Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntolaina halpenee edelleen – näin ohjauskorkojen muutokset vaikuttavat ihmisten arkeen

Talous
 
Kimmo Taskinen / HS
Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Euron arvo lähestyy dollaria ja osakekurssit nousevat jälleen kohti korkeuksia. Tämä kaikki vain sen vuoksi, että Euroopan ja Yhdysvaltain keskuspankeilta odotetaan liikkeitä.

Markkinoiden tilanne on jo valmiiksi eriskummallinen. Monet korot ovat miinuksella. Arvopaperien hinnat heilahtelevat voimakkaasti keskuspankkiirien pelkkien puheiden vuoksi. Tämä kaikki vaikuttaa myös asuntolainan maksajaan, matkailijaan ja piensijoittajaan.

OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen uskoo, että EKP laskee torstain korkokokouksessa omaa jo miinuksella olevaa talletuskorkoaan vielä 0,1 prosenttiyksikköä.

”Sen lisäksi EKP saattaa laajentaa arvopapereiden osto-ohjelmaansa”, Heiskanen sanoo.

Toimilla se yrittää saada rahan ja investoinnit liikkeelle, Euroopan talouden vauhtiin.

Yhdysvaltain Fedin sen sijaan uskotaan nostavan jo seitsemän vuotta lähes nollassa ollutta ohjauskorkoa.

HS kysyi asiantuntijoilta, miten ohjauskorot vaikuttavat suomalaisten arkeen.

 Asuntolainojen korot laskevat

Odotus EKP:n koron laskusta sysäsi asuntolainojen yleisimmät viitekorot euriborit uuteen alamäkeen jo syksyllä. Viime viikon lopulla kuuden kuukauden euribor ja kaikki sitä lyhyemmät korot olivat miinuksella. 12 kuukauden euriborkin oli enää niukasti plussan puolella eli 0,06 prosenttia.

Vanhoissa asuntolainoissa miinusmerkkinen viitekorko vähennetään marginaalista eli monien vanhojen asuntolainojen kokonaiskorko on jo lähellä nollaa. ”Markkinoiden odotus on, että 12 kuukauden euriborkin laskee nollan tuntumaan. Rahallisesti näillä muutoksilla ei ole asuntolainan ottajalle kovin suurta merkitystä”, Heiskanen sanoo.

Uusien asuntolainojen ehtoihin on yleensä kirjattu, että lainasta maksetaan korkoa vähintään marginaalin verran eli miinukselle painunut ohjauskorko ei pienennä kokonaiskorkoa.

Pitkät markkinakorot ovat myös poikkeuksellisen matalia. Nyt voi olla hyvä hetki harkita osaan lainasta pitkää kiinteää korkoa. OP-ryhmästä sai viime viikolla kymmeneksi vuodeksi kiinteän koron noin kahden prosentin tasolla.

 Vahva euro on mennyttä

Odotus korkojen noususta Yhdysvalloissa ja laskusta Euroopassa on jo näkynyt valuuttakursseissa. Pääomaa virtaa parempien korkojen perässä dollarisijoituksiin, mikä on heikentänyt euroa suhteessa dollariin.

OP:n Heiskanen uskoo, että pian voidaan olla tilanteessa, jossa vaihtokurssi on tasan yksi. Perjantaina eurolla sai enää 1,06 dollaria. Vielä neljä vuotta sitten eurolla sai melkein puolitoista dollaria. Vuosi sitten eurolla sai 1,3 dollaria.

”Keskuspankkien toimia ei ole vielä ihan kokonaan huomioitu markkinoilla eli voisi ajatella, että euro vielä heikkenee”, Heiskanen sanoo.

Euron heikkeneminen köyhdyttää eurooppalaista matkailijaa, jos matkakohde on Euroopan ulkopuolella. Myös tuontitavarat voivat kallistua.

Suomen taloudelle euron heikkeneminen on kuitenkin loistava uutinen. Suomalaisten tuotteiden kilpailukyky Euroopan ulkopuolella paranee, kun euro heikkenee.

”Se auttaa jonkin verran näissä kilpailukykytalkoissa.”

 Korkopäätökset kannattelevat osakkeita

Osakekurssit ovat nousseet tänä vuonna Helsingin pörssissäkin 13 prosenttia, vaikka Kiinan talouteen liittyvä epävarmuus söi maailman pörssien arvosta ison osan kesän ja alkusyksyn aikana. Vuoden alussa osakkeita siivitti EKP:n arvopaperien osto-ohjelma.

Lokakuun alussa osakkeet lähtivät uuteen nousuun. Selitys oli jälleen EKP:ssa. Pääjohtaja Mario Draghi sanoi lokakuun korkokokouksen yhteydessä, että pankki on valmis tukemaan Euroopan kasvua uusilla toimilla. Pelkkä puhe riitti.

”Markkinoiden riskinottohalukkuus on lisääntynyt. Matalille koroille etsitään vaihtoehtoja ja se näkyy osakkeissa”, työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula sanoo.

Mursulan mielestä osakemarkkinat niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa ovat jo ottaneet huomioon odotetut toimet. Jos Fed jättäisi korot ennalleen, yllätys voitaisiin tulkita kielteisesti.

”Markkinoilla voitaisiin ajatella, että Fedillä on tiedossa jotain taloutta koskevia kielteisiä uutisia”, Mursula sanoo.

 Korkorahaston riski kasvaa

Suomalaisilla on paljon rahaa matalariskisiin velkakirjoihin sijoittavissa korkorahastoissa, koska yleensä niitä pidetään matalan riskin sijoituskohteina. Korkorahastot ovat tuottaneet hyvin niin kauan kuin korot ovat laskeneet. Aina kun korot laskevat, vanhojen korkeakorkoisempien joukkolainojen arvo nousee.

OP:n Heiskasen mukaan tästä eteenpäin matalan riskin korkosijoittajalle voi olla luvassa ankeita aikoja.

”Jos EKP:n toimet onnistuvat, eli talouskasvu piristyy, pitkät korot lähtevät nousuun. Se tarkoittaisi nykyisten korkosijoitusten arvon laskua”, hän sanoo.

Riskitöntä tai edes matalariskistä tuottoa ei nyt saa oikein mistään. Korkoihin voi sijoittaa myös suuremmalla riskillä ja paremmalla tuotto-odotuksella. Varainhoitajien valikoimissa on esimerkiksi yritysten joukkolainoihin sijoittavia rahastoja tai erilaisia strukturoituja sijoitustuotteita. Korkea tuotto-odotus tarkoittaa myös korkeaa riskiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat