetty tuhansia työpaikkoja viime vuosina, kertoo EU-kokoukseen osallistunut työ- ja elinkeinoministeriön TEM:n toimialajohtaja Kirsti Loukola-Ruskeeniemi.

Kai Tirkkonen
Outokummun teräsrullia Tornion tehtaalla.
Outokummun teräsrullia Tornion tehtaalla.

Vaikka selityksiä vaikeuksiin on monia, koko terästeollisuuden ympärillä leijuu valtava globaali, Kiinan ajama murros. Kiinan osuus maailman terästuotannosta on tänään yli puolet, kun vuonna 2003 se oli alle neljännes.

Kun Kiinan talouskasvu alkoi hiipua, markkinoilla huomattiin valtava ylituotanto-ongelma, jota Kiina purkaa vientiä lisäämällä ja hyvin aggressiivisella hinnoittelulla. Tänä vuonna Kiinan teräsvienti on kasvanut yli neljänneksellä, viime vuonna kasvua oli 51 prosenttia.

”Kaikki mitä tiedämme työvoiman ja raaka-aineiden hinnasta, kyse on dumppauksesta. Tämä on selvä markkinahäiriö”, sanoo Metallinjalostajat Ry:n toimitusjohtaja Kimmo Järvinen.

Myös Maailman kauppajärjestö WTO ja EU:n komissio ovat eri yhteyksissä linjanneet, että Kiina ei pelaa reilua peliä teräsmarkkinoilla. Viime keväänä komissio läimäisi Kiinalle 25 prosentin polkumyyntitullin ruostumattoman teräksen kylmävalssatuille tuotteille.

Outokummun viestintä- ja markkinointijohtaja Saara Tahvanainen toteaa, että komission polkumyyntitulli puri: kyseisten kiinalaistuotteiden myynti Euroopassa romahti lähelle nollaa prosenttia aiemmasta lähes 10 prosentin osuudesta.

Sitähän olisi voinut vaikka vähän juhlia – hyvä EU, kiinalaisia köniin!

Mutta kiinalainen teräs alkoi virrata kiihtyvässä tahdissa Pohjois-Amerikkaan, jossa Outokumpu on myös suuri peluri.

”Olemme kärsineet markkinaosuuksien menetyksestä Yhdysvalloissa”, Tahvanainen sanoo.

Outokumpu on ilmoittanut yhteensä 3 500 ihmisen irtisanomisista kolmen viime vuoden aikana. Yhtiön pörssiarvosta on kadonnut yli 90 prosenttia syksyn 2010 jälkeen. Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta sai potkut lokakuun lopussa.

Antti Johansson / HS
Näkymä Outokummun kaivoksesta Kemissä.
Näkymä Outokummun kaivoksesta Kemissä.

Koska suuret firmat pelaavat globaalilla areenalla, yksittäisen tuoteryhmän polkumyyntitullit eivät EU:n teräsyhtiöitä pelasta. Suuri kuva on se, että teräksen maailmanmarkkinahinta on merkittävästi alemmalla tasolla kuin neljä vuotta sitten.

Toimitusjohtaja Kimmo Järvinen muistuttaa, että Kiinan lisäksi lukuisat maat Venäjältä Brasiliaan ja Yhdysvalloista Saudi-Arabiaan ovat harjoittaneet jonkinlaista protektionismia oman tuotantonsa suojelemiseksi viime vuosina.

Kiinan vaikutus markkinoihin on kuitenkin ollut suurin, eikä lähitulevaisuus lupaa parempaa. Kiinan oma teräskysyntä on vähentynyt tänä vuonna lähes kuusi prosenttia, ja sen ennakoidaan laskevan myös ensi vuonna. Kiinan rauta- ja teräsyhdistyksen mukaan myös tuotanto on vähentynyt parilla prosentilla.

Kiina kiistää, että sen yritykset dumppaisivat tuotteitaan maailmalle. Kiinan kauppaministeriön mukaan halvemmat hinnat ovat mahdollisia esimerkiksi rautamalmin alhaisten markkinahintojen vuoksi.

Kiinalaisen Global Times -lehden mukaan kiinalaisia terästuotteita vastaan on tällä hetkellä käynnissä ainakin 21 erilaista dumppaussyytösjuttua.

Euroopan unionille Kiinan kanssa nahistelu on ongelmallista. Samalla kun terästeollisuuden säilyttämistä pidetään tärkeänä, merkittävä määrä yrityksiä hyötyy halvasta teräksestä. Kauppasotien käynnistä ei yleensä hyvää seuraa.

Metallinjalostajien toimitusjohtaja Kimmo Järvinen sanoo kyllästyneensä puheeseen, jonka mukaan ”alhaisen jalostuksen” tuotanto voitaisiin kokonaan antaa kehittyville maille. Joidenkin argumenttien mukaan tällöin korkeammalle kehittyneet maat voisivat hoitaa hienommat tuotteet.

Järvisen mukaan tällainen ajattelu ajoi esimerkiksi Nokian ahdinkoon. Luultiin, että olisi mahdollista siirtää bulkkitavaran kuten kännykänkuorten valmistus Aasiaan, mutta samalla pitää arvoketjun yläpää Suomessa.

”Sellainen on älyllistä epärehellisyyttä. Aasialaiset ovat fiksuja, ja pikkuhiljaa koko valmistus siirtyy sinne. Tämä on uhkakuva myös terästeollisuudessa”, Järvinen sanoo.

Eurooppalaisia teräsfirmoja suivaannuttaa sekin, että unionin ulkopuolisissa maissa ei noudateta yhtä tiukkoja ympäristö- ja ilmastonormeja kuin Euroopassa. Vaikka firmat sitoutuvat EU:n ilmastotavoitteisiin, ne myös kärsivät, kun joutuvat toimimaan maailman mallioppilaina.

Outokummun Tahvanainen viittaa selvityksiin, joiden mukaan Kiinassa terästä tuotetaan jopa kolminkertaisilla päästömäärillä Eurooppaan verrattuna. Hänen mukaansa Outokumpu on sijoittanut vuosikymmenessä 400 miljoonaa euroa tuotantonsa vihertämiseen.

Vaikka EU tuntuu olevan eurooppalaisten firmojen puolella, unionin otteita oman teollisuuden suojaamiseksi pidetään liian hitaina aggressiivisesti muuttuvassa markkinatilanteessa.

Jotkut kutsuivat EU:n marraskuista teräskokousta hätäkokoukseksi, toiset kriisikokoukseksi ja kolmannet miedommin ylimääräiseksi kokoukseksi. Britanniassa ay-väki tuomitsi tapaamisen suureksi pettymykseksi.

Mitä sillä saatiin aikaan, päätettiinkö jotain? ”Ei. Paitsi jatkokokouksesta”, summaa kokouksessa Suomea edustanut TEM:n Loukola-Ruskeeniemi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat