Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan teollisuus yskii – marraskuun luvut huonoimpia vuosiin

Talous
 
JASON LEE / Reuters
Kiinan pääministeri Li Keqiang yrittää saada maan talouskasvun pysymään seitsemässä prosentissa.
Kiinan pääministeri Li Keqiang yrittää saada maan talouskasvun pysymään seitsemässä prosentissa. Kuva: JASON LEE / Reuters

Kiinan taloudesta kuuluu huonoja uutisia, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Maan teollisuuden ostopäällikköindeksi alitti marraskuussa ekonomistien odotukset ja jäi alimmalle tasolleen yli kolmeen vuoteen. Indeksi kuvaa taloudellista toimeliaisuutta ja ennustaa hyvin talouskasvua.

Tuoreiden lukujen valossa pääministeri Li Keqiangin virallinen tavoite, seitsemän prosentin talouden kasvuvauhti kuluvana vuonna, näyttää entistä epävarmemmalta. Tosin Kiinan virallisiin lukuihin on ylipäänsä syytä suhtautua suurella varauksella.

Niin tuotanto, uudet tilaukset, varastot kuin työllisyys heikkenivät marraskuussa edellisestä kuukaudesta. Kiinan teollisuudessa on valtavasti ylikapasiteettia ja velkaa, mikä rasittaa yrityksiä.

”Deflaatiopaineet kasvavat. Se pahentaisi entisestään yritysten velkaongelmaa ja voisi aiheuttaa noidankehän. Pekingin on nyt toimittava tehokkaasti palauttaakseen luottamuksen talouteen”, arvioi Bloombergille HSBC-pankin ekonomisti Qu Hongbin.

Deflaatio tarkoittaa yleisen hintatason systemaattista laskua.

Kiinan keskuspankki on leikannut korkojaan jo kuudesti tänä vuonna, mutta teollisuus yskii silti. Bloomberg Intelligencen ekonomistit Tom Orlik ja Fielding Chen arvioivat korkojen leikkauksen jatkuvan ensi vuoteen, minkä lisäksi hallitus tulee elvyttämään.

Teollisuuden yskiessä Kiinan palvelusektori kasvoi marraskuussa.

”Ottaen huomioon, että teollisuuden ylikapasiteettia leikataan edelleen, jakoo tulee jatkumaan ainakin ensi vuoden puoliväliin”, kommentoi China Minzu Securitiesin analyytikko Zhu Qibing Bloombergille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat