Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Diabeteksella rahaa tekevä Novo Nordisk on Tanskan Nokia: ”Voisimme myydä päiväannoksen insuliinia kahvikupin hinnalla”

Menestyvää yritystä luotsaava Lars Rebien Sørensen valittiin maailman parhaaksi toimitusjohtajaksi.

Talous
 
Fabian Bimmer / Reuters
Lars Rebien Sørensenin johtama Novo Nordisk menestyy keskittymällä insuliinituotteisiin.
Lars Rebien Sørensenin johtama Novo Nordisk menestyy keskittymällä insuliinituotteisiin. Kuva: Fabian Bimmer / Reuters
Fakta

Novo Nordisk

 Maailman suurin insuliininvalmistaja.

 Liikevaihto oli vuonna 2014 12 miljardia euroa, liikevoitto 3,6 miljardia euroa.

 Markkina-arvoltaan Pohjoismaiden suurin yritys. Markkina-arvo noin 108 miljardia euroa.

 40 000 työntekijää, joista 17 000 Tanskassa.

 Tuotteita myydään 180 maassa.

 Myynnistä vajaat 80 prosenttia tulee diabeteslääkkeistä.

 Tärkeimmät tuotteet: injektiolääkkeet Levemir ja Victoza. Tulevaisuuden toivo on Tresiba, pitkävaikutteinen insuliini, joka hyväksyttiin lokakuussa Yhdysvaltojen lääkemarkkinoille.

 Kilpailijoita: Sanofi, Eli Lilly ja Pfizer.

”Vaikutuksemme Tanskassa alkaa olla samaa luokkaa kuin Nokian vaikutus oli Suomessa. Se on itse asiassa aika pelottavaa”, sanoo lääkeyhtiö Novo Nordiskin toimitusjohtaja Lars Rebien Sørensen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Maailman huippujohtajat kohahtivat lokakuussa, kun Rebien Sørensen nousi Harvard Business Review’n (HBR) listauksessa maailman parhaaksi toimitusjohtajaksi ohi Amazonin Jeff Besosin.

Rebien Sørensenin vuodesta 2000 johtama Novo Nordisk hallitsee puolta maailman kasvavista insuliinimarkkinoista. Noin puolet maailman insuliinista valmistetaan yhtiön tuotantolaitoksilla pienessä Kalundborgin kaupungissa Länsi-Sjellannissa.

Tanskalainen yritys tekee rahaa diabeteksella. Elämäntapasairautena pidetty kakkostyypin diabetes yleistyy maailman vaurastuessa ja lihoessa. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan diabetes on vuonna 2030 maailmassa seitsemänneksi yleisin kuolinsyy.

Pelkästään taloudellisella tuloksellakin mitattuna Rebien Sørensen olisi ollut HBR:n listalla kuudes. Yritys tunnetaan kovana tuloksentekijänä ja osingonmaksajana.

Novo Nordiskin muista lääkeyrityksistä poikkeava liiketoimintasuunnitelma siis toimii. Lääkeyhtiöille epätyypillisesti se ei tee yritysostoja, vaan on linjannut kasvun tulevan orgaanisesti. Se on myös karsinut rönsyjä ja erikoistunut yhä tiukemmin insuliinituotteisiin. Lääkeyhtiöille on tyypillisempää kehittää useita eri lääkkeitä riskin hajauttamiseksi.

Listaykköseksi Rebien Sørensen nousi, koska listassa huomioitiin ensimmäistä kertaa yritysvastuu eli ympäristötoimet, sosiaalinen vastuu ja hallintotapa.

Artikkeliin liittyvät

Rebien Sørensenin maailman parhaaksi arvioitu näkemys yritysvastuusta perustuu oivallukseen yrityksen roolista yhteiskunnassa.

”Me olemme yksityinen, osakkeenomistajien hallitsema yritys. Meillähän ei todellakaan ole minkäänlaista demokraattista olemassaolon oikeutusta (legitimiteettiä). Siksi meidän täytyy käyttäytyä taiten.”

”Siksi meidän pitää olla varovaisia. Olemme Tanskassa niin iso taloudellinen voima, että voimme tulla vääristäneeksi prioriteetteja.”

Lääkejätin myynnistä vain 0,5 prosenttia tulee Tanskasta, jossa sillä on kuitenkin 17 000 työntekijää. Novo Nordisk on Tanskan kasvavan bioteknologia-alan kirkkain tähti.

Yrityksen insuliinimolekyylin mallisessa pääkonttorissa Kööpenhaminan pohjoispuolella palkataan koko ajan lisää työntekijöitä, mutta pienessä maassa rajat alkavat tulla vastaan.

Yhtiö tekee kovasti töitä houkutellakseen asiantuntijoita töihin Tanskaan ja lisätäkseen Kööpenhaminan–Malmön alueelle kasvaneen bioteknologiaryppään vetovoimaa.

Tulijoita arveluttaa maan tiukka maahanmuuttopolitiikka. Asiantuntija voisikin haluta muuttaa Tanskaan, mutta epävarmuus omasta ja perheen oleskeluluvista laimentaa intoa.

Rebien Sørensenin mukaan monimuotoisuus ja suvaitsevaisuus ovat tärkeitä luovuuden edellytyksiä, mutta ”suvaitsevaisuutta Tanskasta puuttuu”. Useat tanskalaiset suuryritykset ovat arvostelleet maan maahanmuuttopolitiikkaa, koska se niiden mukaan hidastaa jo kasvua.

Yritysvastuu on tanskalaisissa yrityksissä näkyvä osa strategiaa, eikä Rebien Sørenseninkään mielestä yritysvastuun ja yrityksen voitonteon välillä ole minkäänlaista ristiriitaa. Avain on tarpeeksi pitkä aikaväli.

”Bisneksen bisnes on bisnes, ei satunnainen hyväntekeväisyys. Yrityksemme tehtäväksi on määritelty taloudellinen kasvu ympäristö- ja sosiaalinen vastuu huomioon ottaen. Siksi yritysvastuutoiminnallamme on suora yhteys liiketoimintaamme.”

Millaista on Novo Nordiskin yritysvastuutoiminta?

Novo Nordiskin perustama, voittoa tavoittelematon World Diabetes Foundation on perustanut tuhansia diabetesklinikoita köyhiin maihin.

Lääkeyhtiöiden valtavirtaa vastaan Novo Nordisk luovii siinä, että se pitää rinnakkaislääkkeiksi muuttuneita lääkkeitään valikoimassaan. Kun alkuperäislääkkeen patenttisuoja poistuu, lääkettä voivat alkaa valmistaa muutkin halvalla. Lääkkeen alkuperäinen valmistaja ei ole yleensä kiinnostunut patentoimansa lääkkeen halpamarkkinoista, koska sen voi ajatella syövän kalliimman alkuperäislääkkeen voittoa.

”Voimme myydä päiväannoksen insuliinia kaikkialla maailmassa kahvikupin hinnalla. Esimerkiksi Brasiliassa annos maksaa kymmenen dollarisenttiä.”

Rebien Sørensenin mielestä se tukee yrityksen strategiaa.

”Ensinnäkin se legitimoi meidät yrityksenä. Toiseksi, yrityksemme ja brändimme pääsee tätä kautta markkinoille. Pystymme rakentamaan sinne organisaation. Lopulta syntyvät yksityiset markkinat, ne, jotka meitä kiinnostavat. Talous kasvaa ja kehittyy, ja tuotteemme alkaa kiinnostaa. Silloin pääsemme myymään.”

Rebien Sørensenin mukaan halpainsuliinin myynti on myös strategisesti perusteltua, koska ”jos Novo Nordisk ei sitä tee, joku muu tekee sen”.

”Tulisi paikallinen, rinnakkaistuotetta valmistava toimija.”

Rebien Sørensen sanoo, ettei heillä ole klinikkatoimintansa ja geneeristen lääkkeidensä ansiosta vaikeuksia kansalaisjärjestöjen kanssa. Lääkeyhtiöitä arvostellaan yleisesti juuri siitä, ettei köyhillä mailla ole varaa niiden tuotteisiin.

Novo Nordiskin hallitseva omistaja on Novo Nordisk -säätiö. Rebien Sørensenin mukaan tanskalaisyrityksille tyypillinen säätiöomistus selittää osaltaan yritysvastuun korkeaa profiilia maassa. Säätiö on valtaapitävä omistaja esimerkiksi juomayhtiö Carlsbergissa, jonka hallituksen varapuheenjohtaja Rebien Sørensen on, ja Maerskissä, maailman suurimmassa merirahtiyrityksessä.

Novo Nordisk on leimallisesti tanskalainen yritys. Se on tietoinen valinta.

“Tanskalaisuus on meille tärkeää. Meillä täytyy olla selvä profiili”, Rebien Sørensen sanoo. Hänen mukaansa tanskalaisuus myy ”erittäin hyvin joka puolella maailmaa”.

Hän löytää selityksen menestykselle pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta.

Rebien Sørensenin mielestä tanskalainen ja samalla pohjoismainen yhteiskuntamalli on hieno.

”Siinä yksilöllinen ilmaisu ja yhteisösuuntautuneisuus ovat lähes täydellisessä tasapainossa. Yksilöitä kannustetaan kouluttautumaan ja ottamaan yritysriskiä. Se on mahdollista ja suhteellisen turvallista yhteiskunnan turvaverkon takia.”

Rebien Sørensen näkee, että pohjoismaista mallia lähestytään niin Kiinassa kuin Yhdysvalloissakin. Kiinassa kommunismi siirtyy kohti ”sosiaalidemokraattista mallia”, jossa yksilöllisyys on aiempaa sallitumpaa. Tämä näkyy selvästi esimerkiksi terveydenhuollossa.

”Yhdysvalloissa taas siirrytään brutaalista kapitalismista kohti säädellympää kapitalismia”, Rebien Sørensen sanoo ja mainitsee esimerkkinä Obaman terveydenhuoltouudistuksen.

”Reiluutta toteutetaan hieman käytännössä.”

”Puolet väestöstä jakaa aina (yhteiskunta)näkemyksemme. Siksi olemme kotonamme kaikkialla maailmassa. Olemme tietysti myös pieni maa, tottuneita viemään ja matkustamaan”, hän analysoi tanskalaisuuden suosiota.

Fabian Bimmer / Reuters
Novo Nordiskin työntekijä valvoo tuotantoa Kalundborgin tehtaalla.
Novo Nordiskin työntekijä valvoo tuotantoa Kalundborgin tehtaalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat