Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmanpankin pääekonomisti HS:n haastattelussa: Rikkaat maat voisivat katkoa terrorismin juuret

Talous
 
Jukka Gröndahl / HS
Maailmanpankin pääekonomisti Kaushik Basu muistuttaa, että kehitysapua jakamalla rikkaat maat auttavat myös itseään.
Maailmanpankin pääekonomisti Kaushik Basu muistuttaa, että kehitysapua jakamalla rikkaat maat auttavat myös itseään. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Kuka?

Kaushik Basu

 Syntyi 9.1.1952 Intiassa. Taloustieteen tohtori London School of Economics -yliopistosta.

 Maailmanpankin pääekonomisti vuodesta 2012 alkaen. Maailmanpankki tukee kehitysmaiden kasvua antamalla niille rahallista ja teknistä tukea. Sen tavoite on kitkeä äärimmäinen köyhyys maailmasta.

 Basu on Cornellin yliopiston taloustieteen professori. Hän toimi aiemmin myös Intian hallituksen taloudellisena neuvonantajana.

Viime viikkoina lähes 250 ihmistä on kuollut ja satoja loukkaantunut terrori-iskuissa Malissa, Nigeriassa, Ranskassa ja Libanonissa.

Terrorismin kitkeminen on noussut entistä vahvemmin globaalin asialistan kärkeen. Maailmanpankin pääekonomistin Kaushik Basun mukaan kehityspolitiikan tulisi olla tässä projektissa olennaisessa osassa.

”Ennen tavattiin ajatella, että siinä on kyse vain muiden auttamisesta. Rikas maailma alkaa nyt toivottavasti ymmärtää, että pelissä on myös sen oma etu.”

Maailma on pieni paikka, Basu muistuttaa.

”Jos jätämme kaukaiset maat rypemään kurjuuteensa, ongelmat saapuvat ennen pitkää rannoillemme.”

Kehitysapuun kannattaa siis panostaa myös taloudellisesti vaikeina aikoina, Basu sanoo. Hän valittelee, että siitä leikataan usein ensimmäisenä.

Tutkimusten mukaan köyhyydellä ei ole vahvaa välitöntä yhteyttä radikalisoitumiseen. Monella terroristilla, myös Pariisin iskujen pääsuunnittelijalla, on keskiluokkainen tausta.

Artikkeliin liittyvät

Basu kuitenkin painottaa, että epätasa-arvoiset yhteiskunnat, joissa isolla joukolla ihmisiä ei ole mahdollisuuksia vaurastua, ovat hedelmällistä maaperää ääriliikkeille.

”Terrorismin juuret ovat syvät ja moninaiset, mutta taloudellinen puoli on vahvasti läsnä.”

Useiden selvitysten mukaan terroristijärjestöt – esimerkiksi Nigerian Boko Haram, Kenian al-Shabaab ja Lähi-idän Isis – houkuttelevat köyhyydessä eläviä lupauksella paremmasta elämästä.

”Nuori ja näköalaton ihminen on helppo saalis”, ulkoministeriön tilaisuuteen Helsinkiin äskettäin saapunut Basu sanoo.

”Jos syrjäytyneet ihmisryhmät saadaan osaksi yhteiskuntaa, heitä on vaikeampi värvätä ääriliikkeisiin.”

Pariisin terrori-iskujen iskujen jälkeen länsimaissa on esiintynyt merkkejä tiukemmasta linjasta esimerkiksi turvapaikanhakijoihin. Retoriikka koventuu, ja jännitteet lisääntyvät.

Basu pelkää valtioiden käpertyvän sisäänpäin sen sijaan, että ne tarttuisivat entistä kunnianhimoisemmin maailman ongelmiin. Korkeammat muurit rikkaan ja köyhän maailman välillä toisivat hetkellistä lohtua, mutta ruokkisivat pidemmän aikavälin vaaroja, Basu sanoo.

”Ihmiset, raha ja ajatukset liikkuvat. Emme voi sulkea itseämme maailmalta. On oman intressimme mukaista puuttua sen epäkohtiin.”

Yksi keskeinen epäkohta on ilmastonmuutos.

Basun mukaan äärimmäisen köyhyyden kääntyminen kasvuun globaalilla tasolla on mahdollista, jos ilmaston lämpenemistä ja sen tuomia rajuja sääilmiöitä ei kyetä hillitsemään.

”Se on aito ongelma. Olemme havainneet tällaista kehitystä jo yksittäisissä maissa.”

Samalla kasvaisi myös terrorismin uhka, sanoo Basu. Kuivuudet ja tulvat ajavat ihmisiä maaseudulta ylikuormittuneisiin kaupunkeihin, joista tulee ruutitynnyreitä.

Näin kävi esimerkiksi Syyriassa. Vuonna 2006 alkoi neljä vuotta kestänyt, ilmastonmuutoksen aiheuttama historiallisen paha kuivuus. YK:n mukaan ainakin 800 000 maanviljelijää menetti elantonsa. 2–3 miljoonaa ihmistä ajautui äärimmäiseen köyhyyteen, ja sadattuhannet pakenivat maalta kaupunkeihin.

Basu arvioi, että vastaavat tilanteet paljon suuremmassa mittakaavassa ovat vaarana erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Ilmastonmuutos yhdistettynä tarpeeseen parantaa nopeasti kasvavan väestön elintasoa on valtava haaste.

”Ellemme keksi ongelmiin ratkaisua, ne palaavat kummittelemaan meille kymmenen tai viidentoista vuoden päästä”, Basu sanoo.

”Radikalisoitumisen uhka Afrikassa on todellinen, jos suuri joukko nuoria joutuu kasvamaan toivottomassa ympäristössä.”

Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton, Basu lohduttaa. Afrikka on ainoa manner, jossa työikäisten määrä suhteessa huollettaviin kasvaa. Talouskasvun perusta on siis vahva, kunhan nuoret vain saadaan työllistettyä.

Koko maailman tasolla työlle on tarvetta, koska noustuaan 60 vuotta työikäisten osuus maailman väestöstä kääntyi muutama vuosi sitten laskuun.

Basu visioi Afrikkaa ”maailman työvoimana”. Teknologia kehittyy vauhdilla, ja internetin välityksellä työskentely onnistuu miten kaukaa tahansa.

”Maailman vanhenevat ihmiset voivat hyötyä Afrikan nuorista. Kotimaassani Intiassa moni työskentelee ulkomailla toimiville yhtiöille. Afrikassa on valtavasti potentiaalia vastaavalle kehitykselle.”

Suurista maailmanlaajuisista haasteista huolimatta Basu on optimistinen. Enää alle kymmenen prosenttia maailman väestöstä elää äärimmäisessä köyhyydessä. Kolmen vuoden aikana 200 miljoonaa ihmistä on noussut kurjuudesta.

”Syytä juhlaan ei ole, koska 800 miljoonaa ihmistä köyhyysrajan alla on aivan liikaa. Tilanne on silti parantunut huomattavasti”, Basu pohtii.

Maailmanpankin tavoite, äärimmäisen köyhyyden kitkeminen vuoteen 2030 mennessä, siintää realistisempana kuin koskaan.

”Mutta vaikka saavutamme tavoitteen, eläminen 3–4 dollarilla päivässä on surkeaa. Tälläkin hetkellä valtava määrä ihmisiä elää juuri köyhyysrajan yläpuolella. He ovat seuraava suuri haasteemme.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat