Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OP leikkaa hiilisijoituksiaan – ”Tämä on meidän panoksemme”

Talous
 
Esa Syväkuru / HS
Lähes tuhat ihmistä osoitti mieltään ilmastonmuutosta vastaan sunnuntaina Helsingissä.
Lähes tuhat ihmistä osoitti mieltään ilmastonmuutosta vastaan sunnuntaina Helsingissä. Kuva: Esa Syväkuru / HS

Finanssikonserni OP vähentää sijoituksiaan hiiliyhtiöihin. Maanantaina alkavan Pariisin ilmastokokouksen alla julkaistussa tiedotteessa yhtiö kertoo haluavansa osallistua ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

”Olemme miettineet ja valmistelleet asiaa pitkään. Kyseessä on meidän panos aktiiviseen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toimintaan”, kertoo OP:n vastuullisen sijoittamisen johtaja Mika Leskinen.

”Pariisin kokous on alkamassa, ja katsomme että tälle päätökselle on sekä taloudelliset että vastuullisuuteen liittyvät perusteet.”

OP ei enää sijoita hiiliyhtiöihin, joilla ei ole ”esittää uskottavaa suunnitelmaa omien ilmastovaikutustensa pienentämiseksi”.

Yhtiön mukaan se tarkoittaa esimerkiksi suoria sijoituksia kaivosyhtiöihin, jotka eivät aio merkittävästi rajoittaa hiilituotantoaan. Sen lisäksi sijoituksista rajataan pois energiayhtiöt, joiden hiilen käyttö on suurta.

Päätökset siitä, mitä yhtiöitä suljetaan pois, tehdään ensi vuoden aikana. Leskinen sanoo, että OP:lla on sijoituksia vain muutamassa hiilikaivosyhtiössä. Hiiltä käyttäviä sähköyhtiöitä on useampia.

”Kaiken kaikkiaan sijoitusten ulkopuolelle rajataan varmasti useita kymmeniä yhtiöitä. On hyvä muistaa, että ilman tätä päätöstä hiiliyhtiöitä voisi tulevaisuudessa olla enemmän. Nyt varmistetaan, ettei näin käy.”

Sitran asiantuntija Janne Peljo katsoo, että OP:n päätös on linjassa finanssimaailman trendin kanssa.

Pohjoismaissa on nyt kolme pankkia, SEB, Nordea ja OP, jotka ovat leikanneet hiilisijoituksiaan tai niiden rahoitusta. Maailmalla moni suuri eläkesijoittaja sekä finanssiyhtiö on toiminut samoin.

”Tämä on osa pitkää kehityskulkua, jossa pankit vetävät rahoitustaan korkeita ilmastoriskejä sisältäviltä yrityksiltä.”

Niin sanottu hiilikupla on noussut kuluneen vuoden aikana entistä vahvemmin sijoittajien agendalle. Muun muassa Englannin keskuspankin pääjohtaja Mark Carney on varoitellut asiasta ahkerasti.

Hiilikupla tarkoittaa, että öljyyn ja muihin fossiilisiin energialähteisiin perustuvien yhtiöiden markkina-arvo on laskettu pitkälti sen mukaan, että kaikki niiden omistamat fossiilivarannot käytetään.

Jos ilmaston lämpeneminen halutaan pysäyttää kahteen asteeseen, valtaosa maailman tunnetuista fossiilisen energian varannoista täytyy jättää käyttämättä. Siinä tapauksessa yhtiöt ja niiden osakkeet saattavat olla yliarvostettuja, ja niillä voi olla edessään arvon romahdus.

Peljon mielestä pohjoismaisten pankkien linjauksissa on kyse osittain pelkästä symboliikasta, koska hiilisijoitukset ovat täällä niin pieniä. Toisaalta päätökset kertovat pankkien muuttuneesta asenneilmapiiristä.

”Hiiltä tuottavissa ja polttavissa yhtiöissä nähdään selkeästi taloudellisia sekä imagollisia riskejä. Tulevaisuudessa entistä useampi yhtiö tulee vetämään sijoituksensa pois.”

Se voi Peljon mielestä alkaa näkyä pian hiilikaivosyhtiöiden rahoituksen kiristymisessä. Kun pääomakustannukset nousevat, se tulee vaikeuttamaan myös uusien investointien toteuttamista.

”Tämä on mekanismi, jonka kautta hiilienergian tuotanto tulee pitkällä aikavälillä jossain määrin vaikeutumaan tai ainakin menettämään kannattavuuttaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat