Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OP vähentää ensi vuonna hiilisijoituksiaan

Talous
 

Finanssikonserni OP vähentää sijoituksiaan hiiliyhtiöihin. Maanantaina alkaneen Pariisin ilmastokokouksen alla julkaistussa tiedotteessa yhtiö kertoo haluavansa osallistua ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

”Olemme miettineet ja valmistelleet asiaa pitkään. Kyseessä on panoksemme aktiiviseen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toimintaan”, kertoo OP:n vastuullisen sijoittamisen johtaja Mika Leskinen.

OP ei enää sijoita hiiliyhtiöihin, joilla ei ole ”esittää uskottavaa suunnitelmaa omien ilmastovaikutustensa pienentämiseksi”.

OP:n mukaan se tarkoittaa esimerkiksi suoria sijoituksia kaivosyhtiöihin, jotka eivät aio merkittävästi rajoittaa hiilentuotantoaan. Sen lisäksi sijoituksista rajataan pois energiayhtiöt, joiden hiilen käyttö on suurta.

Päätökset siitä, mitä yhtiöitä suljetaan pois, tehdään ensi vuoden aikana. Leskinen sanoo, että OP:lla on sijoituksia vain muutamassa hiilikaivosyhtiössä. Hiiltä käyttäviä sähköyhtiöitä on useampia.

”Kaiken kaikkiaan sijoitusten ulkopuolelle rajataan varmasti useita kymmeniä yhtiöitä.”

Sitran asiantuntija Janne Peljo katsoo, että OP:n päätös on linjassa finanssimaailman trendin kanssa.

Pohjoismaissa on nyt kolme pankkia, SEB, Nordea ja OP, jotka ovat leikanneet hiilisijoituksiaan tai niiden rahoitusta. Maailmalla moni suuri eläkesijoittaja ja finanssiyhtiö on toiminut samoin.

”Tämä on osa pitkää kehityskulkua, jossa pankit vetävät rahoitustaan korkeita ilmastoriskejä sisältäviltä yrityksiltä.”

Peljon mielestä pohjoismaisten pankkien linjauksissa on kyse osittain pelkästä symboliikasta, koska hiilisijoitukset ovat täällä niin pieniä. Toisaalta päätökset kertovat pankkien muuttuneesta asenneilmapiiristä.

”Hiiltä tuottavissa ja polttavissa yhtiöissä nähdään selkeästi taloudellisia sekä imagollisia riskejä. Tulevaisuudessa entistä useampi yhtiö vetää sijoituksensa pois.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat