Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luutuneet käsitykset kehityksen este

Talous
 

Maailmanpankki työllistää eri tieteenaloilta tuhansia tohtoreita, jotka tietävät kaiken riisintuotannosta malarian torjumiseen. Tekninen osaaminen on elintärkeää taistelussa köyhyyttä vastaan.

Ainakin yhtä tärkeitä ovat ajatukset, sanoo pankin pääekonomisti Kaushik Basu. Hän siteeraa brittiläistä taloustieteilijää John Maynard Keynesia 1930-luvulta: ”Käytännön miehet, jotka uskovat olevansa riippumattomia teoreettisista vaikutteista, ovat usein jonkun edesmenneen talousajattelijan orjallisia jäljittelijöitä.”

Yliopistossa Basu muistelee pitäneensä lausetta lähinnä itsetietoisena kehuskeluna.

”Vakuutuin kuitenkin ajatuksesta täysin aloitettuani työt Intian hallituksessa ja myöhemmin Maailmanpankissa.”

”Kun istuu alas eri maiden päättäjien kanssa, huomaa nopeasti, että luutuneet käsitykset heidän päässään ovat suurin este kehitykselle.”

Basun oma heimo, taloustieteilijät, on ollut keskeisessä roolissa näiden yhteiskuntaa ohjaavien ajatusten synnyttämisessä.

Toisen maailmansodan jälkeen taloustiede politisoitui vahvasti, Basu kertoo. Poliittinen ilmatila oli ensin valtion tärkeyttä painottavilla keynesiläisillä. 1970-luvulta lähtien tilaa otti vapaita markkinoita korostava aate, joka henkilöityi Milton Friedmanin ja Friedrich von Hayekin kaltaisiin ajattelijoihin.

Myös Maailmanpankki ryvettyi kiistoissa. Basun tehtävässä 1990-luvulla työskennellyt nobelisti Joseph Stiglitz on syyttänyt pankkia köyhiä polkevasta talouspolitiikasta.

”Taloustiede oli noina vuosikymmeninä hyvin oikeistolaista. Nyt tieteen valtavirta on paljon maltillisempi ja ääripäät on marginalisoitu. Se koskee myös vasemmistolaisia, joiden ajatukset esimerkiksi kannustimista ovat hyvin hataria.”

Ekonomistien keskuudessa vallitsee Basun mukaan nykyään konsensus monista asioista.

”Kuten siitä, että taantumassa pitää elvyttää, mutta velanottoa ei voi jatkaa loputtomiin.”

Tai siitä, että markkinat ovat äärimmäisen tärkeitä, mutta valtiolla on myös iso rooli.

”Markkinatalous on tärkeä kasvun ja tehokkuuden ajuri, mutta se ei juuri reagoi puutteeseen tai epätasa-arvoon.”

Esimerkkinä Basu viittaa maanmiehensä, nobelisti Amartya Senin työhön Bengalin nälänhädästä. Miljoonia intialaisia kuoli ruoan puutteeseen vuonna 1943. Sen on osoittanut, että syötävää oli riittävästi, mutta köyhillä ei ollut siihen varaa.

Taloustiede ei toki ole tänäkään päivänä epäpoliittista, Basu sanoo, mutta suuret ideologiset kiistat ovat hiipuneet.

Modernin teknologian mahdollistama valtavien tietomäärien keräys yhdistettynä analyyttiseen taloustieteeseen avaa uusia mahdollisuuksia ymmärtää yhteiskuntaa.

”Julkisuudessa väitellään kyllä yhä, kuka on tai ei ole keynesiläinen. Tiede menee kuitenkin eteenpäin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat